Značilne jedi iz področja Bele krajine, ki so jih kuhali nekoč:

Ob ohceti (poroki)

  • Kurja juha z rezanci
    Kuhana kokoš
    Svinjska pečenka
    Prsna potica
    Nadevane krpe (žlinkrofi)
    Ohcetna potica
    Kolač
    Trske (flancati)
    Torta

    Ob Pustu

    Rebrca s kislim zeljem
    Koruzni ž
    ganci
    Krofi

    Ob Veliki noči

    Pečena šunka v testu
    Mesena klobasa
    Fuline
    Pečena kokoš
    Medena potica
    Pirhi

    Ob kopanju trtja

    Prekajena svinjska glava s kolerabo in krompirjem

    Ob košnji

    Cvrtje
    Šunka

    Ob žetvi

    Štruklji
    Kisla juha
    Šnite

    Ob trenju lana in konoplje

    Vlečena potica
    Kuhani režnji

    Ob trgatvi

    Kuhana bravina
    Kostanj

    Ob ličkanju koruze

    Koruzen kruh
    Orehi

    Ob Martinovanju

    Pečena gos
    Ajdova potica

    Ob Božiču

    Goveja juha
    Vinski zos
    Zmečkan krompir
    Fulanka

    Ob kolinah

    Jetrca v zosu
    Pečena kri
    Krvavice

  •   PREGLED NEKATERIH ZNAČILNIH JEDI