PLANINSKI IZLET NA KOVK - FEBRUAR 2009
crta.gif (65 bytes)

 

V soboto, 14. 2. 2009, tik pred počitnicami, je bil organiziran planinski izlet na Kovk.
Z avtobusom smo se odpeljali do Cola. Po dobri urici zmernega vzpona, smo prišli na vrh Kovka. Odprl se nam je čudovit pogled proti Čavnu in čez širni Trnovski gozd vse do zasneženih Julijskih alp, videli smo morje in široko Vipavsko dolino. Po slastni malici smo se igrali igrico »atomi in molekule«.

Spustili smo se spet do Cola, se vkrcali na avtobus in se skozi Vrhpolje spustili do Vipave. Na tej poti smo spoznali zelo zanimivo znamenitost, Teodozijev križ.: leta 1994 so nad vasjo v spomin na dogodke pred 1600 leti postavili Teodozijev križ. Izdelan je v obliki črke T kot začetnice Teodozijevega imena in stoji na istoimenski skali, na kateri naj bi pred odločilnim spopadom s poganskim Evgenijem, molil cesar Teodozij.

V Vipavi smo se ustavili pred vojašnico, nato odšli do pokopališča, kjer nam je vodnica Tina povedala veliko zanimivih stvari o egipčanskih  sarkofagih, kar si lahko preberete na spodnji povezavi: http://www.slovenia.info/?kul_zgod_znamenitosti=5497&lng=1

Nato smo se ustavili na Lanthierijevem trgu in šli do izvira reke Vipave. Tokrat bi temu izletu lahko rekli planinsko naravoslovno kulturni dan.

Mentorica V. Skok

 (klikni na sliko in jo povečaj)

 

 

 


[Prva stran] [O šoli] [Informacije] [Projekti] [Kulturni kotiček] [Zanimivosti] [O Solkanu] [Virtualna šola] [Strani učencev]