Promet
334.Ponovna uvedba postajališča pred ŽP
Slišimo te    Urejamo    Zaprto   

Vrsta: Promet
Lokacija: Partizanska cesta 49, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 18.09.2016
Objavil: mariborska

Opis

Spoštovani, predlagam ponovno uvedbo avtobusnega postajališča pred ŽP, kamor bi glavne mestne linije vozile iz začetne postaje na AP do ŽP, kjer bi imele postajališče (včasih je bilo pred ŽP obračališče oz. končne postaje linij). Glede na to, da je nekaj metrov višje veliko parkirišče za avtomobiile, bi del le-tega brez težav lahko uredili kot brezplačno za kratkotrajno parkiranje, če je za brezplačni parking v centru mesta sploh potreba (v Lj. denimo takšnega ""luksuza"" pred ŽP ni, je le plačljivo parkirišče v bližini). Glede na to, da mesto želi približati mestne avtobuse čim bolj ljudem ter da se v mestni avtobusni promet na letni ravni vlaga precej denarja, je smiselno, da se avtobusi približajo tudi tistim lokacijam in potencialnim novim potnikom, ki avtobusa toliko ne uporabljajo (turistom na poti v center, potnikom iz drugih krajev, ki pridejo v Mb. z vlakom in so namenjeni proti centru mesta, proti Pohorju, študentom, ki pridejo v mestu z vlakom). Pred ŽP v zalivu bi lahko imel mestni promet zelo lepo urejeno postajališče, prostor je idealen. Na postajališče bi lahko iz začetne AP vozile bolj frekventne in pomembnejše linije kot so 1, 2, 3, 6, 12, 18, 21). Avtobusna postaja Mlinska je za potnike, ki želijo iz vlaka vožnjo nadaljevati proti centru mesta enostavno preveč odmaknjena in oddaljena glede na kratke razdalje. Danes je sicer urejeno manjše postajališče ob ŽP, kjer stojita liniji 8 in 15, vendar sta le ti enostavo premalo frekventni. Skratka.. ob vseh aktivnostih, ki se v mestu dogajajo glede javnega prevoza in ob vsem denarju, ki ga mesto vlaga v javni prevoz, ni smiselno, da se avtomobilom ob tako pomembnih točkah, kot je recimo ŽP, daje prednost pred avtobusi in to celo še z brezplačnim parkiranjem, čeprav je nekaj metrov severneje urejeno veliko parkirišče. Skratka, predlagam ponovno uvedbo avtobusnega postajališča v zalivu pred ŽP. Lokacija je namreč idealna za avtobuse, tudi za potnike, takoj ob prihodu iz postaje potencialne uporabnike mestni avtobusi opozorijo na svojo prisotnost. Mesto bi s tem tudi pridobilo (plačljivo parkirišče severneje bi bilo bolj polno, na mestnih avtobusih bi bil kak potnik več, morda bi se tudi kak potnik, ki se sicer pelje z avtom na žp na vlak, avtu raje odrekel ter se na žp odpravil z avtobusom (brezplačneg parkinga namreč ne bi več bilo, avtobus bi ga pa pripeljal direkt pred vhod postaje).



Location

Slišimo te

Objavil: mariborska

18.09.2016
Location

Zaprto

Parkirišče ob Železniški postaji v Mariboru, kjer je bila pred izgradnjo glavne avtobusne postaje ob Mlinski ulici, je bilo ukinjeno ravno z namenom zaradi katerega je bila izgrajena glavna avtobusna postaja. Avtobusi niso imeli urejenih ustreznih čakalnih peronov, potniki niso imeli urejenih osnovnih minimalnih pogojev kot to velevajo standardi opremljenosti postajališč (brez nadstreškov, sanitarij, prodaje vozovnic, čakalnice,….). Ravno s tem namenom je bila izgrajena, za tiste razmere ena izmed najbolj sodobnih avtobusnih postaj v takratni državi. S spremembami v lastništvih prevoznih podjetij, prestrukturiranjem mestnega potniškega prometa in medkrajevnega potniškega prometa, je prišlo tudi do upada števila potnikov in ukinitvijo linij. Vse to je vplivalo na vzdrževanje avtobusne postaje, ki je bila sčasoma vse slabša.
CV zadnjih letih se trudimo to dalj časa zanemarjeno področje vzdrževanja, sanirati, saj je zob časa objekt precej načel. Morda za nekoga nevidne investicije se vendarle dogajajo in izvajajo. V preteklem letu smo obnovili dotrajane sanitarije, postajo smo celotno na novo prepleskali, nabavljena je bila dodatna urbana oprema, urejeno je bilo interaktivno napovedovanje voznih redov za odhode in prihode avtobusov v mestnem prometu, obnovili smo streho objekta,, v tem letu zamenjali 10 drsnih vrat na perone.. Posebno skrb posvečamo tudi ureditvi lastniških razmerij in upravljanja objekta, ki ima za glavni cilj obuditev »življenja« na postaji, saj je to pred leti povsem zamrlo zaradi česar so številni lokali zaprli svoja vrata. V teku je izgradnja povezovalnih stopnic in rampe med peronom železniške postaje in avtobusne postaje, ki bo na varen način povezovala tako železniški potniški promet, kot avtobusni potniški promet.
Da vse še zdaleč ni idealno nam je poznamo, se pa trudimo glede na razpoložljiva finančna sredstva to reševati sproti.

Odgovorila: Mestna občina Maribor

18.11.2016