Forum Mirovnega inštituta



"Makedonija, čigava si?"

Drugi forum Mirovnega inštituta je bil organiziran ob aktualni albansko-makedonski problematiki in je potekal 12. aprila 2001 v Cankarjevem domu.

Razpravljali so:

  • Olivera Čauševska Dimovska;
  • dr. Ljubomir Frčovski;
  • dr. Jonav Donev;
  • dr. Nehat Sadiku.

Forum je povezoval dr. Tonči Kuzmanić.

  • Medijski odmevi

      Mladina 15 / 2001
      soočenje
      Makedonija, čigava si?
      Tak je bil naslov foruma, ki ga je na temo albansko-makedonske problematike v sodelovanju s Cankarjevim domom organiziral Mirovni inštitut

      Pred znatno gledalsko udelešbo je dobilo prilošnost, da predstavi svoje videnje srši in potencialnih rešitev problema, pet posameznikov, ki so tematiki vsak po svoje blizu. Po dobrem starem pravilu ladies first je besedo prva dobila Olivera Čauševska Dimovska, odposlanica poslov na veleposlaništvu Republike Makedonije v Sloveniji. Po njenem mnenju konflikt med narodoma znotraj same Makedonije sploh ne obstaja, tako za vlado kot za njo osebno pa je problem vezan izključno na Kosovo, od koder so prišli albanski ekstremisti, da bi uničili makedonski demokratični multietnični način šivljenja. Pri tem so poskušali ponarejati resničnost in na veliko govorili o pravicah, ki da se jim kršijo, čeprav vsakdo, ki je vsaj krajši del svojega šivljenja prešivel v najjušnejši bivši jugorepubliki, zelo dobro ve, da to sploh ne drši. Albanci namreč mnošično sodelujejo v strukturah oblasti, njihovi otroci se šolajo v maternem jeziku, nasploh je zanje poskrbljeno, kolikor se le da. To tezo je vsaj delno prevzel tudi dr. Jovan Donev, direktor inštituta Euro- Balkan v Skopju.

      Martin Berishaj, strokovnjak za albanska vprašanja, je po drugi strani povedal, da konflikt vsekakor je tudi znotraj makedonskih mej in da ima ob tem zelo globoke korenine. Albanci na tem področju v resnici niso imeli zagotovljenih vseh pravic in so bili ob tem izjemno kooperativen dejavnik pri sami tvorbi nove dršave, vendar puške vsekakor ne morejo in ne smejo biti odgovor.

      Kot drugega zagovornika albanske strani so povabili politologa Nehata Sadikuja, ki je zbranim najprej v makedonščini povedal, da ima zelo rad makedonski narod in kulturo. Prav nobenega dvoma ni, da je Makedonija v osnovi ustavnopravna in parlamentarna dršava, se pa zastavi vprašanje stopnje te demokratičnosti. Vse študije naj bi ugotavljale, da gre za "omejeno demokracijo", g. Sadiku pa v tej zvezi rad uporablja besedo demokratura - torej niti demokracija niti diktatura, nekaj vmes.

      Kot zadnji je dr. Ljubomir Frčkovski, nekdanji makedonski minister za zunanje in notranje zadeve, izrazil prepričanje, da bi se bilo sicer zelo prijetno pogovarjati o človekovih pravicah, da pa v resnici sploh ne gre za to. Vsekakor obstaja hendikep pozicije Albancev znotraj Makedonije, a v resnici gre tudi za poskus formiranja tretje albanske dršave v regiji.

      Najbolj zanimiv del foruma je bil zadnji, ko so do besede prišli člani občinstva, ki so po mikrofonu še med samimi predavanji malodane hlastali. Kmalu je postalo še enkrat jasno, kako globok mora biti konflikt, če je sposoben iz posameznikov v kulturnem hramu neke razmeroma oddaljene dršave izcediti toliko šolča. Nestrpnost je iz pretešno promakedonsko nastrojenega parterja namreč kar vela, kar pomeni, da so razne tirade o pregovorno slabi albanski vojski (Kosovo da je tako ali tako osvobodil Nato, medtem ko so albanski soldati srebali kavo po lokalnih kafanah) pošele tudi kak spontan aplavz. "Ja, ola gumice!!!" je glasno siknila gospa v zadnji vrsti, ko je eden izmed redkih albanskih članov publike vsem prisotnim zatrdil, da šeli in potrebuje njegov narod samo iste reči in pravice kot makedonski. Sami zgradbi Cankarjevega doma se je moralo zdeti zelo čudno, ko se je ob tem spominjala časov, ko je veljala za simbol slovenske ljubezni do albanskega naroda.

      Jure Aleksič

  • Fotografije z dogodka(Fotograf: Samo Rovan)

      Plakat drugega foruma Mirovnega inštituta Udelešenci drugega foruma Mirovnega inštituta dr. Tonči Kuzmanić dr. Jovan dr. Ljubomir Frčovski Olivera Čauševska Dimovska Martin Berishaj Nehat Sadiku dr. Ljubomir Frčovski, Martin Berishaj in Nehat Sadiku dr. Rudi Rizman komentira
  •