Kamnik - portret iz zraka - fotografije Primoža Hienga

Primož Hieng

Samčev predor, prehod med Glavnim trgom in Šutno v Kamniku, se v času kamniškega festivala Kamfest spreminja v Razstavišče 1882, v galerijo na prostem. Avtor ideje in prvi, ki je v tem okolju pripravil že tri fotografske razstave, je fotograf Primož Hieng. Letošnja (2010) kamniška razstava je sicer njegova že devetintrideseta samostojna razstava.

Samčev predor je bil zgrajen leta 1882, na kar opozarja vzidana plošča z omenjeno letnico. Po pripovedovanju je predor oziroma prehod nastal v času županovanja Maksa Samca, ko je poglobil pot med Glavnim trgom in Šutno.

Primož Hieng pravi, da so danes Samčev predor in njegove stene pust del središča Kamnika. Kot fotograf želi po svoje prispevati k poživitvi Kamnika, predvsem v poletnih mesecih. Tako je na stenah Samčevega predora v letu 2007 postavil fotografsko razstavo Kamnik - portret iz zraka s fotografijami Kamnika velikega formata 100 x 70 cm. Leta 2008 je svoj podvig še nadgradil. V juliju je iz helikopterja posnel novo serijo odličnih fotografij Kamnika in okolice Kamnika, jih spet predstavil na Samčevem predoru v Kamniku in zanje prejel vrsto pohval.

Tudi leta 2009 je razstavljal v okviru kamniškega poletnega festivala Kamfest. Na stenah Samčevega predora nam je predstavil tokratni "letalski" pogled na Veliko planino in Kamniške planine ter nove posnetke Kamnika z okolico.

Z letošnjo razstavo (2010) se avtor s fotografskim aparatom in helikopterjem ponovno vrača nad središče Kamnika ter pokaže svoj pogled na ožji del kamniške občine od Grabna do Duplice.

Avtor fotografij Primož Hieng se v zadnjih letih vse bolj posveča fotografiranju iz zraka. V letu 2007 je iz helikopterja policije fotografiral še središče Ljubljane, poleg tega tudi Cerkniško jezero v njegovem odhajanju. V vsej svoji lepoti je posnel še serijo izjemnih fotografij dolenjske lepotice, reke Krke, od njenega izvira pri Muljavi do izliva v reko Savo v Brežicah, to je sto kilometrov dolgo vodno pot. Lani je iz zraka posnel celotno področje občine Šenčur in središče Kranja. Pri svojem delu še posebej poudarja odlično sodelovanje z vodstvom in piloti Letalske policijske enote, ki znajo vedno pokazati zvrhano mero razumevanja za njegovo fotografsko ustvarjanje iz zraka.

Hieng vedno znova navdušuje s fotografijami solin, ki jih je iz zraka posnel leta 2005; v letu 2007 je s slikami solin pripravil kar dve razstavi in sicer v Prešernovi hiši v Kranju v organizaciji Gorenjskega muzeja, novembra, v Mesecu fotografije, pa so podobe solin občudovali obiskovalci galerije KUD France Prešeren v Ljubljani. V letu 2008 je fotografije solin razstavil v Galeriji Lek v Ljubljani in izdal monografijo Nad kavedini Sečoveljskih solin, v kateri obilico odličnih fotografij spremljajo prav tako odlični in zanimivi teksti. Jeseni 2009 je v Kamniku v Budnarjevi hiši razstavljal portrete z naslovom Ona v noši: fotografije žensk v narodnih nošah, ki jih je med leti 2004 in 2008 posnel na vsakoletni kamniški prireditvi Dnevi narodnih noš. V septembru 2009 je v Galeriji Kraške hiše v Repnu v občini Repentabor v sosednji Italiji ponovno razstavil fotografije Sečoveljskih solin iz zraka, v oktobru istega leta pa je v rovih pod mestnim središčem Kranja, tokrat v sodelovanju s tamkajšnjim Zavodom za turizem, predstavil fotografije pod naslovom Kranj - portret iz zraka.

Fotograf Primož Hieng v letu 2010 nadaljuje s fotografiranjem iz zraka, saj je poleg Kamnika pogledal, kako ptice vidijo področja občin Komenda, Mengeš in Domžale. Nadaljuje tudi s pestro razstavno dejavnostjo, saj je že februarja odprl razstavo fotografij slovenskih pustnih mask Zamrznjeni norčavi čas v Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu, portrete slovenske pokrajine in mest iz zraka v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem, v Galeriji Krpan in v Centru za starejše DEOS v Cerknici predstavil razstavo Maske – TU in TAM, s solinami med nebesi in zemljo pa je obogatil razstavno dejavnost Info središča Triglavska roža TNP na Bledu.

Kamnik kot prva občina v Sloveniji pričakuje septembra letos še izid Hiengove knjige Kamnik – portret iz zraka, kjer bodo na 120 straneh velikega formata na ogled najbolj uspeli posnetki, dopolnjeni z zanimivimi informacijami o posameznih krajih in predelih kamniške občine.

Tunjice
Kamnik
Snovik
Iz arhiva: Primož Hieng je iz helikopterja fotografiral Kamnik že leta 1995. Iz tega časa je ohranjen zapis v takratnem brezplačniku Utrip, ki ga najdete v pdf verziji tukaj
Fotografije: Primož Hieng, spletišče: Branko Novak (2007 - 2010)