Paša
krav dojilj
Prof.dr.Tone
Vidrih, Biotehniška fakulteta, Odd. za agronomijo, Ljubljana
Pašna
reja domačih živali naj bi zopet pridobila na pomenu zaradi zahtev po
varovanju narave, razvoju postopkov trajnostnega kmetovanja, kot tudi zaradi
pridelave cenejše in funkcionalne hrane, kljub izrednim dosežkom na področju
konvencionalne kmetijske pridelave. Ta je namreč postala prevelik porabnik neobnovljivih virov energije, predvsem nafte. Zaradi
uporabe gnojil, fitofarmacevtskih pripravkov, strojev, novih sort in pasem
pridelamo več hrane, toda nekateri postopki njene pridelave so postali
preprosto spreminjanje fosilne energije v hrano, n.pr. zaprte-hlevske reje piščancev,
prašičev in krav molznic. Verjetno
je že vsakomur jasno, da tisti postopki pridelave hrane, pri katerih moramo
porabiti veliko fosilne energije nikakor niso usmerjeni v trajnostni razvoj
kmetijstva, čeprav so nekateri od njih zelo sodobni.
Sončno
energijo, ki naj bi bila glavna gonilna sila vsega kmetijstva izkoriščamo vse
slabše oziroma jo puščamo marsikje kar v nemar, posebno v območjih z
omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. In tega imamo v Sloveniji res
veliko, po zadnjih informacijah je več kot
80 % kmetijskih zemljišč v takih območjih. Pašna reja, ki jo sedaj
uvajamo ni istovetna z potekom paše na vaških pašnikih v času pred prevlado
hlevske reje. Učinkovitost nadzorovane paše je odvisna od intenzitete njenega
vodenja (management). Podobno kot
pri vsakem drugem poslu je tudi zaslužek s pašno rejo odvisen od
vložka lastne pameti. Večji kot je ta, boljši bo iztržek.
Sliki: Paša krav dojilj na Barju.
Nadzorovana
paša
Vodenje nadzorovane paše je edino zagotovilo za uspešno pašno rejo krav dojilj. V spomladansko - poletnem času je ta nadzor potreben zato, da živali oskrbimo s čim bolj kakovostnim zelinjem in preprečimo izgubljanje hranljivih snovi iz zelinja s pravočasnim izkoriščanjem ruše. V jeseni in pozimi je potreben nadzor nad tem, da bodo živali čim bolje izkoristile ostanke ruše ali zaloge zelinja, ki so bile pripravljene, da jih uporabimo v tem obdobju. Kakovost krme jeseni in pozimi ni več toliko pomembna, saj so tako krave dojilje kot plemenjak na vzdrževalni krmi, zato lahko temeljito počistijo in pognojijo ogrado v kateri se nahajajo.
Pri celoletni pašni reji je reprodukcija pomembnejša kot produkcija saj
mora biti zaporedje poteka razmnoževanja živine prilagojeno rasti in razvoju
ruše. Ta pa je v veliki meri odvisna od naravnih razmer za uspevanje zelnatih
rastlin. Kot prvo je treba najprej določiti obdobje v katerem želimo, da bodo
krave telile. Z začetkom telitev v
sredini februarja in zaključkom v sredini aprila bodo kasnejše potrebe črede
po količini in kakovosti krme dobro vsklajene z razpoložljivim zelinjem na pašniku.
S pripustom krav je treba pričeti 280 dni pred rokom predvidenim za začetek
telitev. Tako naj bo obdobje pripusta od sredine maja do sredine julija. Teleta
odstavimo od krav nekje pri starosti pet mesecev
in to je nekje konec septembra.
