ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE V šol. letu 2010/2011

 
 
Uspešen zaključek Bralne značke

Bralno značko sta osnovala pisatelj Leopold Suhodolčan (oče Primoža Suhodolčana) in prof. Stanko Kotnik. Prve - Prežihove značke - so bile podeljene maja 1961 na Koroškem. Od začetka devetdesetih let, ko se je gibanje posodobilo z motivacijskim programom S knjigo v svet, je to tudi njeno geslo. 

Bralna značka je slovensko gibanje, ki torej že petdeset let spodbuja razvoj bralne kulture mladih.

Bralna značka spodbuja prostovoljno branje v prostem času. Ves čas se razvija kot dopolnilo k pouku slovenskega jezika in književnosti ter dejavnosti šolske knjižnice, hkrati pa je bralna značka kot obšolska interesna dejavnost lahko svobodnejša, bližja otrokom in mladim, in tako uspešnejša pri oblikovanju bralcev za vse življenje.

Bralna značka  se dogaja na 99 % osnovnih šol v Sloveniji, v tovrstno branje se vključuje kar 55 % osnovnošolcev. Za bralno značko berejo tudi slovenski otroci v slovenskem zamejstvu in na nekaterih območjih v slovenskem izseljenskem prostoru.  V zadnjih petnajstih letih se po slovenskih vrtcih in splošnih knjižnicah zelo širi predšolska bralna značka, ki spodbuja predvsem starše, da berejo svojim otrokom v predšolskem obdobju. Ponovno se poraja bralna značka v srednjih šolah - v obliki bralnih klubov.

V vseh programih Bralne značke  v Sloveniji sodeluje okrog 140.000 otrok. Vodi jih okrog 5.000 mentorjev (učiteljev, vzgojiteljev in knjižničarjev).

Na naši šoli je teh otrok od skupno 553 učencev, 383, kar predstavlja 70 % vseh učencev.
 Oblike motiviranja za branje so zelo različne:  mentorji jih prilagajajo objektivnim možnostim, predvsem pa interesom in željam mladih bralcev.

17. septembra, na dan Zlate knjige,  Bralna značka vsako leto zaznamuje začetek bralnega leta. Vse bralno dogajanje, ki v dneh okrog 17. septembra poteka po vsej Sloveniji, zadnja leta poimenujemo Bralni maraton.

Bralno leto se zaključuje med 2. aprilom, Andersenovim dnevom in koncem šolskega leta, nekateri programi za spodbujanje branja pa so organizirani tudi v času šolskih počitnic.

Bralna značka s pomočjo sponzorjev in donatorjev pripravlja tudi založniški projekt Zlata bralka, Zlati bralec.

V okviru tega so že šestkrat dobili knjižna darila vsi slovenski „zlati bralci" (vsi mladostniki, ki so ves čas osnovne šole sodelovali pri bralni znački):

Slednjih je na naši šoli letos 17. Čestitamo! 

Nekaj utrinkov z obiska pisateljic in ilustratorja v letošnji zaključni prireditvi


 Ilustrator Uroš Hrovat

Pisateljica Nataša Konc Lorenzutti in ilustratorka Ana Zavadlav

Pisateljica Mojiceja Podgoršek