Naj dogodki              ***  
 

 Besedilo: Katarina Rigler Šilc; Izbor fotografij: Petra Čalič

Šolsko leto 2007/08

April 2008

___  * _________________________________________________________  

3. 04

Ekskurzija v Krško kotlino in Novomeško pokrajino

 

 

 

Učenci 8.a in b razreda  smo na ekskurziji 3. 4. 2008 pridobili osnovne informacije in prostorske predstave o Krški kotlini in Novomeški pokrajini. Spoznali smo del njene naravne in kulturne dediščine. Opazovali smo, kako vplivajo naravne razmere na poselitev in gospodarsko usmerjenost pokrajin.

Obiskali smo tudi tovarno zdravil Krka in bili izjemno presenečeni nad predstavljenimi tehnologijami, ki so v veliki meri plod slovenskega znanja. Nepozabno pa je bilo druženje s predstavniki Krke. Proizvodne procese nam je nazorno predstavila  gospa Ivanka Dvojmoč, poslovna sekretarka iz Službe za odnose z javnostmi. Za nadvse prijazen sprejem se zahvaljujemo njej in vsem delavcem Krke.

 

Program:

Dolenjsko podolje:  kmetijske panoge, različne vrste industrije, promet, urbanizacija in transformacija naselij.

Krška kotlina: reka Krka, kmetijstvo, industrija, posegi človeka v naravno okolje in posledice, prometna vloga, zdraviliški turizem, tipi naselij.

Krško hribovje in Gorjanci: obrobna gričevja in hribovja, porasla z listopadnimi gozdovi na osojnih legah, z vinogradi in sadovnjaki na prisojnih legah ter manjšimi  gručastimi in razloženimi naselji.

Krško: ogled nuklearne elektrarne, skrb za ohranitev zdravega okolja.

Kostanjevica na Krki: mesto na okljuku Krke - kulturni spomenik, cistercijanski samostan s formo vivo.

Novo mesto: srednjeveško mestno jedro s kapiteljsko cerkvijo; sodobno industrijsko, trgovsko, prometno, upravno in kulturno središče; ogled tovarne zdravil Krka.

 

Vodja ekskurzije: Neva Osterman

___  * _________________________________________________________  

07. 04.

Obisk vrtca Mojca

 

V ponedeljek, 7. 4. 2008, so našo šolo obiskali otroci iz vrtca Mojca iz Novih Jarš.  Prireditev je potekala pod skrbnim vodstvom gospe Zdenke Ožinger Hrovat in gospe Monike Donko. Otroci so se najprej sprehodili po šoli, nato pa so odšli v učilnico glasbe. Tam so jih pričakali učenci 6.a razreda, ki so za otroke iz vrtca pripravili izvrstno glasbeno-gledališko prireditev.

Najprej je otroke in vzgojiteljice pozdravila gospa Zdenka Ožinger Hrovat, ki je prireditev tudi povezovala. V glasbeno-gledališki del programa nas je popeljala Vesna Lazič, učenka 7.d razreda,  ki je zapela pesem z naslovom Moja.

V nadaljevanju so se učenci 6.a razreda predstavili z različnimi inštrumenti. Učenka Lana Zorko je zaigrala na klavir, učenka Ana Smrekar pa je igrala na flavto.

Učenci in učenke so pod vodstvom gospe Monike Donko izvedli tudi točko z orffovimi inštrumenti. Skupaj so zapeli pesmi Zlata roža in Naš sosed. Njihovi ubrani glasovi so se dotaknili naših malih gostov.

Ker smo ravno v času, ko se prebuja narava in prihaja pomlad, so učenci odigrali tudi dramsko igrico z naslovom Zaljubljeni zvonček. Učenci in učenke so bili oblečeni v trobentice in zvončke, tako da smo dobili občutek, da je pomlad že med nami.

Na koncu prireditve je učiteljica Monika Donko ob klavirski spremljavi naučila naše goste pesmico iz gledališke predstave. Otroci iz vrtca pa so zapeli pesem Janko in Metka.

Prireditev je bila zelo pestra in poučna, saj je otroke popeljala v svet glasbe. Otroci iz vrtca so se gospe Zdenki Ožinger Hrovat zahvalili in ji poklonili darilo, z bonboni pa so obdarili tudi nastopajoče otroke.

