Gospodarstvo
377.Čišenje tržnice - čiščenje snega
Slišimo te    Urejamo    Zaprto   

Vrsta: Gospodarstvo
Lokacija: Vodnikov trg 7, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 17.01.2017
Objavil: Marko Brumen

Opis

1) Čiščenje snega na tržnici takoj po padavinah; to soboto so padavine bile napovedane(!) in pričakovane (zaprte marele), poti in tržne površine pa kljub temu neočiščene. Očistili so jih deloma branjevci sami (ki za svoj prostor plačujejo!), ostale površine pa so ostale neočiščene; sneg je primrznil in tržnica je nevarna za hojo.

2) REDNO tedensko ali vsaj mesečno čiščenje tržnice z vodnim curkom v letnem času, po tržnem dnevu/vikendu. Madeži in prah imajo že skoraj arheološko vrednost, tržnica pa zaradi tega zgleda bolj zanemarjeno, kot je v resnici.

3) Poostren nadzor redarjev ob petkih in sobotah na Lentu; Vodnikov trg, Ribiška in Pristaniška ulica so popolnoma zaparkirane. Branjevcem ob petkih omogočiti brezplačno parkiranje na plavi coni ob Dravi.

Slike


Location

Slišimo te

Objavil: Marko Brumen

17.01.2017
Location

Zaprto

Res je, sneg je bil napovedan, zato smo tudi predhodno zapirali dežnike. Tržnico smo pričeli plužiti pozno popoldan in se soočili z istim problemom kot na drugih javnih površinah. Zaradi dežja, s katerim se je v petek, 13.1.2017, pričelo padavinsko obdobje, je površina spodaj zaledenela in tudi posip proti zdrsom ni pomagal. Priznamo pa, da bi morali začeti plužiti nekoliko prej in tako odstraniti sneg, ki se je nabral na prehodih med tržnimi mizami. Tudi nam je bila ta izkušnja v poduk in za pluženje tržnice smo, podobno kot pri rednem čiščenju tržničnih površin, naredili načrt zimske službe, zato v bodoče takšnih razmer na tržnici ne branjevci ne obiskovalci več ne bodo doživeli.

Osrednja mariborska tržnica je, zaradi bližine nočnih lokalov, postala tudi prostor, na katerem se zadržuje mladina, ki prepogosto uničuje skupno lastnino mesta. To je problematika, na katero redno opozarjamo, prav tako sodelujemo tudi z vsemi organi, ki so pristojni za področje javnega reda in miru (Varnostni sosvet, policija, mestno redarstvo). Zavedamo se, da se razmere ne bodo in ne morejo urediti čez noč, da je spreminjanje navad občanov proces, vendar aktivnosti redno potekajo in verjamemo, da se bodo naša prizadevanja sčasoma odrazila tudi v izboljšanih varnostnih razmerah na osrednji tržnici.

Veliko od naštetih težav bi rešila streha, s katero bi bila tržnica pokrita, zato je ta projekt absolutna prioriteta v letu 2017. Prepričani smo, da se bo z vizualno spremembo prostora spremenil tudi odnos meščanov do tega tako kulturno in turistično pomembnega prostora.

Verjamemo, da bomo s skupnimi močmi nekatere probleme odpravili, nekatere pa vsaj omilili, dokler ne najdemo rešitev za streho nad tržnico.

Odgovorila: Snaga d.o.o.

25.01.2017