Promet
197.Mestni avtobusni potniški promet
Slišimo te    Urejamo    Zaprto   

Vrsta: Promet
Lokacija: Mlinska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 12.01.2016
Objavil: mariborska

Opis

Spoštovani,

zanima me, zakaj MOM ne združi nekaterih avtobusnih prog in sicer na relacijah, kjer bi bilo to smiselno. V preteklosti se je na takšen način združilo liniji 5/1, ki je povezovala Košake in predel Koroških vrat ter linijo Bresternica, ki ste se v večjem delu med seboj pokrivali. Primerov, kjer bi bilo na tak način možno združiti nekatere linije je kar nekaj (npr. 7, ki pokriva SZ del mesta z 13, ki pokriva JV del mesta). Ob praktično nespremenjenih stroških in relaciji bi dobili linijo, kjer bi se lahko brez prestopanja peljal iz enega dela mesta čez center v drugi del mesta. Podobni rešitev bi lahko bilo kar nekaj, ko bi se lahko iz enega dela mesta brez prestopanja skozi center mesta peljal v drugi del mesta. Čakanje na nove avtobuse seveda ni izgovor, saj bi se to dalo storiti tudi z obstoječimi avtobusi. Hvala za odgovor. LP



Location

Slišimo te

Objavil: mariborska

12.01.2016
Location

Zaprto

Celovita sprememba poteka linij mestnega prometa s poglavitnim ciljem optimiziranja poteka linij s tem pa zmanjševanja stroškov obratovanja, je v planu že nekaj let. Vsaka sprememba poteka linij mestnega prometa ima v prvi vrsti finančne posledice za proračun, saj mora MO Maribor, v primeru podaljševanja oz. kakršnega koli spreminjanja poteka linij mestnega prometa zagotavljati subvencijo.
Za izdelavo resne študije oz. raziskave sprememb poteka linij mestnega prometa pa doslej v proračunu ni bilo sredstev. S sprejetjem Celostne prometne strategije, pa je postalo eno izmed obvez mesta ravno to, da MO Maribor zagotovi čim bolj optimirano delovanje mestnega avtobusnega prometa.

Zato smo konec leta 2015 pristopili k naročilu raziskovalne naloge optimiziranja linij mestnega prometa, ki bo dala natančen podatek kako in kje je potrebno ponudbo in povpraševanje po mestnem prometu bolj optimizirati, glede na relalne podatek o potovalnih navadah prebivalcev MO Maribor. Računamo da bomo z nekaterimi celostnimi spremembami poteka linij lahko pristopili že v letu 2017.

Odgovorila: Mestna občina Maribor

15.01.2016