Gospodarstvo
217.Predavanja o podjetništvu
Slišimo te    Urejamo    Zaprto   

Vrsta: Gospodarstvo
Lokacija: Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 24.01.2016
Objavil: Boris Sapač

Opis

Verjetno ta stran ni mišljena z tovrstne pobude, pa vseeno bi rad predlagal.
Danes, ko je ogromno mladih brezposelnih in ko ima Maribor še posebej ta problem z brezposelnostjo in ustvarjanjem novih podjetij, se mi zdi to smiseln predlog. Torej predlagam, da se bi prirejalo neka brezplačna predavanja o podjetništvu. Od teka kako neka oseba sploh odpre podjetje, kako se seznani z zakonodajo, ki velja za tisto področje, kakšne pogoje more izpolnjevati, mogoče tudi razni nasveti ali primeri dobre prakse ustanavljanja in vodenja malih mladih podjetij....
Zdi se mi, da bi to bilo potrebno vpeljali že v sam šolski sistem, če hočemo postati družba, ki bazira na malem podjetništvu, samozaposlovanju....
Leta in leta nas učijo o zgodovini, geografiji, književnosti, fiziki, kemiji, celo psihologiji, filozofiji.... in na koncu končaš še fakulteto in si visoko izobražena oseba.... ki pa ji v vsem tem dolgoletnem procesu izobraževanja nikoli ni nihče povedal, kako ustvariti lastno podjetje ter v praksi unovčiti svoje znanje....
Zato, če že na državni ravni to znanje ni del šolskega sistema, se mi zdi dobro, da bi občina nudila tovrstno izobraževanje občanom.



Location

Slišimo te

Objavil: Boris Sapač

24.01.2016
Location

Zaprto

Mestna Občina Maribor aktivno nastopa v smeri spodbujanja podjetništva in v tej smeri vlaga v podjetniško usposabljanje. Želimo, da bi se v Mariboru razvijalo uspešno podjetništvo iz želje, izziva in takšno, ki bo ustvarjalo uspehe in nova delovna mesta.

V letu 2015 smo pričeli v sodelovanju s Tovarno podjemov izvajati program Start UP Maribor, katerega namen je osveščanje in podjetniško usposabljanje. Organiziranih je bilo 30 dogodkov, ki jih je izvajalo 48 predavateljev in uspešno izveden Start up vikend. Vseh teh aktivnosti se je udeležilo 800 udeležencev. Za posameznike in skupine, ki so izkazali interes po podjetniškem udejstvovanju je bilo na voljo 35 start up mentorjev, ki so izvedli 1000 svetovalnih ur. V okviru vseh teh aktivnosti smo tako prišli do 50 start up ekip ter 5 start up podjetij v fazi rasti.

Vaš predlog je bil usmerjen tudi v izobraževalni program za katerega menimo, da mora vključevati podjetniško izobraževanje, zato so v letu 2015 v okviru programa Start:up Maribor po naročilu MO Maribor izvedli 5 delavnic za dijake ter več kot 100 svetovalnih ur za dijaške ekipe. Prav tako se je 10 dijakov in njihovih pedagoških mentorjev udeležilo dvodnevnega Startup vikenda na Tovarni podjemov.

Delavnice Start:up Maribor za dijake potekajo pod imenom »Valilnica dijaških idej«. Namen delavnic je razvoj kompetenc podjetnosti in samoiniciativnosti dijakov. Na delavnicah so dijaki razvijali zmožnosti prepoznavanja problemov, ki bi jih bilo vredno rešiti in spoznali, kako razviti podjetniške ideje, ki bi te probleme lahko rešile. S svojo življenjsko zgodbo so jih navdušili uspešni podjetniki oziroma svetovalci. Prav tako so dijaki spoznali tudi pomen timskega sodelovanja in dobili informacije, kako se aktivirati kot podjetnik.

Urnik delavnic v letu 2015:
1. Delavnica z Lojzetom Bertoncljem na Biotehniški šoli Maribor
9. 10. 2015, od 9.40 do 11.10 ure
2. Delavnica z Lojzetom Bertoncljem na Srednji šoli za oblikovanje Maribor
9.10.2015, od 13.00 do 14.30 ure
3. Delavnica z Markom Borkom na Srednji ekonomski šoli Maribor
12. 10. 2015, od 11:00 do 12.30 ure
4. Delavnica z Nastjo Kramer na Prometni šoli Maribor
14. 10. 2015, od 12.00 do 13.30
5. Delavnica z Davidom Klobaso na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška
17. 10. 2015, od 10.00 do 11.30 ure

Več informacij:
www.startupmaribor.si
www.startupmaribor.si

V letu 2016 načrtujemo na MO Maribor ponovno podpreti aktivnosti Start:up Maribor in vse aktivnosti razširiti na daljše časovno obdobje, da bomo prišli še do boljših rezultatov in udejstvovanja še več podjetništva željnih znanja posameznikov.

Podjetništvo je namreč eden izmed pomembnih temeljev ustvarjanja zdravih delovnih mest v našem mestu.

Odgovorila: Mestna občina Maribor

03.02.2016