Največje svetovne pridelovalke čaja so bile: Kitajska (2,6 milijona t), Indija (1,3), Srilanka (0,3), Indonezija (1,2).
Največje porabnice čaja leta 2017 so bile: Indija (23%), Kitajska (16%) ter Rusija (6%) in Velika Britanija (6%).
Največji pivci čaja so Turki (3,5 kg/preb.), Britanci (2,5 kg/preb.) in Iranci (1,5 kg/preb.). Nekoč so največ popili črnega čaja, v zadnjih 20-letih pa se je za 50 % povečala poraba zelenega čaja.
Čajevec - je večletna grmičasta rastlina, ki potrebuje odcedna tla. Obirajo ga 3x letno. Nabirajo čajne lističe, brste (boljše kakovosti čajev) in tudi manjše vejice (slabše kakovosti čajev). Ovenele čajne lističe valjajo, da se izločijo sokovi, nato fermentirajo (oksidacija - da čaju močnejši, specifični okus) in na koncu sušijo na vročem zraku.
Samovar - je kovinska posoda za vretje vode in pripravo čaja. Samovarje uporabljajo v Rusiji, Osrednji Aziji, v Turčiji in na Balkanu. Za gretje uporabljajo oglje, premog ali električne grelce. Velikost samovarjev je različna - od 1 l do 400 l. Sestavljen je iz zalogovnika vode s pipo, ki jo ogreva cev z gorivom v sredini in čajnika na vrhu posode. Prve dokazane zapise o izdelavi samovarjev je v 18. st. v ruski Tuli zabeležila ruska družina kovinarjev in poslovnežev Lisitsyn.
Čaj
|
Angleški "Tea time" in samovar na znamki iz nekdanje Sovjetske zveze
|