Kultura, šport in turizem
113.AKVARIJ TERARIJ MARIBOR/OBNOVA SISTEMA IN RAZŠIRITEV
Slišimo te    Urejamo    Zaprto   

Vrsta: Kultura, šport in turizem
Lokacija: Ulica heroja Staneta 19, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 15.12.2015
Objavil: Stane Močnik

Opis

OPIS PROJEKTA: ŠIRITEV AKVARIJ-TERARIJ MARIBOR
(z podroben opis projekta nas lahko kontaktirate)

Prenova objekta, kakršen je naš že zelo dotrajan Terarij-Akvarij v mestnem parku, je velik finančni zalogaj. Kapital, katerega za takšen objekt ne bi namenil nihče, saj je premajhen. Prenova samo tega objekta, ne prinese toliko pozitivnih efektov, kot bi si želeli.
Imamo možnost narediti več, drugače, inovativno in z manjšimi finančnimi zneski.
Nekatere nujne in povsem potrebne spremembe:
- Prenova bivalnikov živali, saj trenutno ne ustrezajo zakonskim omejitvam.
- Večji izbor razstavljenih živali na področju: rib, pajkov, kuščarjev, posebnosti…
- Modernizacija na področju izvajanja in opreme.
- Iskanje načinov dokapitalizacije, širjenje poslovanja, prodaja.
Vse to je potrebno za dolgotrajno uspešnost, vendar nemogoče pri trenutnem sistemu in velikosti objekta.

Mestni park je primeren prostor za uvajanje takšnega načina razstavljanja:
- V Parku postavimo tri lesene objekte - lesene hiše.
- Velikosti cca. 60 kvadratnih metrov.
- V vsakem objektu se razstavlja en sklop živali.
Tako bi prepustili mariborskemu Akvarij-terariju samo akvaristiko, jo razširili in malenkost dodelali. Objekt je primeren za takšno razstavljanje.
- Plazilce prestavimo v enega izmed novo postavljenih objektov.
- V druga dva objekta vselimo npr.: metulje, ptice, strupenjače, pajke, slovenske plazilce…
Tako bi pripomogli k celostni sliki mestnega parka in posledično v njem povečali pretok ljudi.
- Hiške razporedimo smiselno po parku in označimo pot med njimi.
Tako bi vsak obiskovalec Akvarij – terarija Maribor, obiskal tudi mestni park.
- Na poti med objekti si obiskovalci preberejo nekaj o drevesih iz celega sveta, ki so zanimivost našega parka, otrokom damo več gibanja in spoznavanje narave ...
- Po parku izvajamo razstave fotografij ipd.

Lesene Hiše
Lesene objekte želimo pridobiti od podjetij iz podravske regije brezplačno, v zameno za promocijo. Pri promociji lahko seveda pomaga občina in sam objekt. Ideja je, da se lahko naslednjih nekaj let, donator oglašuje prav na hiši katero je doniralI.

Ena od hiš bo financirana od posameznikov, podjetij, društev in podobnih ustanov. Zgrajena iz opeke. Vsak posameznik kupi en kos in skupaj zgradimo objekt (podobno kot stopnice na kalvarijo). Prav tako bomo priredili vrsto dobrodelnih projektov, ki bi bili v prvem koraku dobra promocija in znak, da se stvari premikajo na bolje. Seveda pa bi takšna akcija pripomogla k začetku osnovne misli novega Akvarij-terarija, »povezovanje«.
Z vstopnico lahko obiskovalec obišče vse objekte. Napovedani vodeni ogledi, avtomatizirani ogledi, ipd., so stalna praksa modernih akvarijev. Objekte lahko damo v upravljanje društvom, organizacijam iz področja...
Na primer: društvo za zaščito slovenskih plazilcev, razstavlja slovenske plazilce in predava otrokom kako ohranjati naravo (to je njihov interes, saj si sami ne morejo privoščiti takšnih društvenih prostorov). Pod dobrim vodstvom in povezovanjem, lahko takšne organizacije prevzamejo velik del dela, ter stroškovno razbremenijo celoten projekt.
Vsak objekt, je pod nadzorom vodilne enote, ki postavlja pravila sodelovanja. Zmeraj imamo možnost prevzeti objekt in spremeniti namembnost. Biotopov je veliko, tako da lahko redno menjavamo razstavljene živali. »s pomočjo sejmov in kontaktov iz področja, lahko to izvajamo zelo humano in brez stresa za žival -najdemo nov, primeren dom«. Vrata so v tem smislu široko odprta.

Če želimo, da takšen projekt deluje, potrebujemo veliko znanja in materialov, ki so specifični za ta hobi. Zakaj jih ne bi izkoristili in imeli možnosti dodatnih zaposlovanj, dodatnega zaslužka, dodatnih virov za pomoč AZILU, ipd.

Predstavil sem le utrinek projekta in zadal nekaj predpostavk. Upam, da bomo skupaj našli rešitve za Akvarij-Terarij.

Slike


Location

Slišimo te

Objavil: Stane Močnik

15.12.2015
Location

Zaprto

Zahvaljujemo se vam za pobudo. V zvezi s prenovo oziroma izgradnjo novega Akvarij - terarija v Mestnem parku so že potekale aktivnosti, izdelani so bili načrti, vendar se niso uspeli uskladiti s pristojnimi zavodi ter tako pridobiti ustreznih soglasij. Finančnih sredstev za obnovo oziroma izgradnjo novega Akvarij - terarija trenutno ni, potekajo pa postopki manjših adaptacijskih del za nemoteno nadaljnje delovanje akvarija terarija. Za vpeljevanje novih vsebin v Mestni park je ustanovljena komisija, ki usklajuje predloge le ti pa bodo morali biti sprejemljivi še za Zavod za varstvo kulturne dediščine ter Zavod za varstvo narave, ki sta soglasodajalca za vse posege na navedenem območju. Predlagamo, da pobudo predstavite podjetju Nipa d.o.o., ki je upravljavec Akvarij – terarija in pokriva vsebinske aktivnosti.

17.12.2015