Letna šola v naravi , Zambratija, september 2006
Otroški bazar
Tehniški dan
Tehniški dan v 5.a razredu
Izdelovanje šatuljic iz lesa - poročilo o delu
Športno sobotno dopoldne prazničnega decembra
Športni  dan - medrazredna tekmovamja (Fair Play)
                                                                                       Zaključni šolski dan v letu 2006
Sprejem bodočih prvošolcev in delavnice za otroke                
Glasbena prireditev 
Zimska šola v naravi za 5.razrede na Pohorju
Pustno rajanje
Srečanje z višjo republiško državno tožilko Vlasto Nussdorfer
"Red je vedno pas pripet"
Dobrodelna akcija  ZA DROBIŽ SVETA
Kulturni dan v Gledališču za mladino in otroke  
Glasbeno popoldne
Obisk pisatelja Primoža Suhodolčana
Intervju s Primožem Suhadolčanom
Obisk časopisne hiše Dnevnik
Ustvarjalne delavnice
Predstavitev floorballa
Knjižni sejem
Zaključna prireditev za za zlate bralne značkarje
Jezikovno popoldne
Vloga staršev pri preprečevanju nasilja v šoli
Zaključna prireditev Pomladni dan v Evropi 2007 "50 let skupaj"
Zaključna prireditev interesnih dejavnosti Angleške urice in Ritmičnaa telovadba
Športno popoldne v podaljšanem bivanju
Tabor ustvarjalcev Dobrih vesti v Senovem
Letna šola v naravi , Zambratija, september 2006
DNEVNIK

9. septembra 2006
Danes smo prvi dan v Zambratiji, v šoli v naravi. Dom, v katerem bivamo, je lep, morje je toplo in čudovito. Tukaj bomo preživeli lepih šest dni. Najbolj se veselimo izleta z ladjico in nakupovanja v Umagu.

Ko smo prispeli v Zambratijo, smo odšli v sobe, pospravili svoja oblačila in odšli na kosilo. Komaj smo čakali, da bomo šli na plažo.
Na plaži so nas učitelji preizkusili v znanju plavanja.Tako so nas razdelili v plavalne skupine. Vsaka skupina si je dala svoje ime. Prva skupina se je imenovala Delfini, druga skupina Orke in še tretja Morski psi.
Po plavanju smo odšli v središče Zambratije v trgovino, kjer smo si kupili razglednice in sladoled. Ko smo pojedli sladoled, smo se vrnili nazaj v dom.
Za večerjo smo imeli slasten šmorn in kompot. Po večerji so sledile športne igre na igrišču. Igrali smo nogomet, košarko in odbojko na mivki. Kmalu je napočil čas za tuširanje in spanje.
Tako se je končal prvi dan naše težko pričakovane šole v naravi.
     

Nastja Papler in Tea Zevnik

                                      

Nedelja, 10.9.2006
Zjutraj smo zgodaj vstali, pospravili sobo, pozajtrkovali in odšli na učno uro. Tam smo izvedeli veliko novega.
Po učni uri smo odšli na plažo, kjer smo izpopolnjevali svoje znanje v plavanju in se potapljali z masko ter plavutkami. Z lačnimi želodčki smo kmalu odšli na kosilo. Za kosilo je bila slastna špinača, pečen krompir in puranji zrezki. Po kosilu  smo imeli počitek, da se nam je hrana ulegla. Potem smo odšli na popoldansko kopanje. Še zadnje, kar se je dogajalo v tem dnevu, je bila likovna učna ura, pri kateri  smo slikali morje in večerne športne aktivnosti.
Danes smo igrali košarko dekleta proti fantom s pomočjo učitelja Janija in Janka. Veš kdo je zmagal? Dekleta.
Ta dan se je končal zelo zanimivo in veselimo se jutrišnjega dne.

Nastja Papler in Ines Hrovat

                                       


Ponedeljek, 11.9.2006
Jutranje ure so potekale tako kot vsak dan. Že v dopoldanskem času smo odšli na bazen v Savudrijo. Tam smo plavali in preverjali svoje znanje. Dan je zelo hitro minil, saj smo bili prav zares zelo zaposleni. V času počitka smo nekateri morali dokončati naloge, ki jih nismo uspeli na učni uri, drugi pa smo se pripravljali na zaključni večer. Dan smo zaključili s plesom, ki smo se ga vsi učenci z veseljem udeležili. Komaj čakamo, kaj nas čaka naslednji dan.