Vodenje
paše po skupinah
Pri reji krav dojilj se na pašniku nahajajo najmanj tri kategorije
govedi: krave, teleta in biki, zato mora biti pašnik razdeljen na 8 ograd. V
hribovitem svetu in na krasu obstaja pogosto velika raznolikost v kakovosti
zelinja med posameznimi ogradami. Zato je vodenje paše po skupinah
edini način za dober izkoristek ruše v razmerah kjer košnja ni mogoča
zaradi nagiba ali kamenitosti zemljišča. Tiste ograde z najbolj kakovostnim
zelinjem (veliko bele detelje) namenimo paši plemenjaka pred pripustom in
enoletnim živalim. Mlado zelinje z veliko listja in malo bili
vsebuje več kot 12 % surovih beljakovin in ima visoko prebavljivost. Mladim živalim moramo zagotoviti dnevno najmanj toliko
zelinja izraženo v suhi snovi, kolikor znaša 2,8 % njihove žive teže. Če je
v ogradi manj razpoložljivega zelinja za pašo,
moramo živali prestaviti v naslednjo ogrado. Pašne ostanke za njimi lahko
izkoristimo z drugo skupino.
Krave s teleti naj se pasejo v tisti ogradi, kjer je
v ruši večji delež trav ali če je ruša presegla optimalno višino za pašo.
Tako zelinje ima nekaj nižjo prebavljivost toda še vedno je dovolj dobre
kakovosti za krave, ki imajo ob sebi sesna teleta. Dnevno jim je treba
zagotoviti toliko zelinja (suha snov) kot znaša 2,5 % njihove žive teže.
Boljši prirast telet je mogoče doseči, če se pasejo pred kravami
tako, da je v vratih za naslednjo ogrado napravljena odprtina tako velika, da
gredo teleta v novo ogrado na pašo pred kravami ter se tudi lahko vrnejo nazaj
k njim. Ko nastopi pomanjkanje krme poleti zaradi suše in jeseni ker ruša
preneha z rastjo, je treba teleta prestaviti na boljše travnike, ki so bili
spomladi ali v začetku poletja košeni in imajo stalno obodno elektroograjo.
Tisto kar ostane zelinja še za njimi v pozno poletnih mesecih naj popase bik,
ker zadostuje za pokritje potreb po vzdrževalni energiji. Po odstavitvi telet
lahko s kravami vse tja do konca januarja »čistimo«
pašnik.V tem času zadostuje, da kravam in biku zagotovimo toliko zelinja
dnevno, kolikor znaša 2,0 % njihove žive teže. Mesec dni pred načrtovanim
pripustom, torej v aprilu, moramo tudi kravam zagotoviti veliko zelinja, da bodo
v dobri kondiciji v času pripusta in da se bodo pojatve pojavile v čim ožjem
obdobju.
Prezimovanje
na pašniku
Hlevska reja krav dojilj je drag način kmetovanja zaradi visokih stroškov
za krmo in krmljenje. Spravljena krma, mrva ali silaža, predstavlja glavni strošek
pri tej reji in denar vložen v njo se vrača zelo počasi ter malo obrestuje.
Da bo mogoče z rejo krav dojilj vsaj nekaj zaslužiti bo morala potekati na pašniku
tako, da bodo živali čim več krme same požele. Na splošno velja med ljudmi
prepričanje, da je pri nas pašna sezona dolga lahko samo pol leta in drugo
polovico leta imamo zimo.
Razumljivo jim je, da so živali na pašniku v času ko ruša raste; to je
spomladi, poleti in del jeseni. Težje sprejmejo tisto možnost, da bi bile živali
na pašniku vse leto in se pri tem čim več dni tudi pasle.
Ni še tako dolgo tega, ko so ljudje zmajevali z glavami nad trditvijo, da v naših klimatskih razmerah lahko ostane živina vse leto na pašniku torej, da za rejo krav dojilj ne potrebujemo hleva. Sedaj imamo že kar nekaj domačih izkušenj o tem kako naj poteka prezimovanje živine na pašniku. V Nemčiji imajo s tega področja že kar nekaj doktoratov znanosti in njihove skupne ugotovitve so naslednje:
Živali morajo biti pred nastopom zime v dobri kondiciji.
