Petra Simendić, Barbara Drofenik in Dalibor Jovanović
NASTANEK, KULTIVIRANJE IN VAROVANJE MOKRIŠČ
BARJE – NASTAJANJE BARIJ
Barje je plast odmrlih rastlinskih delov, ki ni popolnoma potopljena
pod vodo. Glede na nastanek ločimo:
- NIZKA BARJA, kjer so talne vode izolirane in jih napaja le
padavinska voda
- PREDHODNA BARJA.
Za nastanek barja je osnovni pogoj zastajanje vode na kakem področju,
kar omogoča naselitev vlagoljubih rastlin. Zaradi stalno prekritih tal
z vodo, jo ob dnu oviran razkroj (mikrobi) odmrlih rastlinskih
ostankov, ki v takih razmerah začnejo ogleneti. Nastajati začne šota.
Ob dvigu šotne plasti se lahko v visokih barij izoblikujejo jezera oz.
bolska okna. Danes so visoka barja stara 6000 – 8000 let, njihova
debelina je 3 –5 metrov, pri tem je precejšnji del plasti šota.
Nastajala so v vlažnejših obdobjih geoloških zgodovine (po zadnji
ledeni dobi). Zaradi obilnih padavin je množično začel uspevati šotni
mah, ki je postopno začelo dušiti ostalo rastlinstvo. Najstarejše
plasti šote, ki ležijo najglobje, se najbolj pooglenele in so zato tudi
zahtevnejše = ˝ČRNA ŠOTA˝. Med njimi leži svetlejša, mlajša šota =
˝BELA ŠOTA˝. V predhodnih barjih je rastlinstvo sprva odvisno od talne
vode. Stik med rastlinskimi koreninami in talno vodo se potem prekine,
tako da rastline pastanejo odvisne izključno od padavinske vode, ki pa
nima skoraj nič hranilnih snovi. V takih razmerah začnejo prevladovati
bolj zahtevne rastline kot sta bor in breza.
Ostanke teh dreves lahko vsebuje nastala šota nizkih barij. Značilne
rastlinske vrste nizkih barij so trsje, rogos, značilne vrste šašev,
med olesenelimi rastlinami pa jelša in vrba. Na visokem barju uspeva
predvsem šotni mah, jesensko resje, rožnovinka itd. Na predelanih
barjih pa bomo že našli bor in brezo.V zadnji ledeni dobi, ko so
sledila hladnejša obdobja, so se v morenskih in ledeniških jezerih
usedale večje količine drobno zrnatega blata, ta se je pod lastno težo
stisnil, postal trdnejši in manj prepustne. Rastline so rastle bolj
intenzivno in iz obalnega pasu jezer vedno bolj prodirale proti sredini
v vmesnih toplejših obdobjih. S tem se začne nastajanje nizkega barja.
Tam, kjer je bilo prej jezero je prostna vodna površina postopoma
izginjala in s časoma so se razvili gozdovi črnih jelš in vrb.
Prepoznavne ostanke močvirskih gozdov lahko še vsebuje šota, ki je
nastajala v nizkem barju.
Na površju barja se je leto za letom nabiral tudi pelod rastlin, ki so
uspevale v okolici. Kakšna je bila vegetacija na nekem področju v času,
ko je nastajalo barje lahko ugotovimo s pelodno analizo. Ta nam precej
pove o tedanjih klimatskih razmerah.
Slika 11: Nastajanje barja
KULTIVIRANJE IN VAROVANJE BARJA
Tla barja niso primerna za obdelovanje dokler so v svojem prvotnem
stanju. Če pa izsušimo tla, dobijo boljšo prezračenost in postanejo
uporabna za obdelovanje. V prejšnjih stoletjih so barje v glavnem
izkoriščali le za rezanje šote, ki so jo uporabljali za kurjavo,
gnojilo ali steljo. Če pa so hoteli na barju predelovati hrano, so tla
požgali in sadili v plasti pepela, ki je ostal po sežigu šote. Pridelki
so bili slabi. Zgodne vodne in toplotne razmere lahko dosežemo v tleh
nizkih barij s peskanjem. Pesek zmanjša nevarnost izgube plodnosti tal
pri večjem izsuševanju. S peskanjem nastane na površini mehkejša plast
prsti, ki je boljša za obdelovanje. Peskanje barjanskih tal je drug
ukrep. Tam, kjer šota ni pregloboka, lahko plodno zemljo pridobivamo z
globokim oranjem, s katerim zgornjo plast šote pomešamo z mineralno
bogatejšo, peščeno podlago. Če pa želimo visoko barje kultivirati, ga
moramo najprej izsušiti z drenažo in jarki. Ko se nameščajo drenažne
cevi moramo upoštevati, da bo zaradi odvajanja vode barjansko površje
bolj upijalo vodo iz spodnjih plasti. Po izsušitvi zemlji dodajajo
apnenec. Taka tla so uporabna za pašnike in prodobivanje živalske
hrane. Zaradi kultiviranja in industrijske iznadbe se površine barij
nenehno zmanjšujejo. V 18.stoletju je bilo v Evropi kar 25%
zamočvirjenih površin. Danes je večina barij zaradi gospodarskega
izkoriščanja izsušeno. Šotišča so uničili z rezanjem šote. Enako se je
zgodilo z Ljubljanskim barjem, na kateremu je le še nekaj frangmentov
visokega barja v velikosti nekaj hektarjev, večina barja pa je
izsušenega in obdelovanega. Varstveniki narave se še vedno trudijo za
zaščito še nespremenjenih barjanskih površin. Manj ogrožena so višje
ležeča barja (Pokljuka,Pohorje), ki so nastala v manjših kotanjah in
udorinah. Ponekod še zasledimo v naravi postopno spreminjanje odprte
vodne površine v močvirje in končno v visoko barje, zato je njihova
ohranitev še toliko pomembnejša.
Slika 12: Kultiviranje barja
Na vrh
Naprej