Nastja Papler in Tea Zevnik

       


Torek, 12.9.2006
Ta dan se je pričel zelo zanimivo in sončno. Po učni uri smo z učitelji odšli na bazen. Čakalo nas je zanimivo delo. Najprej smo se začeli ogrevati, saj so nas učitelji danes preverjali za bronastega, srebrnega in zlatega delfinčka. Vsak izmed nas se je veselil svojega uspeha, saj smo prav zares napredovali v svojih plavalnih veščinah. Utrujeni smo se vrnili v dom.
Zvečer nas je obiskal čarovnik Tedi. Pokazal nam je razne čarovnije in čarovniške trike. Za nekatere nam je izdal tudi svoje skrivnosti. Najbolj všeč nam je bilo, ko je učiteljici slekel nedrček in spodnjice.
Utrujeni smo odšli spat.

  Nastja Papler in Tea Zevnik  

                                         


Sreda, 13.9.2006
Danes je zadnji dan našega bivanja v Zambratiji. Po dopoldanski učni uri smo odšli na bazen potrjevat naše plavalno znanje. Mnogi izmed nas so se preizkusili tudi v plavalnem znanju za zlatega delfinčka. Veliko je bilo junakov, ki so pokazali svojo vztrajnost. Ugotovili smo, da je pot do osvojitve zlatega delfinčka zelo težka. Bili smo zelo utrujeni.
Po kosilu smo odšli v Umag, kjer nas je čakala ladjica s steklenim dnom. Kapitan nas je odpeljal proti Savudriji, vodička nam je povedala nekaj zanimivosti o podvodnem svetu, potaplajač pa nam je pokazal morsko zvezdo, raka, školjke in ježa. Ko se je končala naša vožnja z ladjico, smo odšli med stojnice, kjer smo kupovali spominke.
Za večerjo nas je kuhar presenetil s pico.
Večer smo zaključili s kulturnim programom, ki smo ga pripravili sami učenci, učiteljica Jasna pa je razglasila naše plavalne rezultate.
Jutri odhajamo domov.

Nastja Papler in Tea Zevnik 

                                        


Otroški bazar

Od 14. do16. septembra 2006 je od 9.30 - 19. 00 ure na gospodarskem razstavišču potekal 1. otroški bazar, na katerem se je s projekcijo, spletno stranjo in številnimi risbami, izdelki ter seveda najzanimivejšo postajo na Marsu predstavila tudi naša šola. Predstavljalo jo je 6 učiteljev in 4 učenci.

Celotna prireditev je bila obogatena z zanimivim kulturnim programom. Na njem so nastopile otroške gledališke skupine, pevski zbori, mladi glasbeniki in razna športna društva. Pripravili so tudi otroške modne revije, številne nagradne igre, natečaje in zanimive ustvarjalne kotičke, kjer so lahko otroci svoje zamisli in ideje uresničevali na kreativen način.

Na bazarju tudi staršem ni bilo dolgčas. V okviru izobraževalnega programa so lahko poslušali poučna predavanja in svetovanja strokovnjakov iz različnih področij. Seveda so bila na ogled razstavna področja iz različnih tematskih sklopov - igre, zdrava otroška prehrana, moda, kozmetika, pohištvo itd. Predstavilo se je prek 90 razstavljavcev in drugih sodelujočih, 400 nastopajočih na odprtem odru, organizatorji pa so v treh dneh zabeležili prek 15.000 obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije. Prireditev je otvorila županja Mestne občine Ljubljana Danica Simšič, s svojim prihodom pa je Bazar počastil tudi predsednik republike dr. Janez Drnovšek. Za še več podrobnosti si lahko ogledate uradno stran Otroškega bazarja: http://www.otroskibazar.si/

David Hudnik, 8.b

TEHNIŠKI DAN   
                         
6.11.06 smo imeli v šoli tehniški dan. Izdelovali smo hiške iz trdega papirja.
Uporabljali smo lepenko, olfa nož, stiropor, trši papir, kolaž papir, škarje, svinčnik, ovitke zvezkov, lepilo, blago… Rezali in lepili smo pet šolskih ur. Všeč mi je bilo. Načrt smo naredili že doma. Sedaj  smo samo sestavili hišo skupaj. Najtežje je bilo postaviti streho na hišo. A nam je le uspelo, kljub temu da je nekaterim mojim sošolcem spodletelo (tistim, ki je spodletelo jim je, ker so poskusili narediti kockasto hišo in niso znali potem narediti primerne strehe zanjo). A niso samo tisti, ki so naredili tako hišo, naredili tako nestabilne. Moj sošolec, ki velja za pametnega, je naredil pravokotno hišo kot jaz in je naredil tako vegasto in čudno, da sem ga vprašal: »Kje si pa ti tako hišo videl?« On je pa kar vztrajal, da je njegova hiša vila MAIA. Jaz sem ob hiši naredil garažo, ki je bila malo ven iz hiše. Potem je na vrsto prišla okolica. Naredili smo jo iz vseh vrst materialov, nekdo iz blaga, nekdo iz stiropora, nekdo iz plastelina … Na koncu pa smo videli, kdo se je potrudil. Učiteljica jih je ocenila. Večinoma  so bile ocene dobre. A ne vse.
Učiteljica mi je rekla, da naj ji grem pomagat vleč mize. Šel sem za njo. Potem smo odnesli mize http://www.o-hsmrekar.lj.edus.si/index.htmna določeno mesto in pripravili razstavo.

