fzs
 
 
 

 

Otvoritev razstave bo v četrtek, 18. januarja, ob 19. uri, v Galeriji Photon, Poljanska 1, Ljubljana

Luca Laureati se je rodil leta 1959 v Vidmu, kjer živi in dela. Od leta 1976 se ukvarja s fotografijo; najprej kot fotoreporter, nato pa z umetniško, industrijsko in reklamno fotografijo. Od leta 1992 stalno sodeluje s pomembnimi javnimi ustanovami in privatnimi naročniki pri realizaciji fotografskih publikacij in umetniških knjig. Leta 2003 ga je ameriška revija "Communication Arts" nagradila z "Design Annual Award of Excellence" za fotografije publikacij Univerze v Vidmu.

Poleg tega je predstavil svoja dela na številnih skupinskih in samostojnih razstavah. Leta 1994 so mu v muzeju Revoltella v Trstu posvetili posebni del razstave "Punti di vista".  Leta 2000 je v okviru prireditev "Centmilfueis" (Teden furlanske kulture) prvič predstavil razstavo "Linea d'identita" (Linija identitete). Leta 2005 se je udeležil prireditve >Stazione di Topolo<, mednarodnega festivala sodobne umetnosti, s projektom "Camera obscura". V sodelovanju s Študijskem centrom Nediža je predstavil v Čedadu razstavo "Tin Piernu/Luca Laureati: Dialog", ki je gostoval tudi v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani! Nazadnje je predstavil razstavo "I percorsi della luce" (Poti svetlobe) v muzeju Videmske stolnice.

V seriji Linija identitete avtor raziskuje spremembe okolja in pokrajine v kateri biva. Raziskuje elemente, ki konstituirajo identiteto nekega prostora. Pazljivo opazuje spremembe, mutacije in fragmentacije prostora, ki z ekonomskimi posegi dobiva zmeraj nove in nepričakovane poteze. Laureati se po besedah kustosinje Roberte Valtorte >giblje po meji med prej in kasneje; raziskujoč znake, ki bi lahko kaj pomenili v smislu prehoda od preteklosti k prihodnosti<.

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija