Francoska jabolcna torta Testo: 250 g moke 150 g mletih mandeljnov 2 cajni zlici sladkorja 125 g spenjenega masla 1 jedilna zlica vode Nadev: 5 srednjevelikih zelenih jabolk 2 jedilni zlici limoninega soka 2 jedilni zlici moke 4 jajca, stepen/zmesana 300 ml mleka ali smetane 1 cajna zlicka vanili arome (vanilijev sladkor) 80 g sladkorja v prahu 1/2 cajne zlicke mletega cimeta 1. Pecici segrejemo na 210 C. Tortni model, premera 23 cm, namazemo z maslom ali oljem in posipamo z moko. Moko, mandeljne, sladkor in maslo zmiksamo v multipraktiku priblizno 30 sekund (ali pa rocno), da dobimo drobtinasto zmes. Dodamo vodo in zmesamo (omesimo) v gladko testo. Pokrijemo s folijo in damo v hladilnik za 30 minut. 2. Jabolka olupimo in jih razrezemo na cetrtinke, nato jih pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. Zmesamo moko in jajca, dodamo mleko ali smetano in vanili ter dobro premesamo. 3. Med folijama razvaljamo testo (da se ne prime na valjar) in damo v pripravljen tortni model. Testo oblozimo z jabolcnimi cetrtinkami in jih posipamo s sladkorjem in cimetom. Pecemo 30 minut nato vzamemo iz pecice in prelijemo z jajcno kremo, ki smo jo prej pripravili. Pri 150 stopinjah pecemo se 1 uro, da krema postane trdna. Navodilo: Namesto surovih jabolk lahko vzamemo tudo vlozena. V tem primeru specemo v tortnem modelu le testo, cca 10 min pri 210 stopinjah. Ko je testo ohlajeno, ga oblozimo z vlozenimi jabolki in prelijemo z jajcno kremo in nato pri 150 1 uro pecemo, da se krema strdi. Pa dober tek! ;-)