SVIT KOMEL, 4. A 
TEHNIŠKI DAN V 5. A RAZREDU

22. 11. 2006 smo za tehniški dan izdelovali punčke iz cunj, ki jih bomo namenili Unicefu, ta pa bo dobljene punčke prodal. Denar, ki ga bodo zbrali s prodajo teh igrač, pa po ocenah Unicefa  vsako leto z načrtnim cepljenjem rešimo skoraj 3 milijone otrok v državah v razvoju. 

V šolo smo prinesli volno, nit, šivanko, blago in oblekice. Takoj smo se spravili k delu.  Doma smo po kroju izrezali punčke, v šoli pa smo pričeli s šivanjem. Ko je bila punčka sešita, smo ji narisali obrazek, dodali smo ji lase in jo oblekli. Za lase smo uporabili volno, oblekli pa smo jih v naše oblekice, ki smo jih doma naredili sami. Ko so bile punčke končane, so bile tako lepe, da smo mislili: Le kdo jih je naredil? Ugotovili smo, da je za izdelavo take punčke potrebno veliko vztrajnosti pri delu.

Po končanem delu smo pripravili prostor, kjer smo razstavili punčke.

Tako se je končal naš čudovit delovni dan.


Nastja Papler, 5. a

Izdelovanje šatuljic iz lesa - poročilo o deluhttp://www.o-hsmrekar.lj.edus.si/index.htm

V petek, 24. 11. 2006, smo imeli tri ure naravoslovja in tehnike. Izdelovali smo šatuljice iz lesa. Izdelovali smo jih v učilnici za naravoslovje in tehniko, ki je v pritličju. Učilnica je imela: dolge klopi, pult, orodjarno, vrteče stole in navadno tablo. Pri razredni uri nam je učiteljica Mojca razložila, kako bomo izdelovali šatuljico. Opozorila nas je tudi, da moramo delati počasi in previdno, da se pri pribijanju žebljev ne bi poškodovali. Šatuljico sem izdelal skupaj s sošolcem Alenom. Alen ni izdeloval svoje šatuljice, ker ni imel materiala. Za izdelovanje šatuljice sem uporabil dve daljši in eno krajšo pravokotno leseno desčico ter dve manjši kvadratni desčici. Skupaj sem jih zabil z desetimi žeblji. Na koncu sem šatuljico okrasil z barvicami in flumastri. Po končanem pouku smo šatuljico odnesli domov.

Izdelava šatuljice mi je bila všeč. Delo je bilo lažje kot sem pričakoval. Alen je bil dober pomočnik, čeprav mu zabijanje žebljev ni šlo dobro od rok.

                                                                                                              Vid Rijavec, 4. a   
ŠPORTNI ODDELKI - vadba s starši

V soboto, 9.12.2006 smo imeli  športno vadbo za starše in  učence športnih oddelkov . Vadbe se je udeležilo okoli 50 otrok in njihovih staršev. Učenci so plezali, premagovali poligon, igrali košarko, nogomet, hokej, odbojko...  Zelo aktivni so bili tudi starši. Vsi skupaj smo si dobro razmigali svoje telo in tudi duha.

Športni pozdrav, Jasna Race in Irena Kerin

       
ZAKLJUČNI ŠOLSKI DAN V LETU 2006
Na zaključni prireditvi smo se imeli možnost predstaviti vsi razredi od 5. devetletke do 9 razreda. Učenci 5. c razreda so predstavili športne veščine ki so se jih naučili pri judu, petošolci devetletke so se nam predstavili z različnimi glsabenimi instrumenti. Možnost smo si imeli ogledati tudi improligo, niso pa manjkale tudi karaoke in zanimiv nastop na kanvasu naših uspešnih gimnastičark. Za popestritev pa so poskrbeli fantje z zabijanjem na koš.
Vsi nastopi so bili zelo zanimivi in so nas popeljali v praznično razpoloženje.
                                                                                                                  Matej in Gala, 5. c

 

   
PUSTOVANJE
V torek, 20.2 2007, smo imeli pustno rajanje v šolski telovadnici. 3. in 4. uro so svoje pustne maske predstavili  učenci razredne stopnje, 5. uro pa učenci predmetne stopnje.

Predstavilo se je veliko različnih mask. Vse so bile zelo lepe. Potekalo je tudi tekmovanje za naj masko. Prireditev so vodile učenke iz 9. b razreda, ki jim ni manjkalo domiselnih pripomb. Tudi voditeljice so bile oblečene v angelčke in hudičke. Komisijo za izbor najbolj domiselne pustne maske pa so sestavljale zdravnica, učiteljica Renata Filipič, gusarka, učiteljica Kristina Kompan in učiteljica Rebeka Velak, DJ pa je bil sam Charli Chaplin (učiteljica Jasna Race).

