PLANINSKI IZLET NA POT DEVTIH KALOV 2012
crta.gif (65 bytes)

Aprilski planinski izlet nas je popeljal na Kras, kjer smo prehodili tematsko krožno pot devetih kalov v okolici Kobjeglave in Tupelč.

Z avtobusom smo se pripeljali do Kobjeglave, ki je znana po slikovitih, v gruče strnjenih in iz kamna sezidanih hišah, nanizanih na gričku okrog cerkvice. Poleg arhitekture zgradb, značilne samo za Kras, dajejo vasi poseben čar dvorišča pred hišami, imenovana »borjači«. Središče borjača je bil hišni vodnjak, imenovan »štirna«, ki je dajal družinam za Kras najpomembnejšo dobrino vodo. Pod vodstvom lokalnih vodičev smo si ogledali pot, ki zajema devet starodavnih vodnih virov v okolici vasi Kobjeglava in Tupelče, namenjen pa  je spoznavanju in ohranjanju  naravne in kulturne dediščine Krasa. V poldrugi uri lahke hoje smo spoznali, kako pomembni so bili kali za preživetje kraških vasi nekoč in kako nanje gledamo danes. Slabih šest kilometrov poti je speljane večinoma po gozdu, v prijetnem zavetju borovcev, manjši del pa po asfaltnih cestah v vasi.  Ogledali smo si vseh devet kalov (Lokva, Kal pri Čotnih, Stari kal, Ilovca, Dolc, Počivala, Lukvica, Tupelski kal in Zavrhk).

Lokalna vodiča sta nam na svoji poti pokazala še:

spomenik NOB, ki je svojevrstno oblikovan spomenik, ki predstavlja kraško hišo,
cerkev nadangela Mihaela
, ki je današnjo podobo dobila v 17. stoletju,
kalune
(kamniti portali), ki odpirajo vhode v kraške borjače,
štirne
(kraški vodnjaki) le te spadajo med najlepše kamnoseške izdelke, kar pove o njihovi pomembnosti in odnosu do vode.
Smolarjenje
imenujejo pridobivanje smole iz borovega lesa, najprej so jo uporabljali za izdelovanje bakel, kasneje v kemični industriji.
Menhirji
(monoliti) so pokončni nezglajeni kamni nesmrtnosti, ki so jih po starih verovanjih postavljali v znak večnega življenja v spomin na umrlega.
Nemčo jamo,
ki  je po podatkih ustnega izročila dobila ime po prebivališču ljudi iz prazgodovine.

Za zaključek pa je vse planince prijazen domačin pogostil z domačimi potičkami.

Planinski pozdrav!

 Blaž, Žiga, Jure, Miha, Gal in mentorica Lidija Abramič
 

 

 


[Prva stran] [O šoli] [Informacije] [Projekti] [Kulturni kotiček] [Zanimivosti] [O Solkanu] [Virtualna šola] [Strani učencev]