VESOLJSKE SONDE IN MEDNARODNA VESOLJSKA POSTAJA SE PREDSTAVLJAJO V SLOVENIJI!

Astronomsko društvo Orion v sodelovanju z doc. dr. Marjanom Mernikom iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in Občino Maribor vabi na predavanji dr. Dušana Petrača iz Jet Propulsion Laboratory-a.
Jet Propulsion Laboratory - enota California Institute of Tehnology-a je glavni raziskovalni in razvojni center NASE. Ukvarja se z raziskovanjem Osončja, opazovanjem Zemlje, astrofizikalnimi raziskavami in tehnološkim razvojem.

Program:

 • 22. september 1999 ob 16.00, Glazerjeva dvorana, Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor:
  dr. Dušan Petrač: Marsovi projekti, Cassini in nekatere sedanje in prihodnje vesoljske sonde

 • 23. september 1999 ob 16.00, Predavalnica A 301, Tehniška fakulteta, Smetanova ulica 17, Maribor:
  dr. Dušan Petrač: Herman Potočnik-Noordung; Načrti za vesoljsko postajo in Mednarodna vesoljska postaja

  Prvo predavanje je namenjeno astronomskim društvom, drugo pa širši javnosti.

  Dr. Dušan Petrač (z njim je Spika pred leti imela intervju) je rojen v Kropi na Gorenjskem. Po Gimnaziji v Kranju je končal študij fizike na Univerzi v Ljubljani. Nekaj let je poučeval matematiko in fiziko na Gimnaziji v Kranju. Podiplomski študij je opravil na U.C.L.A v Los Angelesu. Nekaj let je učil na univerzah južne Kalifornije. Od leta 1973 je zaposlen na Jet Propulsion Laboratory-u kot specialist za nizke temperature. Sodeloval je pri Infra red Astronomy Satellite, poskusih pri nizkih temperaturah, mikrogravitaciji in breztežnosti na raketnih poletih, vesoljskem taksiju (Shuttle) in satelitih. Dobil je priznanja kot častni meščan mesta Los Angeles-a, leta 1993 medaljo dr. Kurta Mendelssohn-a od International Cryogenic Engeneering Conference, leta 1993 NASA Exceptional Service Medal, leta 1996 in 1999 Fellowship pri Japanese Society for the Promotion of Science.
  Vsakih nekaj let se vrne v Slovenijo kjer na raznih strokovnih in poljudnih predavanjih predstavlja uspehe v vesoljski tehnologiji. Predava tudi po drugih državah, predvsem na Japonskem in v Nemčiji.


  | AD Orion | Meteorji | Javna opazovanja | Sončev mrk 1 | | Sončev mrk 2