Obiskali so nas tudi: Povodni mož in njegova Urška, Paris Hilton, gejša , čarovniška mafija in še veliko drugih pomembnih osebnosti. Zmagal  je šejk Tedi iz 7.b razreda.
      
Za vas poročala brez pustne maske, Gala Šenk, Klemen Šparemblek, 5.c
Foto utrinki
Srečanje z višjo republiško državno tožilko Vlasto Nussdorfer
V torek, 6. marca 2007, smo imeli v zbornici naše šole zanimivo in poučno srečanje in pogovor z  višjo republiško državno tožilko Vlasto Nussdorfer.  Pogovor je vodila založnica in koordinatorica programa EQUAL Vesna gospa Marta Turk. Odlomke je prebirala dramska igralka Jerica Mrzel.
V izjemno dobri predstavitvi smo lahko slišali, da veliko otrok živi v takih okoliščinah, ki so krute, nasilne in neprimerne za njihov razvoj. Take okoliščine otroke zaznamujejo za vse življenje. Starši pa imajo možnosti obrniti se na institucije in jih prositi za pomoč, ko se znajdejo na križpotjih. V čudoviti interpretaciji Jerice Mrzel smo prisotni začutili nemoč prizadetih v trenutkih, ko v družini vlada nasilje močnejših.
Knjigi gospe Vlaste Nussdorferjeve NAŠE DEKLICE Z VŽIGALICAMI in NAŠI DEČKI Z ULICE obravnavata primere iz resničnega življenja premnogih mladih  in odzive v javnosti na te zgodbe. Gospa Vlasta je pred leti ustanovila Beli obroč Slovenije, društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, kjer je generalna sekretarka. Poklicno se veliko ukvarja z zlorabo otrok in kaznivimi dejanji in žal je lahko vsakomur, ki je zamudil to srečanje.
Pripravila: Vida Vreš Slapnik
»RED JE VEDNO PAS PRIPET«
V PONEDELJEK, 19.2.2007 SMO IMELI NA NAŠI ŠOLI PREDAVANJE O VARNI VOŽNJI NAS IN NAŠIH OTROK V AVTOMOBILU. PREDAVANJE Z DEMONSTRACIJO JE BILO NAMENJENO STARŠEM IN UČENCEM.

PRISOTNI SMO SLIŠALI:
- KAJ SMO DOLŽNI STORITI V ZVEZI Z VARNOSTJO PO ZAKONU,
- O PRAVILNI IZBIRI SEDEŽEV IN NAMESTITVI,
- O PRAVILNI PRIPETOSTI MED VOŽNJO,
- O NEVARNOSTIH, KI SE JIH MORDA SPLOH NE ZAVEDAMO ( otrok v naročju mame med vožnjo, dežnik, torba na zadnji polici avtomobila, ipd. ).

OTROCI SO LAHKO PREIZKUŠALI VARNOSTNE SEDEŽE, SE PRIPENJALI, ALI SE POIGRALI S POSEBNIM  »PASAVČKOM« PREIZKUŠALI SMO TUDI NAPRAVE ZA MERJENJE NALETNE TEŽE IPD.

Žal, je bilo prisotnih zelo malo staršev in malo več otrok. Več o tem si lahko preberete na spletni strani SVET-a ZA PREVENTIVO IN VZGOJO V CESTNEM PROMETU, projekt » Pasavček«.

Pripravila: Nada Hobel
  
Pod okriljem organizacije UNICEF  se je naša šola vključila v Dobrodelno akcijo ZA DROBIŽ SVETA


Učenci so odvečne tolarske kovance namenili otrokom v nerazvitem svetu, ki jim pomaga UNICEF. Zbrani denar je letos namenjen akciji »Združeni za otroke-združeni proti aidsu«.

Učenci so imeli možnost prispevati  tolarske kovance v dve škatli, ki sta bili na voljo pred zbornico in druga v srednji avli 1. triade. Akcija je potekala do konca meseca januarja.

Z darovanjem kovancev smo pomagali svojim vrstnikom.
 

Pripravila: Mojca Dremelj Blažon

KULTURNI DAN V GLEDALIŠČU ZA MLADINO OTROKE  

V ponedeljek, 12. marca 2007, smo imeli kulturni dan. Šli smo v Gledališče za mladino in otroke. Gledališče je marsikomu bolj znano kot Kulturni dom španskih borcev. Skupaj z ostalimi učenci naše šole smo si ogledali mjuzikl Martin Krpan.


V predstavi je bilo veliko nastopajočih. Plesalci plesne šole Mojce Horvat so poskrbeli za dobro glasbeno – plesno predstavo. Poleg dobrih plesalcev so me navdušile obleke nastopajočih, še posebej njihova pokrivala. Klobuki so bili različnih barv in oblik. Takih klobukov na naših  ulicah ne vidimo.

