Marko Uršič

Curriculum vitae

Rodil sem se 18. maja 1951 v Ljubljani. Starša: mama prof. Mila Uršič, roj. Brabec, klasična filologinja, oče prof. Stanko Uršič, matematik in fizik. Do leta 1955 smo živeli v Piranu, kjer sta starša službovala kot profesorja, potem smo se preselili v Ljubljano. Po končani osnovni šoli za Bežigradom sem obiskoval klasično gimnazijo (»Šubičevo«) in maturiral z odliko leta 1969.

Na Filozofski fakulteti sem leta 1975 diplomiral iz filozofije in psihologije. Na dodiplomskem študiju je bil moj prvi in najdražji profesor filozofije dr. Mirko Hribar. Po diplomi sem najprej služboval kot gimnazijski profesor v Ljubljani (na Gimnaziji Bežigrad), nato v Kopru, pozneje pa sprva kot dokumentalist, potem kot novinar v kulturni redakciji časopisa Delo; še pozneje, v '80-ih letih, sem bil knjižni urednik v založbah Kmečki glas in Mladinska knjiga (za mladinsko leposlovje, deloma tudi za filozofijo v zbirki »Tokovi«). Pri Novi reviji sem sodeloval kot avtor in dve leti tudi kot član uredništva, v '90-letih pa kot urednik zbirke »Poligrafi«, sourednik zbirke »Hieron«; v tem času sem bil tudi soustanovitelj in prvi predsednik Društva za primerjalno religiologijo.

Ob navedenih rednih službah sem nadaljeval študij filozofije, predvsem logike, moj prijazni in tolerantni podiplomski mentor je bil prof. Frane Jerman, pri njem sem magistriral leta 1984 (Aristotelova modalna logika) in doktoriral leta 1990 (Implikacija in deduktivna nujnost). Po doktoratu sem se izpopolnjeval v logiki relevance, moj mentor na Univerzi v Salzburgu je bil prof. Paul Weingartner.

Od leta 1992 sem služboval kot univerzitetni učitelj na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, od 2003 kot redni profesor. ( Predavanja v kazalu na glavni strani.) Udeležil sem se mnogih filozofskih konferenc in simpozijev, doma in po svetu, bil sem tudi gostujoči profesor v Pragi, Berlinu, Nancyju, Splitu, Tokiu in še kje. Upokojil sem se leta 2018. Od leta 2020 dalje sem vodja filozofskega odseka pri Slovenski matici. Z ženo Lučko živim v Ljubljani in na Krasu. Moja hči prof. dr. Hana Uršič Nemevšek je fizičarka na IJS v Ljubljani. Življenje in delo se nadaljuje …