fzs Fiap-mladi
 
 
 

fzs

 

Odprtje razstave bo v petek, 9. marca 2007 ob 18 uri  v galeriji Železarskega muzeja, Teharje 11, Teharje pri Celju ( ob krožišču)

Na razstavi  predstavljajo člani Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev iz Ljubljane v fotografski objektiv ujete utrinke s potovanj po svetu.

Razstava bo odprta do 10. aprila 2007,  od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure, ob sredah do 17. ure.

Izven odpiralnega časa je ogled možen po predhodni najavi na:
Izobraževalni center Štore, Teharje 11, 3221 Teharje
tel.: 03 425 88 06, www.ic-store.si, e-naslov: ic.store@siol.net


Razstava: UJETI TRENUTKI SVETA

Železarski muzej Teharje pri Celju, 9.3.2007

Popotna fotografija je zvrst fotografije, ki je v svetu med najbolj razširjenimi. Skorajda ni popotnika ali turista, ki ne bi s fotoaparatom beležil svojih popotnih vtisov in opažanj. Nekaterim pomeni popotna fotografija zgolj ustvarjanje spominov, drugi želijo na ta način bolje spoznati tuje kraje, tretji poskušajo odkrivati bogastvo novih barv, oblik, svetlobe itd. Mnogim popotnikom fotografija ne predstavlja več samo obveznega dodatka potovanjem, temveč postane sčasoma zvesta in nepogrešljiva sopotnica, ki izostri razmišljanje in opazovanje. Pogled skozi objektiv ne razširi ali približa samo trenutne, vidne podobe, temveč širi meje razumevanja in dojemanja drugačnih dežel, ljudi, navad. Popotna in reportažna fotografija sta danes tudi pomemben vir slikovnega materiala za številne turistične ali popotne revije, časopise, knjige, internet in druge medije.

DRUŠTVO POPOTNIH FOTOGRAFOV IN FOTOREPORTERJEV je bilo ustanovljeno konec leta 2003, ko je nekaj profesionalnih fotografov in izkušenih ljubiteljskih fotografov ugotovilo, da je druženje iste vrste zanesenjakov lahko koristno in zabavno, poleg tega pa izmenjava izkušenj pripomore h kakovosti, primerjava spodbuja zdravo tekmovalnost, vse skupaj pa prinaša bolj profesionalen odnos do fotografije. Članom društva sta skupna potovanje in fotografija, zato so za razstavo izbrali v fotografski objektiv ujete utrinke iz potovanj po različnih koncih sveta. Svojski konec sveta je lahko tudi domače >dvorišče<, še posebej, če je tam ujet trenutek, ki ga zaradi kraja in časa domačin ne bi zaznal ali ohranil v spominu. Marsikatera fotografija na prvi pogled ni nič posebnega. Veljavo ji daje šele povezava s krajem in časom, ki jo lahko najdemo v priloženem besedilu. Potem je treba samo še pripreti oči in v mislih sprostiti dogajanje, ki ga je fotoaparat omejil na kratko stotinko sekunde .  
Društvo se tokrat prvič predstavlja v Celju.

Svoje fotografije bodo predstavili:

Janez Resnik, Tadej Maligoj, Luka Dakskobler, Iztok Bončina, Jure Oblak, Arne Hodalič,
Staša Cafuta,  Petra Golja, Nina Šorc, Andrej Korenč, Marko Kompare, Matjaž Pugelj,
Matej Košir, Alan Orlič Belšak, Nena Vukčević, Anton Doma, Nina Zaplotnik, Miha Maček, Dejan Kuralt, Tone Štamcar

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 222, SI-3001 Celje, Slovenija izvedba: agencija Prepih