Zarjini planinci na Brnici

Brnica1 V nedeljo, 17.5.2015, smo se Zarjini planinci zbrali

pri letnem kopališču v Celju, od koder smo se odpravili na naš četrti izlet, na Brnico.

Ob Savinji smo med hojo, po makadamskem nasipu do Levške brvi čez Savinjo, opazovali obvodno floro in favno. Pot ob Savinji je priljubljeno sprehajališče in tekališče Celjanov. Nastala je ob ureditvi poplavne varnosti porečja Savinje. Pri Levški brvi se v Savinjo izliva tudi Brniški potok, katerega smo ob vznožju poti »po grebenu« prečkali. Otroci so spretno prestopali po kamenju čez potok in neizmerno uživali. Sledil je vzpon po markirani poti »po grebenu«. Naravne ovire (korenine, razgiban teren, mokra tla, poraščenost,…), so nam bile dodaten izziv na poti do našega cilja. Že med potjo smo lahko na vzhodu, v dolini, opazovali širšo Celjsko kotlino z nasadi jabolk v Migojnicah. Vonj akacije in bezga nas je spremljal dobršen del poti.

Brnica2 Brnica3 Brnica4 Brnica6 Brnica7 

Po dveh urah hoje, smo prispeli na 457 metrov visok cilj, ki stoji na severnem pobočju Posavskega hribovja, dom na Brnici.

Brnica9 Brnica10

S pomočjo topografske karte na Brnici, smo se orientirali po bližnjih hribih. Kljub razmeroma nizki nadmorski višini smo na vzhodu opazovali Celjsko kotlino, na obrobju so se dvigali Tolsti vrh, Ramanca in Resevna, proti severu pa Konjiška gora in Boč. V bližini so se pogledi ustavili na gozdnem Homu (cilj našega naslednjega izleta), na južni strani pa sta bila pred nami Veliki Slamnik in Kotečnik. Na zahodu smo lepo videli spodnjo Savinjsko dolino s Savinjskimi Alpami v ozadju.

Brnica11 Brnica12 Brnica13 Brnica14

Po malici, igri in počitku smo se po isti poti vrnili na izhodiščno točko, kjer smo se poslovili v pričakovanju naslednjega izleta.                                                                                                                                                                           

Zapisala: Sandi K. in Nina M.Z.