DAN SLOVENSKIH PLANINCEV V KRANJSKI GORI
crta.gif (65 bytes)

 

Organizacija junijskega planinskega pohoda nam je povzročala kar nekaj težav, saj smo ga morali zaradi slabega vremena kar dvakrat prestaviti. Zato pa je bila sobota, 16. 6., toliko lepša.

 Z avtobusom smo se mimo Ljubljane odpeljali do Kranjske Gore. Tam nas je sprejela prijazna domačinka in nas popeljala do rojstne hiše Josipa Vandota, ki je napisal vse zgodbice in prigode o Kekcu. Ob Kekčevem spomeniku nam je v narečju povedala zgodbico in nas peljala po lepi gozdni poti, kjer je Kekec hodil v planine. Da ne bi srečali Bedanca, smo vsake toliko oponašali sovo, ki se jo je Bedanec zelo bal. Pot nas je vodila do jezera Jasna, kjer smo naredili skupno fotografijo.Vračali smo se ob reki Pišnici, kjer smo si vzeli čas za malico. Otroke pa je najbolj zanimalo srečanje s teto Pehto in celo pot so vodnico prepričevali, da ne bo prava, ampak da bo samo »ponaredek«.

Napočil je trenutek težko pričakovanega srečanja.Teta Pehta nas je pričakala na Liznjekovi  domačiji in pogled na 94 letno domačinko, je otroke prepričal, da še vedno živi. Z napoji iz zdravilnih rož, ki jih še vedno nabira,se pomlajuje. Recepta za zapoj nam žal ni hotela izdati. Po krasnem sprejemu, zgodbicah in dogodivščinah, ki jih je doživela pri srečanju z Bedancem, je odraslim članom ponudila zdravilo proti strahu, ki ga je samo za nas pripravil Brincelj. Nato smo si ogledali Liznjekovo domačijo, kjer je še ohranjena črna kuhinja. Ker je v Kranjski Gori potekal dan slovenskih planinskih doživetij, smo si ob praznovanju 100 - letnice organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji, ogledali še vajo reševanja iz žičnice. Da so reševalci res spretni, so nam dokazali z različnimi nalogami, ki so nam jih pokazali, ko so se po vrvi spuščali iz helikopterja in pomagali ponesrečencem. Ob slovesni paradi smo si ogledali še prikaz opreme, ki so jo imeli reševalci nekoč in danes. V mimohodu so se predstavili tudi reševalci različnih društev ter  gasilska in reševalna vozila.

Preživeli smo res lep in zanimiv dan v dolini Kekčevih dogodivščin.

Na planinske izlete vas spet vabiva septembra.

Mentorici Lidija A. in Vlasta S.

(Kliknite sliko in jo povečajte.)

 

 

D


[Prva stran] [O šoli] [Informacije] [Projekti] [Kulturni kotiček] [Zanimivosti] [O Solkanu] [Virtualna šola] [Strani učencev]