Na
razpolago morajo imeti dovolj krme, saj se njihove potrebe po energiji povečajo
za 15 - 20 %, kadar nastopijo zelo hladni dnevi.
Živali
morajo imeti možnost, da se
umaknejo pred močnim vetrom, posebno kadar so mokre. Kjer ni naravnega
zavetrja (doline, gozd), je treba postaviti vetrolome iz priročnega
materiala (bale slame, stene iz desk).
Živali
morajo biti čiste in suhe kadar je mraz. Blato in gnoj na nogah močno
zmanjša izolacijsko zmožnost njihove dlake.
Kadar pade 7 – 10 cm snega moramo živali premestiti v ogrado kjer je zaloga zelinja večja, saj živali počasneje zauživajo krmo, zato morajo biti grižljaji večji. Govedo lahko pase celo zelinje, ki se nahaja pod 30 – 40 cm debelo snežno odejo, če je sneg sipek in je zaloga zelinja dovolj velika. Kadar sneg zmrzne živali ne morejo več priti do zelinja, zato jih je treba oskrbeti z mrvo ali silažo. Ko pride odjuga in se sneg stopi živali lahko popasejo še tisto zalogo zelinja, ki jo je varoval zmrznjen sneg.
Sliki: Krave dojilje na pašniku v Dolnji Košani. Če živali prezimujejo na pašniku, potem ni bojazni, da bodo s pašo tam pričeli prepozno.
Potreba
po vodi
Tam
kjer imajo vpeljano prezimovanje živine na prostem pravijo, da so živali bolj
zdrave, ker postanejo bolj odporne. Tudi njihova življenjska moč je večja,
predvsem pa je taka reja veliko cenejša. Nadvse
zanimiva je ugotovitev, da živali, ki prezimujejo na prostem potrebujejo zelo
veliko vode. Več zaužite krme in še ta je največkrat v obliki mrve, spremlja
povečana potreba po vodi. Da je telo oskrbljeno s potrebno toploto mora
razgradnja krme potekati neprekinjeno. Za ta "tekoč" proces v
prebavilih živali, pa je potrebno dovolj vode. Tudi mrzel zimski zrak, ki ga
vdihujejo je bolj suh od tistega, ki ga izdihujejo. S potrebno vodo se živali
lahko skrbijo tako, da jedo sneg. To je največje odkritje za vsakogar, ki prične
s prezimovanjem na prostem. Kadar je sneg čist in da vrhnja plast ni zmrznjena,
takrat odpade skrb za napajanje. Živali dajo prednost snegu pred vodo iz
napajalnega korita, saj s tem ko jedo sneg zauživajo tekočino v majhnih požirkih
in v miru ravno takrat, ko jim glede na zauživanje krme najbolj ustreza. Če se
napravi skorja na snegu, ga je treba prehoditi, da pridejo živali do sipkega
snega pod njo.
Zelo velika korist prezimovanja govedi na pašniku je
v tem, da živali lahko opravijo dragoceno delo pri ohranjanju kmetijskih
zemljišč. Pri pravilno izvajanem krmljenju na pašniku lahko z vsako balo silaže
ali sena, ki ga živali pojedo na pašniku skoraj povsem uničijo precej obsežen
grm leske in tako ustvarijo razmere za obnovo ruše na zemljišču. Ljudje z
zanimanjem spremljajo ves ta razvoj, se učijo in verjetno bo vse več tistih,
ki bodo želeli biti deležni koristi prezimovanja živine na pašniku. To bodo
morali preskusiti tudi v razmerah kjer kmetujejo in se prepričati, da je manj
dela z živino, če prezimuje na pašniku, zemljišča vse bolj rodijo, saj
ostane ves gnoj na pašniku in živali so bolj zdrave predvsem zato ker so bolj
utrjene in odporne. Če bomo jedli meso odpornih živali, bomo tudi mi ljudje
bolj odporni proti raznim obolenjem sodobnega časa in bomo lažje prenašali težave,
ki spremljajo vsakega v zrelih letih.