fzs Fiap-mladi
 
 
 

fzs

 
V petek, 2. marca 2007 so ob 18. uri v veliki sejni dvorani brižinskega rotovža v Freisingu (Nemčija) slovesno odprli fotografsko razstavo Ločana Petra Pokorna o uprizoritvah loškega pasijona v letih 1999 in 2000. Pozdravni nagovor je imel pokrovitelj razstave freisinški nadžupan gospod Dieter Thalhammer ob prisotnosti visokih predstavnikov  kulturnega, verskegai in političnega dogajanja v Freisingu pa tudi gostov od drugod, predvsem iz Monakovega, med drugim tudi gospoda Eichenseerja iz Regensburga, predsednika Bavarsko - slovenskega društva. Ker je Freising univerzitno mesto, so med gosti bili predstavniki raznih fakultet, kar ima še večji pomen. Prisotnost Ločanov je bila zgolj simbolična. Avtor razstave je več kot 100 obiskovalcem povedal, da je imel namen Freisingu približati pomembno loško versko in kulturno prireditev in po vsebini prostorsko združiti izredni deli slovenske kulture: brižinske spomenike in loški pasijon, deli dveh rojakov z goriškega, škofa Abrahama in očeta Romualda, katerih stvaritvi sta v slovenskem jeziku nastali v časovno velikih presledkih - okrog tričetrt tisočletja - vendar s podobnim namenom in pomenom.
Pokornovo razstavo je lepo dopolnila še razstava (vprvem nadstropju) vodja freisinške glasbene šole gospoda Josefa Goergea o njegovih vtisih o loškem pasijonu in zbranih dokumentih ter o loških posebnostih.
Ob odprtju razstave je pihalni ansambl freisinške glasbene šole pod vodstvom gospoda Juergena Wuesta igral dela freisinškega dvornega kapelnika Ruperta Ignaza Mayra (1646-1712) sodobnika očeta Romualda.
Ker se ima Loka namen pridružiti mednarodnemu združenju krajev, kjer prijejajo pasijonske prireditve "Europassion", bo razstava v Freisingu k temu nedvomno veliko prispevala.
Razstava bo na ogled do velikega četrtka, torej več kot en mesec, kar je lep dokaz pozornosti in vrednotenja loške kulture s strani prijateljskega bavarskega mesta.

 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 222, SI-3001 Celje, Slovenija izvedba: agencija Prepih