Tako smo preživeli prijetno gledališko dopoldne.
                                                                               Anja Kolenc, 4.b
GLASBENO POPOLDNE
V torek, 2. 2. 2007,  smo v šolski avli z učiteljico Judito Jereb, ki vodi pevski zbor na naši šoli, pripravili glasbeno popoldne. Peli smo pesmi, nekateri učenci pa so igrali  tudi na inštrumente: violino, klavir, shintisizer, harmoniko, harfo … Najbolj nam je bila všeč pesem Dan ljubezni. Poskrbeli smo za prijetno vzdušje, ki so se mu pridružili mnogi starši in učitelji. Učenci, učitelji in starši so nam ploskali, mi pa smo  se počutili odlično. Tako smo pokazali, da imamo radi pesem in glasbo.
                                                                                                                                    
                                                                                    Nastija Papler, 5.a
BRALNA ZNAČKA

   Letošnje branje za bralne mape in nalepke smo zaokrožili zgodaj.Učence od 1. do 5. razreda je 22. marca 2007 obiskal priljubljeni
otroški in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan.Zbranim učencem je pripovedoval zgodbe, ki jih je sicer zapisal v svojih knjigah, tudi iz najnovejše Milo Strašilo. V pogovor je vključil veliko učencev. Zelo smo se nasmejali in se vsi skupaj imeli prav lepo. Pisateljev nastop je velika vzpodbuda za branje. Bravo, pisatelj Primož!

 

Pripravila Vida Vreš Slapnik
Intervju s Primožem Suhadolčanom

V četrtek, 22. marca 2007, smo na naši šoli gostili pisatelja Primoža Suhodolčana. Izkoristil sem njegov prosti trenutek in mu zastavil nekaj vprašanj.
Katera je bila prva knjiga, ki ste jo napisali?
Najprej sem pisal pesmi. Prva pesem je bila taka:

Riba je bela,
muca je plava,
ti si  vesela,
jaz sem pa zdrava.

Katera slovenska knjiga Vam je bila najbolj všeč?
Najbolj so mi všeč moje knjige.

Katero knjigo ste najdlje pisali?
Najdlje sem pisal četrti del Košarkarja.

Ali ste kot otrok radi pisali pravljice?
Ne. Nisem jih pisal. Najrajši sem pisal križanke, rebuse in pesmice.
Kateri junak iz vaše katerekoli pravljice Vam je bil najbolj všeč in zakaj?
Najbolj mi je bilo všeč Milo strašilo. Zato, ker je bila zadnja.

S katerim slovenskim pisateljem bi radi napisali skupno pravljico?
Z Leopoldom Suhodolčanom. Žal to ni več mogoče.

Katera tuja knjiga Vam je najbolj všeč?
Asterix & Obelix  in srečni Luka.

Ali radi potujete?
Da, najraje na Kitajsko.

Katera je Vaša najljubša žival?
Hladilnik. Ker rad jem.
                                                                                Artur Melanič, 5. a

OBISK ČASOPISNE HIŠE DNEVNIK

  V SREDO, 14. MARCA 2007, SMO NOVINARJI IN OBLIKOVALCI SPLETNEGA ČASOPISA SMREKARČEK, ODŠLI NA OGLED ČASOPISNE HIŠE DNEVNIK.
NOVINARKA NAS JE ŽE V PREDDVERJU PRIJAZNO SPREJELA IN NAS ODPELJALA V REDAKCIJO.
NAJPREJ NAM JE V SEJNI SOBI RAZLOŽILA, KAKO SO VČASIH TISKALI ČASOPIS IN NAM POVEDALA ŠE NEKAJ O PISANJU ČASOPISA. NATO SMO SE SPREHODILI PO  ZGRADBI IN NOVINARKA NAM JE RAZKAZALA PROSTORE. NAJPREJ SMO PRIŠLI V VELIKO SOBO, KJER SO IMELI SHRANJENE VSE ČASOPISE, KI SO JIH ZDRUŽILI V KNJIGE, V TEH PA SO BILI ČASOPISI PRETEKLEGA LETA. NATO SMO ŠLI V SOBO, KJER NAM JE NOVINAR ŽARDIN RAZLOŽIL, DA SO LAHKO STARI PODATKI ZELO UPORABNI. NASLEDNJA NA VRSTI JE BILA REDAKCIJA, KJER SO NOVINARJI PISALI IN POPRAVLJALI ČLANKE. NA KONCU PA SMO PRIŠLI V FOTO DELAVNICO, KJER UREJAJO SLIKE IN JIH POTEM VSTAVIJO V ČASOPIS. TAM SO NAS TUDI SLIKALI IN DOBILI SMO LEPO SLIKO IZ ČASOPISNE HIŠE DNEVNIK. POSLOVILI SMO SE OD GOSTITELJEV IN ODŠLI NAZAJ V ŠOLO.
OBISK ČASOPISNE HIŠE JE BIL ZANIMIV, SAJ SMO O DELU NOVINARJA IZVEDELI KAR NEKAJ NOVEGA. UGOTOVILI SMO, DA JE DELO NOVINARJA ZAHTEVNO IN ZELO NAPORNO.

