Okolje
514.pobuda za gospodarsko izkoriščanje japonskega dresnika ob Dravi
Slišimo te    Urejamo    Zaprto   

Vrsta: Okolje
Lokacija: Pobreška cesta 18, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 13.04.2018
Objavil: Vesna Kitthiya

Opis

Spoštovani, ker pogosto obiskujem Maribor, me kar skrbi glede bohotenja japonskega dresnika ob Dravi, ki zavzema precejšnje površine. Za uporabo v kulinariki ga s teh lokacij ne priporočam, prav bi pa prišlo pri zagonu drugih gospodarskih dejavnosti in sicer:

- izdelava papirja
- raziskava in razvoj tekstilnih vlaken iz dresnika za revitalizacijo mariborske tekstilne industrije
- kot surovina za proizvodnjo električne energije v resnično zelenih manjših lokalnih bioelektrarnah, s tem, da se ostanki po fermentaciji obvezno dehidrirajo in kot taki peletirajo ter ponudijo kot alternativno kurivo socialno ogroženim skupinam

- zavoljo varstva okolja in zdravja prebivalstva prosim, da ne zatirate dresnika s škropivi.



Location

Slišimo te

Objavil: Vesna Kitthiya

13.04.2018
Location

Zaprto

Na temo odstranjevanja in možnosti koriščenja japonskega dresnika smo se sestali v mesecu januarju s predstavnico ŠCS Magdalena. Ugotovili smo, da bi za izdelavo papirja potrebovali najmanj 300 kg suhe rastline. Takšna je rastlina v začetku leta (januar, februar), ko pa jo je težko prepoznati (potrebna bi bila pomoč strokovnjaka). Za izvedbo akcije bi potrebovali dovoljenja lastnikov zemljišč, da lahko odstranimo rastline, sodelovanje javnega podjetja za odstranjevanje odpadkov in organiziran prevoz do Ljubljane, kjer bi potekala proizvodnja papirja. Žal za vse opisano finančnih sredstev v letošnjem letu nimamo.
Odgovorila: Mestna občina Maribor

18.04.2018