Okolje
383.Odstranjevanje Grafitov
Slišimo te    Urejamo    Zaprto   

Vrsta: Okolje
Lokacija: Smetanova ulica 3, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 13.02.2017
Objavil: Ivan Kosi

Opis

Predlagam da Občina določi mesta, kjer je grafitiranje dovoljeno, grafite ki so v bistvu zgolj vandalizem in kazijo podobo mesta pa odstanijo takoj ko se pojavijo. Tako bo mesto urejeno in privlačno za turiste,
Veliko mest po svetu je že uveljavilo takšno politiko, tudi pri nas v Ljubljani:
http://www.ljubljana.si/si/mol/mestna-uprava/prekrskovna-organa/mestno-redarstvo/novice-in-obvestila-mr/97148/detail.html

lep pozdrav



Location

Slišimo te

Objavil: Ivan Kosi

13.02.2017
Location

Zaprto

Zahvaljujemo se vam za podani predlog, ki ga bomo uvrstili na seznam predlogov. Pobudo bodo obravnavale strokovne službe in proučile možnosti v okviru razpoložljivih finančnih sredstev.

Odgovorila: Mestna občina Maribor

01.03.2017
Location

Zaprto

Pred leti je bila takšna lokacija, ki je bila namenjena grafitarjem, določena pri Koloseju. So pa grafitarji sami ves čas opozarjali, da njih ne moremo omejevati in jim določevati mesta na katera se sme risati, saj je smisel risanja neko sporočilo, ki opozarja na določen problem ali kaj podobnega, to pa ne pride do izraza, če bodo grafit narisali na dovoljeno mesto. Takšni grafitarji tudi ostajajo neznani.

Seveda so na popolnoma drugi strani umetniški grafiti, risarji teh so verjetno predlagali, da se določi lokacija za risanje. Z grafitarji že leta dobro sodelujemo. Leta 2012 so sodelovali na dogodku ob Dnevu za spremembe, takrat smo organizirali akcijo risanja grafitov v podhodu na tržnici Tabor in v podhodu na tržnico Vodnikov trg. Nekaj let kasneje so tudi porisali podhod pod Titovo cesto.

Lani aprila so pod okriljem Gramofonoteke grafitarji ponovno porisali podhod na Vodnikovem trgu. V sklopu lanske akcije smo še iskali morebitne lokacije, ki bi jih lahko ponudili grafitarjem, seveda pa morajo biti v lasti občine.

14.03.2017