   

Klemen Šparemblek, Lenart Kirbiš, 5.c
Ustvarjalne delavnice

V četrtek, 29. 3. 2007, smo na naši šoli imeli ustvarjalne delavnice. Izdelovali smo zmaje, venčke s servetno tehniko, lončke za svečke, veternice, barvali smo okraske iz mavca ter si lahko naredili modne dodatke iz volne (verižice, zapestnice, kitke…). Na ustvarjalne delavnice so bili vabljeni učenci prve in druge triade, udeležili pa so se jih tudi starši. Na delavnicah so bila prisotna tudi dekleta, ki obiskujejo likovni krožek. Obiskovalcem so pomagale pri izdelavi izdelkov. Z nekaterimi okraski, kot so venčki, zmajčki ter okraski iz mavca, smo okrasili šolsko avlo, ostale izdelke pa smo lahko odnesli domov. Nekateri otroci niso hoteli oditi, ker jim je bilo lepo.
  Tudi meni je bilo lepo in upam, da se bo teh delavnic naslednje leto udeležilo še večje število ljudi.

                                                  Tea Zevnik, 5. a
   
      
Predstavitev floorballa


V sredo, 7. 3. 2007, je na naši šoli potekala predstavitev floorballa. Na šoli smo gostili predstavnike floorball kluba Ljubljana. Učencem od 2. – 9. razreda so predstavili pravila in tehniko manj znane tekmovalne športne zvrsti. Na naši šoli igramo floorball že 10 let, saj smo med začetniki te igre v Sloveniji. Igro igramo po internih  prilagojenih pravilih.

Jani Špan

                                                                         

KNJIŽNI SEJEM

V torek, 24. aprila 2007, smo organizirali  sejem knjig. Vsako leto se ga »aktivno« udeleži le malo učencev, ki prodajajo svoje stare knjige ali pa jih kupujejo. Včeraj je bila ura  sejma zadovoljivo obiskana, lahko pa bi bilo seveda še veliko bolje. Kljub vsemu pa vztrajamo, da sejem mora biti, da ne bi kdaj v kakšnih zbiralnih akcijah starega papirja našli tudi knjig. Želimo si, da bi vam bila knjiga vrednota, ki nikoli ni za v smeti. Lahko postane vrednota komu drugemu. Tudi v prihodnje se bomo trudili in organizirali knjižni sejem vsako leto.

  Vida Vreš Slapnik
ZAKLJUČNA PRIREDITEV ZA ZLATE BRALNE ZNAČKARJE

   V  ponedeljek, 23. aprila 2007 so se v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma zbrali vsi tisti učenci devetih razredov, ki so vsa leta brali knjige za bralno značko. Na naši šoli imamo letos kar 21 takih učencev in vsi so se udeležili srečanja. Ogledali so si predstavo Blazno resno slavni v izvedbi Prešernovega gledališča iz Kranja. Prireditev je povezoval Miha Brajnik. Učenci so navdušeno spremljali dve uri dolg program.

  Spremljali sva jih  Majda Veršnjak in Vida Vreš Slapnik


JEZIKOVNO POPOLDNE

V sredo, 11. 4. 2007, smo na šoli pripravili za starše in prijatelje jezikovno popoldne, kar pomeni, da smo v tujih jezikih pripravili glasbene in recitacijske točke, ki smo jih dopolnili tudi z dramsko igro.

Ob 17.00 smo se vsi udeleženci od 1. do 9. razreda zbrali v šolski avli. Ko so se vsi gostje zbrali, smo začeli s programom. Za začetek je nekaj besed povedala naša ravnateljica Milena Zatler. Učenci 5. razredov smo peli angleške pesmice in odigrali igrico Rdeča kapica.

Program sta sestavila učiteljica Maša Rakuš in učitelj Boštjan Kuljič, ki na šoli poučujeta angleščino. Program so pod vodstvom učiteljice Urše Batis Savnik popestrili tudi prvošolčki, ki se na igriv način že učijo tujega jezika. Prav tako pa so svojo jezikovno točko prispevali tudi vsi ostali oddelki, v katerih angleščino poučuje učiteljica Nada Rodman.

Tako starši kot tudi nastopajoči smo bili zelo navdušeni nad nenavadno prireditvijo.


