Zarjini planinci - zadnji izlet na Šmohor

smohor8 Korak za korakom po ravnini,

strmini, listju, koreninah, asfaltnih in makadamskih cestah, gozdnih in travnatih poteh, smo Zarjini planinci osvojili še zadnji vrh v tem šolskem letu med Maličem in Gozdnikom, visok 787 metrov – Šmohor.

smohor2 smohor1 smohor4

Čeravno nam je, ta zadnji, vzel nekaj nedeljskega spanja, smo se ob pol devetih zbrali pred enoto Živ žav, od koder smo se nasmejani, dobre volje in polni pričakovanj z avtobusom odpeljali v Rečico pri Laškem, od koder je speljana zanimiva in lepo urejena planinska pot, ki vodi skozi širni gozd in cvetoče travnike na Šmohor, ki je priljubljena izletniška točka SV od Laškega.

smohor3 smohor5 smohor9 smohor10

Pot je bila zanimiva in vabljiva saj smo ves čas lahko opazovali naravo: gozd, travnik, cvetlice, mravljišča polna marljivih mravelj, ki jih je sonce privabilo na plano. Večji del poti smo hodili v senci visokih dreves, še vedno nas je privabljal vonj cvetočega bezga in akacije in čudovit razgled po dolini na stavbe, ki so kot lego gradniki postavljene na obeh bregovih Savinje. Tik pred ciljem smo si vzeli čas za skupinsko fotografijo, potem pa smo stekli v senco 400 let stare lipe, ki se bohoti na vrhu. Po malici, druženju, igri in raziskovanju smo našim ponosnim Zarjinim planincem podelili priznanja in se skupaj z njimi veselili ob njihovem uspehu.

smohor6 smohor7

Okoli pol tretje nas je voznik z avtobusom odpeljal nazaj pred enoto Živ žav.

Uspešno smo izpeljali šest izletov programa Zarjin planinec v tem šolskem letu. Na poteh smo utrjevali pravila varne hoje in pomen varstva narave. Slednja nam je nudila ogromno možnosti za aktivno učenje, raziskovanje in doživljanje z vsemi čutili. V naravi nam nikoli ni bilo dolgčas, z njo smo živeli in spoštovali njene zakonitosti. Otroci so se fizično krepili, sproščali, razvijali samozavest in raziskovali čudoviti svet narave v katerem smo doživljali mir, tišino, srečo, dobro voljo in se skupaj veselili naših uspehov. Poti smo si krajšali s pesmijo, opazovanjem in ob tem kar pozabljali na utrujenost. Skupaj smo se družili, se smejali, spodbujali drug drugega, se igrali in raziskovali.

smohor11

Veselimo se izzivov prihajajočega šolskega leta, za konec pa se tim vzgojiteljev programa Zarjin planinec - Sandi, Iva, Nina in Milena, zahvaljujemo vsem staršem za spodbudo otrokom in zaupanje nam, spremljevalcem.

Zapisala: Nina M.Z. in Sandi K.