Športnik leta 2000 Letalske zveze Slovenije

Jože Čuden, rojen 4. 4. 1955 v Ljubljani, je član Astronavtsko raketarskega kluba V. M. Komarov iz Ljubljane. Trenutno je zaposlen pri Tehniški založbi Slovenije kot urednik revije za tehniško ustvarjalnost mladih - TIM. Jože je podpredsednik LZS, eden od častnih podpredsednikov FAI, delegat v modelarski komisiji CIAM FAI ter mednarodni sodnik za raketno modelarstvo. Znan je kot pisec številnih strokovnih člankov v domačih in tujih modelarskih in letalskih revijah ter avtor prve slovenske knjige o raketnem modelarstvu.

Z raketnim modelarstvom se ukvarja že več kot 30 let in je eden od pionirjev te dejavnosti pri nas ter dolgoletni reprezentant. Poleg športnega udejstvovanja se ves čas ukvarja tudi z vzgojo mladih, tako v matičnem klubu, kot v modelarski šoli Mladinskega tehničnega centra v Ljubljani ali kot učitelj tehničnega pouka. Pod njegovim mentorstvom so zrasli številni naši uspešni športniki - raketni modelarji.

Izkazal se je tudi kot dober organizator tekmovanj na vseh ravneh. Leta 1996 je bil predsednik organizacijskega odbora 11. svetovnega prvenstva raketnih modelarjev v Ljubljani.

Svojo športno kariero je začel leta 1970. Osvojil je več naslovov državnega prvaka (v bivši Jugoslaviji in v Sloveniji) ter postavil nekaj državnih in en neuradni svetovni rekord. Po osamosvojitvi Slovenije je stalni reprezentant in hkrati vodja državne reprezentance. Za svoje delo in dosežke je prejel številna družbena priznanja.

Njegovi najpomembnejši športni dosežki so:

1. mesto v S1B (rakete višina) na letošnjem SP v Liptovskem Mikulašu, Slovaška,
3. mesto v S6A (rakete s trakom) na SP v Kijevu, SZ (1990),
3. mesto v S3A (rakete s padalom) na SP v Melbournu, ZDA (1992),
1. mesto ekipno v S6A (rakete s trakom) na SP v Kijevu, SZ (1990),
2. mesto ekipno v S4B (raketoplani) na SP v Lesznu, Poljska (1994),
2. mesto ekipno v S3A (rakete s padalom) na SP v Melbournu, ZDA (1992),
3. mesto ekipno v S6A (rakete s trakom) na SP v Melbournu, ZDA (1992),
3. mesto ekipno v S1B (rakete višina) na letošnjem SP v Liptovskem Mikulašu, Slovaška,
3. mesto ekipno v S5B (makete višina) na letošnjem SP v Liptovskem Mikulašu, Slovaška
.


Jože Čuden

(c) ARK Komarov 2001