Nastja Papler, 5.a

VLOGA STARŠEV PRI PRERREČEVANJU NASILJA V ŠOLI

V četrtek, 10. maja 2007, smo imeli v zbornici OŠ Hinka Smrekarja zanimivo in poučno predavanje za starše na temo nasilja, ki ga je vodila ga. Doroteja Lešnik Mugnaioni.

V svojem nastopu se je predavateljica omejila na vlogo staršev pri preprečevanju nasilja v šoli. V izjemno dobrem triurnem predavanju smo slišali, da je potrebno vsakega otroka že v najzgodnejšem obdobju dobro opremiti z znanji, veščinami in posledicami nasilja, kajti le-to je lahko dobra popotnica na poti k odraščanju, ki pomembno vpliva na odnose v družbi. S pogovori lahko starši pripomoremo, da bodo naši otroci do nenasilja razvili visoko senzibilnost in empatijo. Vsekakor pa ne smemo pozabiti, da smo starši tisti, ki s svojim zgledom največ prispevamo k nenasilni komunikaciji.

Poleg tega je ključno razumeti, da smo vsi odgovorni za preprečevanje nasilja ter ukrepanje, ko ga zaznamo, bodisi da se dogaja v družini, šoli, na ulici … Osnovno sporočilo omenjenega predavanja je celostno razumevanje nasilja in naša skupna odgovornost zanj.

Bogata mnenja v zvezi z že omenjeno temo pa so prispevali tudi starši, kar pomeni, da se je predavanje razvilo v nekakšen posvet v zvezi z nasiljem, ki je v današnji družbi še kako pereč problem.

 

Pripravila: Mojca Dremelj Blažon

ZAKLJUČNA PRIREDITEV - POMLADNI DAN V EVROPI 2007 –  »50 let skupaj«

V četrtek, 26. 4. 2007, smo na naši šoli izvedli projekt  Pomladni dan v Evropi na temo" 50 let skupaj". Učitelji so z učenci pripravili različne delavnice. Svoje ustvarjalne dosežke smo predstavili na zaključni prireditvi, ki je bila v torek, 15. 5. 2007, ob 17.00 v telovadnici naše šole. Prireditve so se udeležili starši, učitelji in učenci.
Učenka Sara Gamberger se je v vlogi  novinarke  javljala iz različnih koncev Evrope. Rdeča nit predstavitve so bili dogodki v zadnjih 50. letih v Evropi. Tako so učenci prikazali različne glasbene zvrsti, modo, tipično hrano in pijačo … Program so popestrili znanstveniki iz Švedske, ki so prikazali, kako lahko poskrbimo za naše okolje. Predstavljene so bile tudi države, ki so že vključene v EU.
Na prireditvi so nastopili učenci, ki so se v mesecu aprilu v okviru zgodovinskega krožka pripravljali na kviz »50 let skupaj«. V kvizu so se izkazali kot odlični poznavalci Evropske unije.
Tako smo dokazali, da smo tudi mi del Evrope, saj smo ji za  njen 50. rojstni dan podarili metlo za čistejše okolje, prijateljstvo in ljubezen.

                                                                     Poročevalka Gala, 5.c
Galerija slik...

OBISKA S POKOM V MAJU
Pri izbirnem predmetu Poskusi v kemiji smo obiskali tovarno pijač UNION, kjer smo si ogledali proizvodnjo in polnilnico pijač, pivovarski muzej in film o zgodovini tovarne. Videli smo tudi epruveto iz katere s pomočjo vročega zraka naredijo plastenke ter jih nato takoj polnijo s pijačo zato njihove brezalkoholne pijače ne vsebujejo konzervansov. Ob zaključku smo izpolnili nagradni vprašalnik. Izžrebani učenci, ki so pravilno izpolnili vprašalnik so dobili nagrade (majico, zvezke,…) vsi ostali pa smo se morali zadovoljiti s pijačo in kulijem.

Naslednji dan smo se odpravili v Inštitut Jožef Štefan, kjer smo po soparni vožnji doživeli prijetno dušikovo ohladitev. Poleg gašenja z dušikom som videli tudi poskuse z drugimi plini:

                 sprememba glasu pri vdihavanju helija
                gorenje vodikovih pen in pok vodika
stiskanje zraka z dušikom
                        zmrzovanje vode v listih s pomočjo dušika

Videli smo tudi delo steklopihača, ki je samo za nas oblikoval rožo in laboda iz stekla sicer pa je njegovo delo popravljanje in priprava steklenih aparatur. Na oddelku fizike pa smo prvič v življenju imeli možnost videti delce snovi s pomočjo atomskega mikroskopa.

   

   
   


    
Zaključna prireditev interesnih dejavnosti Angleške urice in Ritmičnaa telovadba

   
Dne 5.6.2007 ob 17.00 uri v veliki telovadnici sva spodaj podpisani Urša Batis Savnik in Lili Arh organizirali zaključno prireditev interesne dejavnosti Angleške urice in Ritmičnaa telovadba.
Z učenci smo se zbrali na generalni vaji ob 16.00 uri, prireditev se je pričela ob 17.00 uri.

