KAKI-sorta vanilija, ki ga uživamo kot jabolko

 

Kaki, ki mu pravimo tudi božji sadež, je sadje, ki si ga lahko privoščimo le nekaj kratkih jesenskih in zimskih mesecev. Najbolj cenjeno le to sadje v deželi vzhajajočega sonca, kjer beseda kaki pomeni sadež. Tam so že od nekdaj cenili njegovo prehransko in zdravilno vrednost. Njegovo botanično ime pa pomeni hrana bogov.

Čarobno oranžno rdeč kot sonce, ki vzhaja ali zahaja. Kaki je zelo bogat z vitamini, posebno s provitaminom A in vitaminom C. Od mineralov pa vsebuje kalij, kalcij, fosfor in železo. Njegove učinkovine razstrupljajo organizem, poživljajo presnovo, koristijo očem in koži, povečujejo odpornost ter delujejo proti utrujenosti in stresu.

Pridelujemo ga brez škropljenja. Bogata vitaminska sestava in odličen, eksotičen okus so tiste njegove velike prednosti, zaradi katerih vedno več sladokuscev in ljubiteljev zdrave prehrane povprašuje po njem.

Mehak se kar stopi v ustih, trd in hrustljav kot jabolko navduši vse, ki mehkega ne marajo. Slednjega smo si privoščili 11. 12. 2009 tudi mi.