KAKI-sorta vanilija, ki ga
uživamo kot jabolko
Kaki, ki mu pravimo tudi
božji sadež, je sadje, ki si ga lahko privoščimo le nekaj kratkih jesenskih in
zimskih mesecev. Najbolj cenjeno le to sadje v deželi vzhajajočega sonca, kjer
beseda kaki pomeni sadež. Tam so že od nekdaj cenili njegovo prehransko in
zdravilno vrednost. Njegovo botanično ime pa pomeni hrana bogov.
Čarobno oranžno rdeč kot
sonce, ki vzhaja ali zahaja. Kaki je zelo bogat z vitamini, posebno s
provitaminom A in vitaminom C. Od mineralov pa vsebuje kalij, kalcij, fosfor in
železo. Njegove učinkovine razstrupljajo organizem, poživljajo presnovo,
koristijo očem in koži, povečujejo odpornost ter delujejo proti utrujenosti in
stresu.
Pridelujemo ga brez
škropljenja. Bogata vitaminska sestava in odličen, eksotičen okus so tiste
njegove velike prednosti, zaradi katerih vedno več sladokuscev in ljubiteljev
zdrave prehrane povprašuje po njem.
Mehak se kar stopi v ustih, trd in hrustljav kot jabolko navduši vse, ki mehkega ne marajo. Slednjega smo si privoščili 11. 12. 2009 tudi mi.
![]() |
![]() |