Sledila je pogostitev v jedilnici, kjer so si otroci in vzgojiteljice nabrali moči za nove podvige. Čakala jih še učna ura v telovadnici. Z ledinskimi prvošolčki in gospo Moniko Krošelj ter gospo Vero Krizmanič so se pomerili v zabavnih igrah.  

Polni novih vtisov in doživetij so otroci po dveh urah zapustili našo šolo. In morda se zgodi, da bo kdo nekoč postal tudi Ledinec.  

 

   

   

___  * _________________________________________________________  

09. 04.

Obisk Knjižnice Otona Župančiča ob 2. aprilu, mednarodnem knjig za otroke in 60-letnici mladinskega knjižničarstva

 

V sredo, 9. aprila 2008, smo se z učenci 4. b razreda OŠ Ledina in učenko 7. d razreda Meto Marinko zbrali v veliki dvorani Knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani, kjer smo proslavili 2. april, ki je mednarodni dan knjig za otroke, in 60-letnico mladinskega knjižničarstva. Ob teh dveh svečanih dogodkih so podelili častne diplome za življenjsko delo na področju mladinskega knjižničarstva in častne diplome ter nagrado Moja najljubša knjiga. Častne diplome in nagrado je podelil župan mesta Ljubljane gospod Zoran Janković, pomoč pri podeljevanju pa mu je nudila učenka Mata Marinko, ki je tudi prebrala obrazložitev častnih diplom za posamezne nagrajence. Lep kulturni program, ki je vseboval glasbene točke, recitacije in krajšo dramsko uprizoritev na temo knjiga in Primož Trubar (projekt »Od branja do znanja«) so pripravili učenci 4. b razreda z mentorico Karlo Leban. V kulturnem programu je poleg naših učencev nastopila še vse bolj znana dekliška tolkalna skupina ŠUS. 

Najboljši knjigi po izboru mladih bralcev sta bili v letošnjem letu knjiga Košarkar naj bo, knjiga slovenskega avtorja Leopolda Suhodolčana in knjiga oziroma zbirka knjig  Grozni Gašper, knjige tuje avtorice Francesce Simon. Nagrada za izbor »Moja najljubša knjiga« se podeljuje tako za slovenskega avtorja kot za tujega avtorja.  

   

          

 

Pripravila in zapisala: Katarina Podobnik

___  * _________________________________________________________  

09. 04.

16. bolnišnične olimpijske igre na Inštitutu RS za rehabilitacijo 



Mlade olimpijce so s petjem bolnišnične himne in venčkom ljudskih pesmi vzpodbujali najmlajši Ledinci - naši prvošolci.
 

Članek o 16.BOI si preberite tukaj.

 

___  * _________________________________________________________  

10. 04.

16. bolnišnične olimpijske igre na Pediatrični kliniki na Vrazovem trgu

 

 

V četrtek, 10. aprila 2008, so v pediatrični kliniki v Ljubljani potekale  16. BOI, ki se jih je udeležil tudi otroški pevski zbor OŠ Ledina. Vsi pevci smo bili veseli vabila, da s svojim petjem popestrimo BOI našim sovrstnikom, ki morajo šolske dneve preživeti v bolnišnici. Našo tremo pred nastopom je seveda dvigala tudi prisotnost imenitnih gostov, ki so se iger udeležili.

Gospod predsednik, Danilo Türk, je igre odprl z nagovorom, Ledinci pa smo jih s prisrčno odpeto himno BOI. Občinstvo smo navdušili še z eno odpeto pesmijo, potem pa smo zavzeto navijali ob tekmovanjih naših bolnih sovrstnikov. Da je bilo dogajanje pestro, zanimivo in predvsem bučno navijaško, so poskrbeli še nekateri nastopajoči, predvsem pa športni novinar Igor E. Bergant, ki je igre vodil z veliko mero hudomušnosti, ki jo pri njem že poznamo.

Po odličnem pevskem nastopu in zavzetem navijanju smo si na koncu prislužili še dobro okrepčilo. 

Pa to še ni bilo vse. Med malico so nas obiskali  še podeljevalci kolajn, člani folklorne skupine Tine Rožanc, ki so bili oblečeni v prelepe belokranjske narodne noše ter nam jih razkazali.

 

 

Monika Donko


      

                                      

    

 

Naša učenka Manja Arnšek iz 8.a je na 16. bolnišničnih olimpijskih igrah prejela srebrno medaljo! Čestitamo!

___  * _________________________________________________________  

15. 04.

