fzs Fiap-mladi
 
 
 

fzs

 

Dušan Pirih Hup

Galerija Photon, Ljubljana
Otvoritev v torek, 22. maja ob 20. uri. Razstava bo odprta do 20. junija.


Dušan Pirih Hup
(r. 1952, Ljubljana)

Od sredine sedemdesetih let 20. stol. je sodeloval pri Pocestnem gledališču Predrazpadom, v zvočno-prostorskem projektu Hidrogizma in v Gledališču Ane Monró, ob tem je deloval in sodeloval z mnogimi skupinami in posamezniki, ki so v letih 1975 - 1985 ustvarjali v društvih Škuc in Forum, izven teh povezav leta 1982/83 postane eden od ustanovnih članov takratne TDS Equrna. Področja njegovega delovanja so bila slikarstvo, fotografija, prostorski in akustični projekti, gledališče, po letu 1995 pa skoraj izključno le fotografija, fotomontaža in prenosi fotografije v grafični medij. Leta 1987 je ustanovil Fotografsko delavnico v KUD France Prešeren v Ljubljani, kjer je do leta 2002 načrtoval in vodil izobraževalne programe s področja fotografije in prenosa fotografij v fotokopirni in digitalni medij.

Na področju fotografije Hup deluje kot raziskovalec, ki mediju doda novo dimenzijo. Pri fotografiranju skoraj izključno uporablja enolečni objektiv lastne konstrukcije. S takšnim pristopom je ustvaril številne kserotiske in fotografije, ki so bile leta 1998 predstavljene na pregledni razstavi >MESTA< v Jakopičevi galeriji. Leta 1997 je začel resneje eksperimentirati z digitalno in digitalizirano fotografijo.

Na številnih potovanjih je z izostrenim očesom subtilno zapisoval dogodke vsakdanjega življenja ter prizore značilne za posamezna mesta. Hupove fotografije presegajo osnovno funkcijo dokumentiranja dogajanja v fizičnem svetu, delujejo vizualno močno in brezčasno.

V Galeriji Photon se bo na prodajni razstavi predstavil z izborom fotografij, nastalih v zadnjih nekaj letih. Izbrane fotografije so nastale med letom 1997-2006 v času daljših ali krajših delovnih potovanj in bivanj v Turčiji, Tajski, Sloveniji, Tuniziji in Jordaniji.

Hup o svojem delu:

"Kot slikar po letu 1993 praktično opustim slikanje na platno in edino, kar še ima stik s klasično slikarsko prakso so kolaži in fotomontaže, vendar zdaj tudi te nastajajo s pomočjo računalniške tehnologije. Na področju grafike delujem kot raziskovalec elektrofotografskega medija in prenosov fotografije v različne fotokopirne in digitalne tiske (1980-1992 črnobeli kserotisk, 1992-1997 barvni laserski kserotisk in brizgni tisk, po letu 1998 digitalni tiski), od leta 1996 raziskujem predvsem na področju digitalizirane in digitalne fotografije, svoja dela skoraj izključno objavljam le v obliki fotografsko-slikarsko-grafičnih, animacijskih, besednih in zvočnih internetnih edicij. Kot fotograf sem skoraj gotovo najbolj poznan po uporabi enolečnega objektiva, privitega na klasično ali digitalno zrcalnorefleksno kamero: Od leta 1978 pri fotografiranju uporabljam nekorigiran monokel objektiv (sprva f = 70  in  f = 100 mm, po letu 1993 še 150 mm) lastne konstrukcije. Ostrina pri posnetku z enolečnim objektivom je v središču kadra in se počasi razblinja proti robovom; naš pogled takoj prodre proti središču slike, kjer je približno tam tudi naš center pogleda, os, okoli katere se uresničuje moj princip ujetja trenutka občutenja dinamike statičnosti in statike dinamičnosti. To je načelo, po katerem vrednotim kvaliteto svojega sporočila in kompozicije."

Več o avtorju lahko najdete na njegovi spletni strani >>>.


 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 222, SI-3001 Celje, Slovenija izvedba: agencija Prepih