logoAA Conference logo
foto dr Grigor Doytchinov

Ohranitev in prilagoditev zgodovinskega centra Nablusa v Palestini

Pritisk ekonomskega razvoja in kulturne spremembe prizadenejo predvsem ljudsko arhitekturo in tradicionalno kulturno krajino dežel v razvoju. Tradicionalni način življenja in kulturni kontekst se umikata procesu modernizacije in globalizacije. Ta tendenca povzroča specifične probleme pri prilagoditvi vsakdanjemu življenju in njihovi ohranitvi kot kulturno dediščino v prihodnosti.
Teoretične trditve v poročilu temeljijo na praktičnem projektu – na podrobnem načrtu in zamisli o ohranitvi in adaptaciji zgodovinskega centra v Nablusu v avtonomni Palestini. Gre za poskus združitve dveh nasprotujočih si aspektov – kulturne težnje po ohranjanju in socialne težnje po razvoju.
Zgodovinski center v Nablusu še vedno označuje kompaktna struktura. Elementi kulturne dediščine tvorijo povezan sistem. Arheološka dediščina tvori bistven sestavni del arhitekture. Celotno področje ima hkrati velik družbeni in komercialni pomen.
Številni potresi so zgodovinski center skozi zgodovino močno poškodovali. Visoke ruševine še zmeraj ogrožajo prebivalce. Neprimerne nove gradnje in dodatki motijo zgodovinsko celoto. Kompletne dokumentacije, ki bi služila kot začetna točka pri znanstveni obravnavi zgodovine gradnje, ni mogoče dobiti. Projekt zajema sistematično dokumentacijo, analizo in koncept o ohranitvi ljudskih struktur ter njihovi prilagoditvi potrebam modernega življenja. Projekt se povezuje s težnjo po razvoju zgodovinskega centra Nablusa kot socialnega, kulturnega in komercialnega središča Palestine. Koncept ponuja strategijo razvoja, ki temelji na povezanih zgodovinskih strukturah in današnji uporabi materialov.

Za povečavo kliknite na sliko
Click on picture to enlarge