Mmm... Kako okusno... Domač
kruh…..
Ravnokar si režemo kruh, ki smo ga same spekle pri uri
gospodinjstva z gospo Nadjo Robnik.
Priprave smo se lotile že ob 7.10, ko smo kruh najprej
zamesile. V posodo smo dale najrazličnejše sestavine: štiri
različne vrste moke, kvas, sladkor, malo soli, olja in vode. Najprej
smo v manjšo posodico dale kvas, sladkor in žličko moke, da
smo pripravile kvasec. Ta zmes pa je morala seveda še
vzhajati. Vse smo bile prav začudene, ko smo videle, da se je
kvasec zelo dvignil in ga je bilo dvakrat več kot na začetku.
Vse vrste moke smo nato vsule v posodo, da smo bile
vse čisto prašne. Potem smo v to mešanico vsule še malo soli
in sladkorja. No in sledil je nam najljubši del: vsaka je
morala mesiti testo. Priznati moramo, da smo pri mesenju imele
kar nekaj težav. No, na koncu smo le dobile gladko testo, ki
je moralo še malo vzhajati. Šele nato ga je dala učiteljica v
peč.
Ko je končno zazvonil šolski zvonec, smo se vse polne
pričakovanja zakadile v gospodinjsko učilnico in zagledale naš
rezultat: velik, dišeč in topel kruh. Iz svojih torb smo
izvlekle razne namaze in si naš kruh še namazale. V petih
minutah ga že ni bilo več.
Lana
Torbica in Neža Platovnjak, 6. b