Pri prakticnem pouku dijaki teoreticno znanje, pridobljeno pri strokovno-teoreticnih predmetih, uporabijo v praksi.
Dijaki si v casu šolanja pridobijo znanja s podrocij; poljedelstva, sadjarstva in vinogradništva, vinarstva, predelave sadja, ivinoreje, kmetijskih in vrtnarskih strojev, dendrologije, okrasnih zelnatih rastlin, rastlinske proizvodnje, krajinskega vrtnarstva, podjetništva, poslovne komunikacije in gospodarskega poslovanja ter s podrocij, ki so povezana z veterino.
Prakticni pouk za kmetijske programe se odvija na šolskem posestvu, ki je v neposredni okolici šole, v zimskem casu pa tudi v šolskem laboratoriju, vinski kleti, sušilnici sadja in drugih specializiranih ucilnicah za prakticni pouk.
Pri poljedelstvu dijaki spoznavajo
osnovno in dopolnilno obdelavo tal (oranje, brananje …), vzorcijo za analizo
tal in izdelajo gnojilni nacrt, znajo nastaviti sejalnico in posejati razlicne
poljšcine in krmne rastline, ki jih gojijo na biološkem polju, spoznavajo
bolezni in škodljivce, spremljajo njihov razvoj ter dolocajo primerna fitofarmacevtska
sredstva, v okviru kmetijske prakse se seznanijo z izmerami parcel, z zakonodajo
in dokumentacijo, ki jo morajo kmetje voditi za pridobitev subvencij.
Pri sadjarstvu dijaki spoznajo razlicne sadne vrste in sorte v šolskih
asortimentih, razmnoevanje sadnih rastlin v šolski drevesnici, pridelavo
razlicnih sadnih vrst, predelavo sadja (sušenje sadja, predelava sadja
v sok, kis, likerje, ganje).
Pri vinogradništvu dijaki spoznavajo razlicne sorte vinske trte v šolskem
asortimentu, prakticno se preizkusijo v razmnoevanju, vzgoji trsov in
obrezovanju v šolskih vinogradih. V šolski kleti, ki je sodobno opremljena,
spoznavajo predelavo grozdja ? od stiskanja do usteklenicenega vina. V šolskem
vinarskem laboratoriju izvajajo osnovne analize vina. Vsak dijak »izšola«
svoje vino.
Pri ivinoreji dijaki spoznavajo
oskrbo ivali, razlicne tehnologije prehrane posameznih kategorij in vrst
ivali, molo, zdravstveno-varstvene ukrepe za preprecevanje vnosa
kunih bolezni, preventivne ukrepe pri ivalih (šcipanje podocnikov,
repa, cepljenje, kastracija pri mladih svinjah, odkrivanje bolnih ivali,
odkrivanje pojatev pri ivalih in prepoznavanje pojatvenega ciklusa, osemenjevanje
oz. pripust ivali, pomoc pri porodu, oskrbo mladica, uravnavanje zoohigienskih
pogojev v hlevu, razlicne pasme in njihove znacilnosti.
Šola ima tudi svoj cebelnjak s štiriindvajsetimi panji. V okviru izbirnega
predmeta dijaki pridobivajo teoreticna in prakticna znanja.
Prakticni
pouk vrtnarskih programov poteka v dveh šolskih rastlinjakih,
kjer dijaki pridobijo znanje o razmnoevanju in gojenju okrasnih zelnatih
rastlin, lesnatih rastlin, vrtnin, dišavnic in zdravilnih rastlin.
V šolskem parku dijaki spoznavajo in oskrbujejo razlicne vrste lesnatih
rastlin ter skrbijo za urejenost šolskega parka in gred pred šolo.
Ob tem pridobijo znanja o nacrtovanju, zasaditvi in vzdrevanju zelenih
površin.
Biološko polje je namenjeno spoznavanju osnovne in dopolnilne obdelave
tal, prepoznavanju okrasnih zelnatih rastlin, razmnoevanju lesnatih rastlin
ter spoznavanju in gojenju razlicnih vrst zelenjave, dišavnic in zdravilnih
rastlin. Dijaki spoznavajo bolezni in škodljivce okrasnih rastlin in vrtnin
ter razlicne nacine zatiranja le-teh. Oskrbujejo tudi obseen rozarij (vrste
in sorte vrtnic) in se seznanijo z osnovami cvetlicnih vezav.
Prakticni pouk poteka tudi na blinjih vrtnarijah, kjer se dijaki seznanijo s proizvodnjo v vrtnarijah in drevesnicah.
Prakticni pouk bodocih veterinarskih tehnikov se izvaja v uspešnih ivinorejskih obratih, rejskih centrih in veterinarskih ambulantah v bliini mesta Maribor. Dijaki spoznajo potrebe in pogoje reje razlicnih vrst domacih rejnih ivali (govedo, konji, drobnica, prašici, perutnina, ribe) in hišnih ljubljencev v posebej urejenem šolskem vivariju. Dijaki poznajo metode ugotavljanja zdravstvenega stanja ivali, prepoznajo kune bolezni, poznajo ukrepe za preprecevanje širjenja le-teh, nacine razmnoevanja domacih ivali, znajo nuditi prvo pomoc in oskrbeti bolno ival, naucijo se sodelovati z veterinarjem pri preventivnih in kurativnih posegih ter poskrbeti za varno delo, poznajo vlogo veterinarsko sanitarnih ukrepov, za kar se usposabljajo v obratih ivilsko predelovalne industrije in veterinarskih objektih, znajo izvesti zoohigienska in veterinarsko sanitarna opravila, ravnati s farmakološkimi sredstvi, poznajo zakonodajo s podrocja varstva ivali in veterine, ….
Pri prakticnem pouku sodelujemo s Fakulteto za kmetijstvo, Kmetijsko gozdarskim
zavodom Maribor, Sadjarskim centrom Gacnik, Semenarno Ljubljana – proizvodna
enota Maribor, vzorcnimi in ekološkimi kmetijami, Konjeniškim klubom
Maribor, farmo molznic Ogrizkovo, okoliškimi vrtnarijami in drevesnicami.
V okviru prakticnega pouka pa izvajamo tudi oglede v tujini. Tako v Italiji
obiskujemo tovarno zamaškov Colobin, nasade june Tirolske, sejem
v Veroni, ..., v Avstriji obiskujemo vinske sadne ceste, sadjarske in vinogradniške
kmetije ter šoli Sielberberg in Gleisdorf, vrtnarije v okolici Gradca,
botanicni vrt v Gradcu, vrtnarski sejem v Tullnu ...