Nacionalni Unescov ASPnet projekt Dobre vesti iz naše šole in našega mesta

 

 

Aktualno
 
Predstavitve
projekta

Dobre vesti v medijih
 

Rekli so ...
 

Zanimivosti
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   


Predstavitve projekta

Predstavitev projekta Dobre vesti iz naše šole in našega mesta ob dnevu človekovih pravic v Koloseju v Ljubljani, 10. 12. 2002
        
NEŽA


Najprej prav lep pozdrav vsem, ki ste danes tukaj z nami. Smo učenke 7.r. iz OŠ Ledina v Ljubljani: Tijana, Kaja, Nina, Alma in Neža in z velikim veseljem sodelujemo v mednarodnem projektu Dobre vesti iz naše šole in našega mesta, ki ga vodi naša učiteljica slovenščine gospa Ljubica Kosmač.  

KAJA  

Dobre vesti iz naše šole in našega mesta je nacionalni Unescov projekt. Učimo se odkrivati lepo in dobro v nas samih, v drugih ljudeh in v naši okolici, vzpostavljamo prijateljske vezi med mesti po vsem svetu in tako spoznavamo različne dežele in kulture.  

TIJANA  

Vse skupaj se je začelo decembra 2000, ko smo za domače branje prebrali knjigo MALI PRINC. Najprej je izgledalo, da bo to navadno domače branje, toda bilo je drugače. Začeli smo se ukvarjati z lepimi mislimi. V začetku vseh niti nismo razumeli, a kmalu smo skupaj ugotovili, kaj nam sporočajo in kako zelo so pomembne v našem življenju.  

KAJA  

MALI PRINC nam je prinašal čudovita sporočila. Recimo tisto: KDOR HOČE VIDETI, MORA GLEDATI S SRCEM. BISTVO JE OČEM NEVIDNO. Takrat se je v nas zganilo čudovito spoznanje … Lepo nam je, če sledimo dobremu in lepemu …  

NINA  

In res nam je bilo takrat lepo! Učilnico za slovenščino smo prelepili z različnimi letaki, na katerih so bile naše lepe misli. Vsak učenec je prinesel najmanj eno misel, jo razložil in nam povedal, kaj mu pomeni. To so bile tako nenavadne in prijetne ure. Med nami so se spletle neke nevidne vezi; med nami je bilo več prijaznosti.  

NEŽA  

In nikoli nam ni bilo dolgčas, ves čas smo nekaj počeli. In to je bilo tisto the best! Še posebej fino je bilo lani, ko smo odkrivali skrivnosti letenja, ob tem pa doživljali neizmerne občutke svobode in sreče, projekt pa smo poimenovali Za ljubitelje širnega modrega neba.  

ALMA  


Najprej smo prebrali knjigo Brata Rusjan, sodi in letala in začeli iskati Edo V. Iskali smo jo in iskali ter našli na ljubljanskem letališču …  

NEŽA  

Bila je v hangarju letališke policije. In smo se odpravili tja…  Zelo smo  uživali, ko smo se pogovarjali z izdelovalcem Ede V., g. Albinom Novakom, in pilotom Tomažem Mezetom, ki si z Edo V. upa leteti še danes. In pomislite, lahko smo tudi sedli vanjo! Doživetje in pol!  

TIJANA  

Vse naše misli in dogodivščine smo zapisali in zdaj so na internetu na spletnih straneh našega projekta. Na njej najdete veliko zanimivih zgodb, pesmic in misli. Začele so se nam priključevati šole iz vse Slovenije in drugih držav, na primer iz Francije in Španije. Zelo všeč so jim bile naše misli in tudi oni so nam poslali svoje.  

KAJA  

Recimo, zelo zanimivo temo so si izbrali učenci iz francoske šole. Njihov vodilni moto je: za prijateljstvo ni ovir. Stkali so prijateljstva z Indijanci iz plemena Fulni-o, iz Brazilije. Prevzelo me je predvsem to, kako razdalje in drugačnost ne delita ljudi, ampak jih lahko celo povezujeta.  

NEŽA  


Španska šola recimo, se ukvarja z ohranjanjem kulturne dediščine. Predstavili so nam, kako v Valladolidu prirejajo teden renesanse in še mnogo drugih zanimivih reči.  

ALMA


Meni so všeč akcije učencev iz Osnovne šole Frana Kranjca v Celju, ker skrbijo za zapuščene živali tako, da za njih zbirajo hrano.

NINA  


Na solkanski šoli so pravi pesniki in misleci. Le poglejte na njihovo spletno stran!  

TIJANA  


Z OŠ Zreče nas obveščajo o Unescovih dnevih, iz Bistrice pri Tržiču pa nam sporočajo, pri katerih interesnih dejavnostih uživajo. In pomislite, imajo celo šolsko nogometno ligo!  

KAJA

Na ljubljanski osnovni šoli Hinka Smrekarja imajo zanimiv klub mladih – Gibanje za zdravo življenje. V tem klubu vrstniki pomagajo vrstnikom. Zelo zanimiv pa je tudi njihov kviz: Lepo je dobiti 5. To je ideja! To se bomo šli tudi mi.  

NEŽA  


Priključili so se nam tudi učenci iz OŠ Fokovci, ki nam odkrivajo nauk: dobro se vrne z dobrim, življenje pa jim pomeni dobroto, prijaznost, prijateljstvo, medsebojno pomoč in srečo. Kot tudi nam.  

NINA  

Dobre misli in vesti nas razveseljujejo in želimo si še mnogo takšnih prijetnih nalog. Veseli smo, da so se nam pred kratkim priključili tudi učenci iz OŠ Pišece in osnovna šola iz Nagoye na Japonskem. Za lepe in dobre misli in dela ni ovir!  

NEŽA  

Vabljeni k sodelovanju tudi vi! Dobrodošli na straneh našega skupnega spletnega časopisa Dobre vesti iz naše šole in našega mesta. Upamo, da bodo razveseljevale tudi vas.
Nekaj lepih misli pa vam danes pošiljamo na balonih in letalih
in
VAM ŽELIMO LEP DAN!

                      


Uvodna stran projekta

OŠ Ledina, Ljubljana English version