AKTUALNO

Izgubljena dediscina

10. 1. 2013 | Izgubljena dediščina

Zaradi človekovega trpljenja v vojnem času pogosto pozabimo, da v nasilnih sporih trpi tudi kulturna dediščina. Šele ko se ponovno vzpostavi mir, postane jasno, kaj je bilo izgubljeno - namenoma ali slučajno, kaj je izginilo in kaj ostalo.

Umetnik Azad Karim(1954, Abril, Kurdistan, Irak)se zaradi svojega kurdskega porekla izjemno dobro zaveda ranljivosti kulturne dediščine. Čeprav živi in dela v Sloveniji že od sedemdesetih let, ga globoko pretresa vse, kar se dogaja na Bljižnjem vzhodu. Tragično uničevanje kulturne dediščine na področju med Evfratom in Tigrisom je nenehno v njegovih mislih.

Z razstavo Izgubljena dediščina se Azad Karim pokloni izgubljeni dediščini, posebno tisti s Srednjega vzhoda. Bude iz Bamijana ter ropanje muzeja v Bagdadu sta le dva dramatična primera. Da bi lahko obvladal svoje občutke ob tem uničenju, simbolično poustvari to izgubljeno dediščino z namanom, da jo ponovno uniči. Pok, s katerim se umetnina izniči, odmeva globoko v duši. Azad Karim nato zbere črepinje, ki jih prekrivajo simboli in spomini na civilizacije Bližnjega vzhoda in jih predela v mobile.

Delo Azada Karima predstavlja daritev njegovih lastnih umetnin, da bi vzbudil zavedanje o izgubi in uničenju stvarne dediščine, ki je kjerkoli po svetu za vedno izgubljena za človeštvo.Projekt Projekt

12. 3. 2011 | Vsa zemlja je imela en sam jezik …

Moj projekt »Vsa zemlja je imela en sam jezik« ni ilustracija zgodb o Babilonskem stolpu. Projekt govori o človeku – beguncu, o človeku, ki ga je Gospod razkropil po vsej zemlji, o človeku, ki nima dežele, ki nima najmanjšega prostorčka, na katerem bi gradil mesto. Govori o malem človeku, ki nima dostopa do medijev in zato za svoje sporočilo uporabi steno. Govori tudi o stenah kot takih, stenah, na katerih ni pisane besede, pač pa le sled časa. Govori o stenah iz Babilona, ki so jih arheologi že zdavnaj preselili v velike evropske muzeje. V steni vrezan klinopis le nemo zre v objektive vseh velikosti in blagovnih znamk, ko se horde obiskovalcev valijo skozi sobane Britanskega muzeja. Brezčutno skeniranje častitljivih sledov časa. Preroške besede, zapisane v stoletja stari Mojzesovi knjigi se še vedno uresničujejo, ne zgolj v deželi ob velikih rekah, pač pa vsepovsod po svetu. Vsako stoletje ima svoje vojne, vsak narod svojo zgodovino, mnogo narodov tudi trenutke, ko so morali bežati, svoje begunske izkušnje. Tudi Slovenci. Zato projekt namenjam vsem ljudem, ki so kdajkoli morali bežati ali pa so še vedno razkropljeni po vsej zemlji in so nehali zidati mesto.Mediteran 2010

12. 3. 2011 | Sredozemlje 2010 - Split

V Splitu se je odvil mednarodni bienale slikarjev in kiparjev "Mediteran 2010". Razstava je potekala v prostorih Hrvaške akademije znanosti in umetnosti pod pokroviteljstvom minstrstva za kulturo in mesta Split. Na ogled so bila dela številnih priznanih slikarjev ni kiparjev iz Hrvaške in tujine. Razstavo sta odprla akademika Davorin Tomić in dr. Tonći Šitin.