Kulturni dan za drugo triado z naslovom  »OD KORAČNICE OD RAPA«

 

V torek, 15. aprila 2008, smo imeli učenci 2. triade kulturni dan z glasbeno vsebino.  Odšli smo v Slovensko filharmonijo, kjer smo si ogledali zanimiv koncert z naslovom »Od koračnice do rapa«.  Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana nam je predstavil kronološki pregled glasbe za pihalni orkester, ki je zajemal zelo različne glasbene sloge, in sicer od tipične koračnice za pihalni orkester pa vse do »rapanja«, ki sta ga izvedla povezovalca programa Slon in sadež. Dvorana Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji je bila polna navdušenih mladih poslušalcev.  

 

 

 

                                                                       Monika Donko, vodja kulturnega dne

 

Če vas zanimajo še mnenja učencev, kliknite Mnenja učencev o prireditvi. 

___  * _________________________________________________________  

18. 04.

Zagovori raziskovalnih nalog

 

V šolskem letu 2007/2008 sta na OŠ Ledina dve učenki naredili raziskovalno nalogo. Zagovori so potekali na OŠ Riharda Jakopiča v Ljubljani in naši učenki sta svojo nalogo izvrstno opravili.

Alenka Bahovec iz 9.b razreda je v raziskovalni nalogi pod vodstvom mentorice gospe Ines Štular raziskala, ali danes sploh še kdo kleklja. Raziskavo je omejila na področje Ljubljane. 

Povzetek si lahko preberete, če kliknete na  ALI DANES SPLOH ŠE KDO KLEKLJA?

 

 

Brina Stančič iz 9.a je pod vodstvom mentorice Katarine Rigler Šilc raziskovala poimenovanje ljubljanskih ulic. Zanimalo jo je, ali lahko vegetarijanci živijo na Mesarski ulici. Kaj pa nekadilci na tobačni? In ali lahko sploh kdo živi na Pokopališki ulici?

Če vas zanimajo odgovori, kliknite na POIMENOVANJE LJUBLJANSKIH ULIC.  

     

 

Obe učenki sta ob pomoči mentorice gospe Barbare Tacar izdelali tudi plakat, ki sta ga razstavili na OŠ Riharda Jakopiča.  

 

___  * _________________________________________________________  

21. 04.

EIP OKROGLA MIZA

21. aprila 2008 so našo šolo v okviru konference European Intervisitation Programme (EIP), ki jo je organiziral Slovenski šolski forum, obiskali ravnatelji, inšpektorji in raziskovalci iz držav EU (iz Španije, iz Nemčije in z Irske). 

Njihov obisk je bil skrbno načrtovan. Vodila ga je ravnateljica, gospa Ljubica Kosmač. Gostje so se najprej ob sodobni tehnologiji v računalniški učilnici seznanili s šolo in njenimi dejavnostmi ter s šolskim sistemom, takoj zatem pa so v razredih obiskali učence  1.a, 2.b, 5.b, 6.a in 9.b razreda. Prevajalki sta bili mag. Tanja Bečan in mag. Tanja Trpin.

Utrip življenja na naši šoli pa se je gostom razkril tudi in predvsem na okrogli mizi, kjer je v sproščenem vzdušju tekla beseda o partnerstvu med učenci, učitelji in starši.

Okroglo mizo je vodila ravnateljica gospa Ljubica Kosmač. Poleg gostov so jo sestavljali še vodja bolnišničnih šolskih oddelkov OŠ Ledina mag. Tanja Bečan, predstavnika staršev gospod Jurca in gospod Bajc, šolska svetovalna služba gospe Vera Rozman in Veronika Tominšek, predstavnice učencev Brina Stančič, Špela Horvat in Lana Čop ter učiteljice gospa Karla Leban, gospa Irena Šimenc Mihalič, gospa Tanja Trpin in gospa Katarina Rigler Šilc.

 

Predstavniki iz držav EU so ob zaključku strnili svoje vtise, ki si jih lahko preberete na Visit to Ledina School.

 

 

     

      

___  * _________________________________________________________  

22. 04.

DAN ZEMLJE  

ČLOVEK!

Toplota tvojega doma v mrzlih nočeh sem in senca, 

ki se vanjo zatekaš v poletni pripeki.

Ostrešje tvoje hiše sem in deska tvoje mize.

Postelja sem, ki v njej spiš in les, 

ki iz njega gradiš svoje ladje.

Dober sem kakor kruh in lep kakor cvet.

Rotim te: NE UNIČI ME!

 

                                                (Prošnja drevesa)