Program prireditve je bil sledeč:

Uvodni pozdrav, predstavitev učiteljic in interesnih dejavnosti. Sledili so nastopi učencev po naslednjem vrstnem redu.
1.    Učenci 1. razredov se predstavijo:
•    Mini Bus
•    The Family Song
•    Thomas The Tree
•    Colours
•    Head and Shoulders
2.    Plesni nastop

    Učenke Urška Pečirer 3.b, Eva Kumar Narobe 3.b, Lejla Bajrektarević 4.a, Tia Race 3.b, Samanta Kerić 4.a, Kristina   Malinovska 3.b, Sara Marinko 3.b, Sara Jeram 3.b, Kristina Šparemblek 3.a razred so s trakom zaplesale na pesem Lejla.

3. Učenci 2. razredov se predstavijo:
•    Good morning/good night
•    The Whells On The Bus
•    The ABC song
•    Teddy Bear
•    Yellow Sun

4.    Plesni nastop
Jasmina Šabić- Perviz iz 7.b razreda in Belmina Đozović-Muminović učenka 7.a razreda sta s trakom zaplesali na pesem: Unfaithfull.


5.    Učenci 2. razredov se predstavijo z dvema dramatizacijama:
•    Collin The Catepillar – 2.a
•    Run, Run, Run – 2.b

6.    Plesni nastop
Aleksandra Simeunović iz 5.d razreda, Jasmina Šabić Perviz iz 7.b razreda in Maja Mikolčević iz 7.a razreda so zaplesale na pesem Hurt.

Prireditev smo zaključili ob 17.40 uri in je lepo uspela. Starši so bili zadovoljni, prav tako učenci in seveda tudi spodaj podpisani učiteljici kot njihovi mentorici.

Mentorici
Urša Batis Savnik
Lilijana Arh

Športno popoldne v podaljšanem bivanju
6.6.2007 smo v podaljšanem bivanju izvedli športno popoldne za vse učence, ki so v podaljšanem bivanju. Športno popoldne smo izvedli na šolskem igrišču. Športne dejavnosti so potekale po šestih postajah. Učenci so po razredih po določenem času zamenjali postaje tako, da so opravili športne aktivnosti na vseh šestih postajah. Vsak učenec je imel tudi svoj kartonček, označen s postajami, v katerega smo učitelji označili, da je športno aktivnost opravil. Učitelji, ki so vodili športno dejavnost na postaji so bili: Judita Jereb Pohlen, Urša Batis Savnik, Bogdana Turk, Janko Mesarič, Lilijana Arh in Andreja Jevšnik. Učiteljica Melita Pirih pa je po že v naprej dogovorjenem času dala znak s piščalko, kdaj učenci zamenjajo postajo. Vse dejavnosti je fotografirala učiteljica Melita Pirih. Po vseh opravljenih športnih dejavnostih na postajah so učenci dobili sladoled. Organizatorki športnega popoldneva sta bili učiteljici Andreja Jevšnik in Lilijana Arh.

Galerija slik..

TABOR USTVARJALCEV DOBRIH VESTI V SENOVEM

Senovo, 7., 8. 6. 2007V četrtek, 7. 6. 2007, in v petek, 8. 6. 2007 je na OŠ XIV. divizije Senovo potekal prvi UNESCO tabor ustvarjalcev Dobrih vesti. Udeležili smo se ga učenci naše šole, in sicer Tadej Pliberšek, Lučka Žnidarčič in Živa Potočnik-Kralj ter mentorica Mira Gregl Hrstič. Dva dni smo se prijateljsko družili z vrstniki iz drugih slovenskih osnovnih šol, prišli pa so tudi učenci in mentorica iz Pančeva iz Srbije. Po prihodu na OŠ Senovo smo imeli kulturni program, na katerem so se predstavile sodelujoče šole, vsaka s svojim programom. Na dorišču osnovne šole smo posadili javor kot drevo prijateljstva. Na okrogli mizi smo razpravljali o prijateljstvu, materinščini, šoli, medsebojnih odnosih. Popoldan smo preživeli na delavnicah na šoli in si ogledali Senovo. Večer smo preživeli ob krušni peči v družbi folklorne skupine in ob pokušanju pršjače, ki so jo pripravili učenci sami, in sicer po receptu njihovih babic. Potem smo polni vtisov odšli na domove senovskih prijateljev, kjer smo preživeli noč. To je bila za nas posebna in prijetna izkušnja. Spali smo bolj malo, a smo naslednje jutro kljub temu pogumno odpešačili do partizanske bolnišnice na Bohorju. Po kosilu smo se poslovili od novih prijateljev, si izmenjali msn-je in številke, da se bomo kmalu spet videli.

                                           Več...