Pred nekaj
desetletni je bila na naših mizah vsak dan slovenska hrana.
Paradižnik so jedli le poleti, pozimi kislo zelje, jabolka in
hruške so bili poleti sveži, pozimi v obliki krhljev, danes pa
slovenske hrane skoraj ne poznamo, ali pa nam je nedostopna
zaradi javnih naročil.
Vlada je v podporo
slovenskim pridelovalcem in predelovalcem razglasila dan slovenske hrane, in sicer vsak tretji
petek v letu. Na naši šoli pa smo se odločili, da bomo
tradicionalni slovenski zajtrk imeli vsak drugi petek v
mesecu.
Tako bomo skrbeli
ne le za zdravo prehrano, ampak bomo ozaveščali naše bogastvo
(otroke) o pomembnosti pridelave, predelave in uživanja lokalne
hrane.
Zaradi pozebe,
toče in suše je letos močno zmanjšan pridelek sadja,žita in
medu, zato kmetje in živilska podjetja v primerjavi z lanskim
letom niso donirala mleka, kruha, medu in jabolk pač pa smo na
ta dan živila iz lokalnega okolja dobavili v okviru sredstev,
ki jih imamo na razpolago za šolsko
prehrano.
Zapisala
Majda Goričan