24. aprila 2021 smo PRVIČ obeleževali Slovenski dan brez zavržene hrane. Namen tega dne je ozaveščati in spodbujati k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržene hrane pripomoremo tudi sami.
Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 141 tisoč ton hrane, kolikor je v Sloveniji skupno pristane med odpadki, je skoraj 40 odstotkov še užitnega dela. Podatki kažejo, da so gospodinjstva odgovorna za nastanek polovice vse zavržene hrane v Sloveniji, raziskava Evropske komisije pa je pokazala, da s takšnim nepremišljenim ravnanjem s hrano vsako gospodinjstvo vrže stran okrog 250 evrov na leto.
Zamislimo se ob podatkih:
- 140.000 ton hrane vsako leto zavržemo v Sloveniji
- 68 kg hrane zavrže prebivalec Slovenije
- 52% vse zavržene hrane nastane v gospodinjstvih
- 33% hrane, ki jo kupimo konča v smeteh
Da bi opozorili na problematiko in zmanjšali količino zavržene hrane sta pobudnika projekta Lidl Slovenija in program Ekošola 24. april razglasila za Slovenski dan brez zavržene hrane. K soustvarjanju aktivnosti ob tem dnevu so se pridružili še partnerji Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Tam-Tam, projekt pa podpira tudi Ministrstvo za okolje in prostor s projektom LIFE IP CARE4CLIMATE.
Vsak od nas lahko pripomore k zmanjšanju količine zavržene hrane:
Kot posamezniki lahko zmanjšamo količino zavržene hrane tako:
- da obroke načrtujemo glede na to, katera živila je treba porabiti prej.
- Prav tako naenkrat ne kupimo preveč hitro pokvarljivih živil in ne kupujemo prevelikih količin hrane.
- Dobro je, če ločimo med oznakama »uporabno do« in »uporabno najmanj do«.
- Kadar kuhamo, pripravimo primerne količine hrane, pri pripravi novih jedi pa uporabimo ostanke prejšnjih.
- Odgovorno, premišljeno in preudarno ravnajmo s hrano, ki jo kupujemo, shranjujemo in uživamo.
- Poskrbimo za to, da bo v koših za smeti, končalo čim manj hrane, ki je še vedno užitna in jo lahko še porabimo.
Začnimo z odgovornim obnašanjem že danes.
Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu. (Gandhi)
Viri:
https://ekosola.si/prvi-slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane/
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/obelezujemo-slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane/
https://www.boljsi-svet.si/hrana-ni-za-tjavendan/dan-brez-zavrzene-hrane/
https://www.gov.si/novice/2022-04-22-dan-brez-zavrzene-hrane/
Pripravila:
Hani Janja Plausteiner, org. šol. prehrane in ZHRja