PLANINSKI IZLET NA SKOZNO IN KOBILNIK
crta.gif (65 bytes)

 

Tradicionalni zimski pohod Lokve – Lazna in sankanje, je  zaradi pomanjkanja snega odpadel.

Namesto tega smo se iz Nove Gorice z avtobusom odpeljali na Trnovo. Od tu nas je pot vodila mimo  Rezije na Trpinovšče in od tam k naravnemu oknu, Skozno. Občudovali smo Vipavsko dolino in Goriško ravan, Kras in v daljavi videli morje. Vodniki so nas pospremili tudi v jamo, v kateri smo videli prave kapnike.

 http://www.gore-ljudje.net/novosti/33563/

 Skozi borov gozd smo se po drugi poti vrnili na Trnovo. Tam nas je čakal domačin,  gospod Alfred Gruden. Šli smo na Kobilnik. Ob njegovem vznožju je spominski park, na vrhu pa grobnica padlih partizanov. Na ploščah so vklesana imena več kot 3000 padlih žrtev fašističnega nasilja iz občine Nova Gorica. Vas Trnovo je bila med 2. sv. vojno prizorišče hudih bojev med italijanskim in kasneje nemškim okupatorjem ter partizani , borci IX. Korpusa NOVJ, ki so na koncu osvobodili celotno Primorsko in Trst. Gospod Gruden nam je poleg zelo zanimivih zgodovinskih dejstev povedal še veliko zanimivih stvari o Trnovskem gozdu. Preživeli smo še ne lep sobotni dan.

Učenci planinci in mentorica Vlasta Skok

 (klikni na sliko in jo povečaj)

 

 

 


[Prva stran] [O šoli] [Informacije] [Projekti] [Kulturni kotiček] [Zanimivosti] [O Solkanu] [Virtualna šola] [Strani učencev]