fzs Fiap-mladi
 
 
 

fzs

 

Bojana Tomše

Moja soba ne bo ostala prazna / My Room Will Not Stay Empty

2. - 22. avgust 2007 - Galerija Photon
Galerijske ure (poletni delovni čas): ponedeljek - petek od 15. do 18. ure
Galerija Photon, Poljanska 1, 1000 Ljubljana

Bojana Tomse (rojena l. 1978) je umetnica mlajse generacije, ki v svojem delu izraza izkljucno skozi fotografski medij; tega se posluzuje z izjemnim obcutkom za vizualne efekte in spremljajoco, mnogokrat prikrito narativo. Po koncanem studiju na Naravoslovnotehnicni fakulteti v Ljubljani, programu Graficne tehnike, se je vpisala na Oddelek za fotografijo praske Akademije za film in televizijo (FAMU), v bliznji prihodnosti bo zacela s podiplomskim studijem dokumentarne fotografije na univerzi Newport v Walesu.  Avtorica se je v zadnjih treh letih predstavila na stevilnih skupinskih razstavah na mednarodnem nivoju, medtem ko je tokratna predstavitev v Galeriji Photon sele njena druga samostojna razstava. Trenutno zivi in dela v Nikoziji na otoku Cipru.

Bojana Tomse je bila izbranka lanskoletne slovenske selekcije skupinske razstave Photonic Moments II - salon sodobne forotografije jugovzhodne Evrope (2006), ki je predstavila vzhajajoce umetnike tega, iz uradne zgodovine umetnosti dokaj izvzetega podrocja, kjer se predvsem v zadnjih letih pojavlja vse vec zanimivih avtorjev tako iz najsirsega polja vizualnih umetnosti kot tudi specializiranega podrocja sodobne fotografije. Na tej skupinski razstavi je na ogled postavila delcek svoje siroko zastavljene, v daljsem casovnem obdobju nastajajoce serije Moja soba ne bo ostala prazna, ki bo tokrat sestavljena iz izbora novih, se ne razstavljenih fotografskih del.

Serija Moja soba ne bo ostala prazna sestoji iz fotografskih podob razlicnih dimenzij in se posluzuje vizualno dodelanih in formalno ustrezajocih orodij za prezentacijo osebne zgodbe, nekaksnega subtilnega dnevniskega zapisa izseka casa svojega zivljenja, kjer skozi skrajno estetizirane fotografske podobe lovi izbrane trenutke svojega navideznega vsakdana. Motiviko mračnih podob, ki se ubadajo s samorefleksijo preteklega življenja, soočanjem z lastnim jazom in ponovnim vrednotenjem svojega spomina skozi specificne simbolne podobe, je sicer mogoče povezati v zakljuceno zgodbo, polno osebne simbolike in nakazanih pomenov, ki gledalcu ponuja mnoga različna branja.

Fotografske podobe tako niso obicajni dokumetaristicni hitri posnetki drvecega sveta, ampak premisljeni, kompozicijsko oplemeniteni izseki realnosti, vzeti iz svojega originalnega konteksta, ki gledalcu ostaja nepoznan, in prevrednoteni v vecpomenske, iz lastnih izkusenj izvirajoce zamrznjene podobe. Umetnica se posluzuje specificnih obdobij dneva in se tako poigrava s srepeco svetlobo, mrakobnim polsvetlim sijem ali popolno temo, ki jo prebije le blisk aparatovega flasha. Bojana Tomše se pri svojem delu in še zlasti zadnji seriji omejuje na specificen kolorit zamolklih, kovinskih tonov, ki pripomorejo doseci efekte neponovljive mracnosti in misticnosti predstavljenih fotografskih podob.

Galerija Photon, Poljanska 1, 1000 Ljubljana
T: 00386 59019034, E: info@photon.si, www.photon.si


 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 222, SI-3001 Celje, Slovenija izvedba: agencija Prepih