Mešinke
(Utricularia)

Znameniti Charles Darwin je pri opisovanju delovanja mešičkov naredil eno od svojih sicer redkih napak. Verjel je namreč, da si vodne živalce s silo utrejo pot v njih. Že nekaj let kasneje je ameriška botaničarka Mary Tread ugotovila, da mešički svoje žrtve vsrkajo vase, živalce pa se prebavijo v 48 urah. Od takrat je preteklo mnogo vode, poznavanje delovanja mešičkov pa ni mnogo napredovalo.

Mešink je okoli 275 vrst, kar je največ med vsemi mesojedkami. Večinoma so to vodne rastline, nekaj je kopenskih, najdejo pa se tudi epifitske rastline. Te so našli celo na rastišču, ki je 3550 m nad morjem.  

Poglavitna anatomska značilnost mešink so mešički.

Mešički

Mehanizem ulova z mešički ni zadostno pojasnjen. Dogodek traja manj kot 1/500 sekunde. V vsem rastlinskem svetu ni prav nobene primerjave s tem mehanizmom. Vsi modeli so se pokazali za povsem neustrezne predvsem zaradi izjemne hitrosti ulova. Kakorkoli že, ko se vodna živalca dotakne čutnih dlačic mešička, se vratca v mešiček odprejo, živalco pa vsrka v notranjost mešička. Pri tem se mora iz mešička izločiti ustrezna količina vode.

horizontal rule

Tudi opraševanje in nastajanje semen je slabo preučeno. Mnoge vrste imajo dva tipa cvetov: normalne, ki se odprejo in jih oprašijo žuželke (ni še popisano, katere vrste to počnejo), in kleistogamne cvetove, ki brez oprašitve dajejo prav dobro kaljiva semena.

Navadna mešinkaTretjo uganko predstavlja nepojasnjena evolucijska pot. Mešinke so zelo blizu mastnicam, hkrati pa imajo tako različne anatomske posebnosti, da noben model medsebojne povezave doslej ni dovolj dober, da bi bil vsaj za silo verjeten.

Od mešink je za gojenje najbolj primerna kopenska vrsta U. sandersonii z belo-vijoličnimi cvetovi, ki zahteva enake rastne pogoje kot drobne vrste rosik. Z njo ni nobenih vzgojnih težav, sama se množi tako s semeni kot vegetativno, le ob suši takoj propade. Vodne vrste lahko gojimo v manjših bazenih oziroma banjicah.

V Sloveniji uspevajo štiri vrste mešink. Morda celo pet, o tem bo še presodila stroka v naslednjih letih.

 

    Začetna stran Značilnosti Opisi Vzgoja Fotogalerija Literatura Dogodki