logoAA Conference logo

ms Janja Kokolj

Celostni razvoj podeželja in obnova vasi (CRPOV) v Sloveniji

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v letu 1991 pristopilo k izvajanju programa celostnega razvoja podeželja in obnove vasi (CRPOV). Tako so bili s strani države začrtani prvi koraki na poti celostnega reševanja kmetijske in podeželske problematike, kjer se enakovredno poudarjajo agrarno-proizvodni cilji in zaščita slovenskega podeželja in vasi, njen nadaljnji skladni razvoj, ohranjanje in vzdrževanje kulturne krajine, varovanje kmetijskih površin in ohranjanje poseljenosti slovenskega podeželja.
Slovenija se nahaja v obdobju prilagajanja Evropski Uniji in izkazalo se je, da smo z aktivnostmi celostnega razvoja podeželja na pravi poti. V okviru predloga reforme kmetijske politike, ki jo je že potrdila Vlada, je razvoj podeželja zajet v četrtem stebru. V reformi razvoj podeželja določa glavne oblike dejavnosti: lokalne programe razvoja podeželja, regionalne razvojne programe podeželja in soudeležbo v širših regionalnih programih. Pri tem je posebej pomembno, da se pri vseh treh oblikah vzpostavi usklajeno delovanje pristojnih ministrstev in da programi v največji možni meri potekajo od spodaj navzgor.
Na državni ravni je organizator in sofinancer razvoja podeželja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V okviru sektorja CRPOV (danes Sektor za strukturno politiko in podeželje) se je po osamosvojitvi Slovenije začelo z oblikovanjem in uveljavljanjem metodologije za izvajanje projektov CRPOV na številnih razmeroma majhnih območjih. Od samega začetka so bile za uresničevanje CRPOV predvidene tri faze (delovni sklopi):

priprave za CRPOV
uvajanje CRPOV
izvajanje CRPOV

S programom CRPOV želimo doseči predvsem naslednje cilje:
- vzpostaviti čim višjo stopnjo motiviranosti (oblikovanje razvojnega motiva),
- opredeliti razvojne cilje na območju v CRPOV živečih prebivalcev (oblikovanje razvojne vizije),
- izkoristiti endogene potenciale projektnega območja CRPOV,
- usposabljati za ugotavljanje prednosti in slabosti v celostno naravnani razvoj (usposabljanje in izobraževanje),
- zagotoviti čimbolj celostno obravnavanje in načrtovanje vseh razvojnih ciljev ter projektov v Razvojni projekt CRPOV.

Zaradi lažjega dela predvsem pri analizi razvojnih možnosti območja CRPOV, si pomagamo z razdelitvijo celotnega spleta različnih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na razvojne dejavnosti, na pet različnih delovnih področij, ki so že od samega začetka uveljavljanja CRPOV v Sloveniji poimenovana kot prostori:
življenjski prostor,
naselitveni prostor,
družbeni prostor,
kulturni prostor,
delovni prostor.

Nesporno je obnova vasi vsebinsko povezana z razvojem podeželja. Tudi obnovo vasi je treba pojmovati celostno. Torej ne gre le za obnavljanje fasad, urejanje vaških trgov, asfaltiranje vaških ulic, polaganje novih električnih in telefonskih kablov ipd. Obnove so potrebni tudi odnosi med ljudmi, ki živijo v vasi. Marsikje je treba ponovno vzpostavljati družbene stike, na novo vpeljevati razne družabne in kulturne dejavnosti itn. Obnova vasi je torej fizična in družbena.
Pri sami fizični obnovi vasi pa v svojem 10-letnem delu beležimo različne rezultate, tako uspele, kot tudi neuspele, ki so natančneje opisani v samem referatu.