O raketarski sekciji

Navdusenje po pristanku prvega cloveka na Luni, ki je med drugim botrovalo tudi ustanovitvi ARK Komarov, je med clani vzbudilo zeljo po samostojni izdelavi modelov raket in vesoljskih plovil. Tako v okviru kluba ze vse od zacetka deluje raketarska sekcija. V tistih, za slovensko raketno modelarstvo pionirskih casih, so prav mladi navdusencu kluba Komarov zaorali ledino na tem podrocju in se prvi pri nas zaceli nacrtno ukvarjati z raketnim modelarstvom - novo atraktivno zvrstjo modelarstva. Po vzoru ljubljanskega so kmalu tudi drugod po Sloveniji zaceli nastajati novi klubi.

Sprva bolj nagnjeni k eksperimentiranju in preizkusanju najrazlicnejsih konstrukcij enostopenjskih in vecstopenjskih modelov raket in raketoplanov ter maket, so se nasi raketni modelarji kmalu preusmerili v sportno udejstvovanje, raketno modelarstvo pa je postalo tehnicno sportna disciplina pod okriljem Zveze organizacij za tehnicno kulturo in kasneje tudi Letalske zveze Slovenije, kamor sodi tako strokovno kot organizacijsko. Na mednarodni ravni je raketno modelarstvo enako kot ostali letalski sporti vkljuceno v mednarodno zvezo za aeronavtiko FAI - Federation Aeronautique Internationale.

Pomemben mejnik v zgodovini razvoja sportnega raketnega modelarstva so bili koordinacijski sestanki slovenskih klubov, predhodnik danasnje Komisije za raketno modelarstvo (ustanovljena leta 1975), katera kot strokovno telo se danes skrbi za razvoj raketnega modelarstva pri nas. Na prvem sestanku leta 1974 je bila klubu Komarov, pobudniku povezovanja sorodnih slovenskih klubov, zaupana organizacija prvega republiskega prvenstva raketnih modelarjev. Odtlej pri nas redno potekajo sportna tekmovanja raketnih modelarjev na vseh ravneh, od obcinskih, prek drzavnih in mednarodnih, do evropskih in svetovnih prvenstev.

Dejavnost raketarske sekcije ARK Komarov je tako ves cas tesno povezana z dogajanjem na tem podrocju v Sloveniji in tudi v sirsem prostoru. Iz vrst njenih clanov so zrasli vrhunski sportniki, drzavni reprezentanti, instruktorji in ucitelji modelarstva, sportni sodniki, avtorji strokovnih prispevkov in knjig (Prirocnik Raketno modelarstvo, J. Cuden, R. Snoj, TZS 1991) ter organizatorji najvecjih mednarodnih prireditev, med drugim tudi 11. svetovnega prvenstva raketnih modelarjev leta 1996 v Kamniku.

Clani raketarske sekcije gojijo vse panoge raketnega modelarstva in se ukvarjajo s konstruiranjem modelov visinskih raket (S1), raket v trajanju leta s padalom (S3) in trakom (S6), raketoplanov (S4), RV-raketoplanov (S8) in maket (S5 in S7) ter najrazlicnejsih eksperimentalnih raket. Tezko bi presteli vsa odlicja, ki so jih osvojili njeni clani. Poleg stevilnih naslovov drzavnih prvakov v mladinski in clanski konkurenci, tako posamezno kot ekipno, se lahko pohvalijo tudi z medaljami osvojenimi na evropskih in svetovnih prvenstvih ter svetovnih letalskih igrah. Doslej so osvojili kar sest naslovov svetovnih prvakov. V razlicnih tekmovalnih panogah so postavili vrsto drzavnih in neuradni svetovni rekord. Jedro drzavne reprezentance v raketnem modelarstvu sestavljajo prav clani ARK Komarov.

Med raketnimi modelarji v klubu mnogi ljubiteljsko spremljajo dogajanja v astronavtiki ter zbirajo in urejajo tehnicne dokumentacije o vesoljskih nosilkah in drugih raketah, ki se uporabljajo pri gradnji letecih maket. To je najzahtevnejsa kategorija, ki se ji v zadnjem casu v klubu spet posveca vec pozornosti.

Poleg vrhunskega sporta je posebna skrb namenjena nacrtni vzgoji podmladka. Instruktorji kluba Komarov vodijo tecaje za zacetnike, ki med solskim letom potekajo enkrat tedensko v ljubljanskem Mladinskem tehnicnem centru (vsak cetrtek od 16.00 - 19.00 ure na Kersnikovi 4/III), hkrati pa poteka delo z mladimi oziroma z mladinsko ekipo tudi v samem klubu.

Vir mladih obetavnih modelarjev so krozki in sekcije na osnovnih solah, zato klub spremlja tudi dogajanje na tej ravni in poleg clanskih tekmovanj vsako leto organizira se mladinsko drzavno prvenstvo v kategorijah raket s padalom (S3), raket s trakom (S6) in raketoplanov (S4) ter sodeluje pri izvedbi raketnomodelarskih tekmovanj za najmlajse v okviru mestnega in drzavnega srecanja mladih tehnikov.

Seveda so v klubu dobrodosli vsi, ki jim je raketno modelarstvo pri srcu kot sportna panoga ali kot eksperimentalna dejavnost, oziroma si zelijo zgolj nekoliko atraktivnejsi hobi za sprostitev.

(c) ARK Komarov 1999