Promet
118.Ukinitev plačljive parkirne cone Magdalena
Slišimo te    Urejamo    Zaprto   

Vrsta: Promet
Lokacija: Jezdarska ulica 2, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 15.12.2015
Objavil: Špela Šalamon

Opis

Kot verjetno še marsikoga me je neprijetno presenetila uvedba parkirne cone na Jezdarski cesti. Gre za cesto sredi blokovskega naselja z nekaj manjšimi poslovnimi lokali, kjer je že odkar živim v Mariboru parkiranje brezplačno in nikoli ni bilo večjih težav z iskanjem parkirnih prostorov, saj ne gre za center mesta ali pa kakšno zelo frekventno sosesko.

Danes, ko sem se vrnila domov, me je pričakal precej žalosten prizor - po pričakovanjih so skoraj vsi parkirni prostori, kjer smo prej parkirali stanovalci okoliških blokov, prazni. Brez dvoma so te avtomobile vsi morali prestaviti nekam v okolico, verjetno med bloke v sosednji ulici, zaradi česar bo po vsej verjetnosti začelo prihajati do medsosedskih sporov. Parkirni prostori, ki smo jih prej stanovalci lahko koristili, pa brez potrebe samevajo.

Mislim, da bi bilo to parkirno cono nujno ukiniti, saj oškoduje samo prebivalce okoliških blokov, občina pa od nje ne bo imela nobene koristi, saj v naši ulici ni ničesar takega, zaradi česar bi ljudje bili pripravljeni plačati parkirno mesto.

Parkirni prostori so prazni in bodo tako tudi ostali, ker večina stanovalcev ne bo plačevala predragih dovolilnic za prostore, na katerih bi po vsaki zdravi logiki človek, ki tam živi, moral imeti možnost brezplačno parkirati. Kot peška, ki po tej ulici hodim že več kot 10 let, tudi nisem opazila kakšnega izboljšanja na področju varnosti peš hoje po tej ulici - pločnik je bil tu prej, in je tudi sedaj, z uvedbo plačljivih parkirišč se tu ni spremenilo nič. Govoriti, da je možnosti za parkiranje stanovalcev zdaj več, je neumnost - prej je možnost bila, zdaj pa je ni več. Ne znam si predstasvljati, kakšna gneča in koliko sporov bo nastajalo na Betnavski, Ljubljanski in ostalih bližnjih ulicah, saj so se že sedaj vsi avtomobili iz naše soseske ""preselili"" tja.

Neumno je, da se na perifernih območjih Maribora gremo nekakšno prometno ureditev, ki sodi v center mesta. To Vam jaz in vsi ostali, ki Vam pišemo, govorimo iz prakse, in ne iz pisarne na občini, kjer se takšne neživljenjske odločitve sprejemajo. Parkirnega prostora na Jezdarski je dovolj in stanovalci nikoli nismo imeli večjih težav z ljudmi, ki tu parkirajo v sklopu dnevnih migracij. Če Vam že tako zelo gre za to, da bi stanovalci imeli možnost parkiranja v nasprotju z dnevnimi migranti, bi nam priskrbeli brezplačne dovolilnice. Gre samo za brezobzirno poseganje v sam življenjski prostor stanovalcev in brezkompromisno polnjenje blagajne tudi tam, kjer to škodi tako prometu, kot okolici in stanovalcem, koristi pa nikomur.



Location

Slišimo te

Objavil: Špela Šalamon

15.12.2015
Location

Zaprto

Pogoji za varno hojo pešcev na omenjeni ulici so se izboljšali saj je do pred kratkim bila hoja na različnih odsekih predvsem Jezdarske ulice ovirana ali povsem onemogočena. Sedaj je vzdolž te ulice zagotovljen obojestranski hodnik za pešce. Ukrepi za varnejšo udeležbo pešcev v cestnem prometu so bili v preteklem letu zagotovljeni tudi na južnem delu Žitne ulice.

Stanovalci s stalnim bivališčem na tem območju imajo bistveno nižjo ceno parkiranja kot preostali, saj znaša parkirnina 0,33€/dan. Pobudo za uvedbo odplačnega parkiranja na javnih parkirnih površinah so podali prav prebivalci izpostavljenega območja. Tudi odločitev o uvedbi plačljivih parkirišč so sprejeli prebivalci MČ Magdalena, preko voljenih predstavnikov v Svetu Mestne četrti.

18.12.2015