Jezikovni prispevek

nazaj na glavno stran

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nazaj na začetek

nazaj na glavno stran

LEKSIKON RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE

Joža Repar Lakovič, http://www2.arnes.si/~jlakov1/

Prvič smo v Sloveniji dobili obširen razlagalni leksikon, ki upošteva izrazno moč slovenskega jezika tudi na področju, za katero smo vedno trdili, da je neprevedljivo.

Izdala ga je Založba Pasadena, glavna avtorja pa sta David Pahor in Matija Drobnič. Obsega okoli 800 strani in 5000 polnih gesel ter 1500 navzkrižnih gesel. V računalništvu je uporabljenih veliko kratic, ki so tudi sestavni del leksikona. Vsaka kratica je predstavljena v izvirnem jeziku in prevodu, nato sledi podrobnejša razlaga. Pri vsakem geslu napotijo iskalca na sorodno geslo, na geslo z drugim slovenskim izrazom z enakim pomenom, opozarjajo tudi na druga gesla v povezavi s predstavljenim geslom. Na koncu je dodan tudi angleško-slovenski slovar vseh gesel, razloženih v glavnem delu. Zgradba gesla ni zapletena in preveč zahtevna.

Knjižna izdaja leksikona se bo vsako leto dopolnjevala z novimi pojmi, ki bodo poleg tehnološkega vidika informacijske tehnologije upoštevali tudi sociološkega. V obliki priročnega elektronskega slovarja bo leksikon na voljo tudi na svetovnem spletu. Avtorji vabijo k sodelovanju vse pišoče: lahko poveste mnenje, zamisli, predloge o izrazoslovju, predlagate nove pojme, za katere menite, da bi jih morali vključiti v leksikon. Spletna stran leksikona ima naslov: www.pasadena.si/leksikon