Kultura, šport in turizem
346.Mesto živi
Slišimo te    Urejamo    Zaprto   

Vrsta: Kultura, šport in turizem
Lokacija: Glavni trg 13, 2000 Maribor
Objavljeno: 12.10.2016
Objavil: Alexio Woodgate

Opis

V Mariboru že dolgo ni bilo tako živahno, kot je danes. S prijatelji se dobiš v enem izmed lokalov na Glavnem trgu ali v Poštni ulici, nekaj poješ, se nato odpraviš še v kakšen klub. V časopisu berem, kako bi občina rada oživila center mesta. Sedaj, ko je to, vsaj za vikende, zaživelo, pa danes berem o predlogu, da bo poštna lahko oder imela le do 22h. Obvezno je treba sprejeti neki predpis, da je življenje v mestu živahno in pika. Komu ne paše, se lahko odseli v spalna naselja. Če usmeritev mesta vedno spreminjamo zaradi nekaj stanovalcev, ne bomo prišli nikamor.



Location

Slišimo te

Objavil: Alexio Woodgate

12.10.2016
Location

Zaprto

Mestna občina Maribor skuša najti najboljšo rešitev za stanovalce in gostince. MO Maribor si želi obuditi staro mestno jedro, ki je na omenjeni osi Poštna ulica - Glavni trg - Gosposka ulica v zadnjih dveh letih precej oživelo. Kljub temu pa mora MO Maribor skrbeti za dobrobit svojih meščanov, ki jih hrup moti. Že lansko leto se je tako obratovalni čas lokalov skrajšal za eno uro, v letošnjem letu je bilo gostinskim lokalom naloženo, da po 22. uri zvečer jakost zvočnikov znižajo za najmanj 30 %. Nove pobude za skrajšanje delovnega časa ni.

Trenutno iščemo rešitve na Glavnem trgu, kjer prireditve številnih lokalov povečujejo celokupno raven hrupa. Problematika hrupa je kompleksnejši problem, saj ne obsega le hrupa na prireditvah ob uporabi zvočnih naprav, temveč tudi hrup obiskovalcev po prireditvah, ki posedajo v gostinski lokalih do konca obratovalnih časov in še kasneje ter povzročanje neredov po mestnih ulicah. V sodelovanju s strokovno institucijo so bile izvedene meritve na različnih kritičnih točkah Glavnega trga, uradnega poročila še nismo prejeli, neuradno pa je hrup v času prireditev, pod kritično vrednostjo. Po končanih prireditvah, pa je hrup prekomeren za nočni čas.

Vprašanja obratovalnih časov v središču mesta je potrebno rešiti celovito. Če želimo občanom in občankam ponuditi nek prostor, kjer lahko preživljajo prosti čas in se družijo, jim je potrebno za to zagotoviti tudi primerne pogoje. V zadnjih treh letih se je na zgoraj omenjenih ulicah razvilo družabno življenje, ki mestu daje mestni utrip. Zagotovo pa je potrebno poskrbeti tudi za občane, ki v okolišu živijo, zato bomo skušali poiskati kompromis, ki bo sprejemljiv za vse.

Odgovorila: Mestna občina Maribor

17.10.2016