Največje svetovne pridelovalke čaja so bile: Kitajska (2,6 milijona t), Indija (1,3), Srilanka (0,3), Indonezija (1,2).

Največje porabnice čaja leta 2017 so bile: Indija (23%), Kitajska (16%) ter Rusija (6%) in Velika Britanija (6%).

Največji pivci čaja so Turki (3,5 kg/preb.), Britanci (2,5 kg/preb.) in Iranci (1,5 kg/preb.). Nekoč so največ popili črnega čaja, v zadnjih 20-letih pa se je za 50 % povečala poraba zelenega čaja.

Čajevec - je večletna grmičasta rastlina, ki potrebuje odcedna tla. Obirajo ga 3x letno. Nabirajo čajne lističe, brste (boljše kakovosti čajev) in tudi manjše vejice (slabše kakovosti čajev). Ovenele čajne lističe valjajo, da se izločijo sokovi, nato fermentirajo (oksidacija - da čaju močnejši, specifični okus) in na koncu sušijo na vročem zraku.

Samovar - je kovinska posoda za vretje vode in pripravo čaja. Samovarje uporabljajo v Rusiji, Osrednji Aziji, v Turčiji in na Balkanu. Za gretje uporabljajo oglje, premog ali električne grelce. Velikost samovarjev je različna - od 1 l do 400 l. Sestavljen je iz zalogovnika vode s pipo, ki jo ogreva cev z gorivom v sredini in čajnika na vrhu posode. Prve dokazane zapise o izdelavi samovarjev je v 18. st. v ruski Tuli zabeležila ruska družina kovinarjev in poslovnežev Lisitsyn.   

Čaj


Čaj je pijača iz rastline čajevca, ki se pripravlja kot poparek; beseda čaj pa se na splošno uporablja za katerikoli poparek iz zelišč ali suhega sadja. Čaju lahko dodajamo tudi druga zelišča, začimbe (vanilija, kokos, cimet, kardamom, jasmin) ali sadne okuse.

Poznamo različne vrste čaja (glede na oksidacijo):

  • črni (indijski) čaj - če čajne lističe po trganju ne posušijo hitro, začno veneti in oksidirajo
  • zeleni (kitajski, gruzijski) čaj - postopek oksidacije je prekinjen s toplotno obdelavo
  • in pa oolong in beli čaj.

plantaža čaja

Angleški "Tea time" in samovar na znamki iz nekdanje Sovjetske zveze

 

 

> Angleži pijejo čaj z mlekom, Nepalci z žarkim maslom, Butanci s soljo.

> Najdražji čaj na svetu je oolong čaj Dahongpao, ki izvira iz gore Wuyi v provinci Fujian na Kitajskem. Čajni lističi rastejo na 300 let starih drevesih. Na leto ga proizvedejo manj kot kilogram. Leta 2002 so 20g čajnih lističev na dražbi prodali za 208000 kitajskih yuanov - preračunano je bil 1 g tega čaja vreden 1000€.

Ameriški predsednik Richard Nixon je leta 1972 prvič obiskal Kitajsko. Takratni kitajski predsednik Mao Zedong mu je podaril 50 gramov originalnega oolonga Dahongpao. Nixon je bil nekoliko užaljen nad skromnim darilcem. Potem so mu razložili, da 50 gramov čaja predstavlja polovico vsega letnega pridelka.