Letalo DC-6

                              DC-6

 

 

        

                            Concord

 

 

        

                 Največje potniško letalo

                          Airbus A380 

 

 

        

                         F/A-22-Raptor

         

Razvoj letalstva 

Druga svetovna vojna je prinesla v razvoj letalstva nekaj novega, napredno vojno tehnologijo in spet se je začel "boom" letalstva, tokrat v smislu lova na razdalje in v razvijanju novega, turbo reakcijskega in turbo ventilatorskega pogona. Štirimotorniki, kot sta bili letali DC-6 in Locheed L1049 so začeli počasi osvajati nebo nad Atlantikom in Pacifikom. S temi prvimi medcelinskimi letali so iz ZDA na poroke na Sicilijo potovali tudi mafijski botri. Kljub takratni tehnološki superiornosti Združenih Držav pa so bili Angleži tisti, ki so naredili korak naprej. Leta 1949 je prvič poletel Comet, prvo reakcijsko potniško letalo. Prvi let je bil uspešen, naslednji pa ne več. Nekaj nesreč zaradi utrujenosti materiala je usodo tega letala zapečatilo.

Razvoj letal v vojaške in civilne namene je naglo napredoval v obdobju hladne vojne in pozneje. V tem času so bili postavljeni številni hitrostni  in višinski rekordi.
Posebno poglavje v hitrem razvoju potniškega letalskega prometa je letalo Concorde. Eno od redkih nadzvočnih potniških letal, ki je lahko letelo 2200km/h. Zaradi majhne varnosti takih poletov in hudih nesreč, so letalo odpustili iz prometa.

Danes so letala v uporabi bolj kot kdajkoli prej. Dokončno so prevzela glavno vlogo v oboroženih silah, povečuje pa se tudi število potnikov v letalskem prometu. Letalski promet je hitrejši in varnejši seveda pa ima tudi svoje pomanjklivosti. Ena od teh je velika poraba goriva in onesnaževanje ter veliko prostora, ki ga zahtevajo letališča. Kljub relativno veliki varnosti, se je v letalskem prometu zgodilo tudi nekaj največjih letalskih nesreč.

      

       

       
mouseover