fzs
 
 
 

 

lombergarSedmega decembra ob 20:00 se bo zgodila otvoritev razstave "Rdeča Kapica" in sicer v Galeriji Kljub Vsemu na Trubarjevi 72. Skozi razstavljenih devet slik v fotografskem mediju bo mozen vpogled v malenkost drugacno, eroticno interpretacijo priljubljene otroske zgodbe.


"Nadrealist Se Spoprime Z Rdeco Kapico"

Rdeca kapica, kratka pravljica za lahko noc, ki je scasoma postala ena najljubših otroških zgodbic vseh casov, skriva za svojo enostavno zgradbo zgodbe vec simbolov in moral, kot je vidno na prvi pogled. Nadrealist Domen Lombergar v galeriji Kljub Vsemu predstavlja svojo interpretacijo pomena zgodbe skozi serijo devetih slik.

Ljubljana, 7. decembra (STA) - V sklopu zacasne avtonomne skupine v ljubljanski tovarni Rog se bo v cetrtek, 7. decembra ob 20. uri v galeriji Kljub Vsemu zgodila otvoritev razstave slik "Rdeca Kapica" nadrealista Domna Lombergarja.

Njegove slike raziskujejo teme erotike ter dozorevanja, ki se prepletajo v tej kratki povesti. Skozi slike lahko skupaj z avtorjem ponovno obišcemo zgodbo ter si jo ogledamo v popolnoma novi luci.

Veliko psihologov je mnenja, da je pomen zgodbe pravzaprav raziskovanje spolnega dozorevanja mlade deklice, skozi simboliko sprehoda po gozdni poti, ki tekom zgodbe postane prava ženska, ter obcuje v volkom. Podrobnejši ogled zgodbe, ki na prvi pogled deluje kot nedolžna otroška knjiga, nam pokaže da gre v bistvu za izgubo nedolžnosti.

"Bil sem izjemno presenecen, kaj vse lahko clovek najde v tako enostavni pravljici", je rekel Domen Lombergar, avtor razstave. "Rdeca Kapica se v slikah vspenja iz knjižnih platnic, se kot cvetlica razvija, neprepricana v to, kaj jo caka. Na sebi ima težko, v kožuh ovito pokrivalo, ki ji prekriva njene oci, tako da ne opazi tega, kar se skriva v njeni usodi. Prebuja se v deželi sanj, poskušajoc postati prava ženska".

"Psihoanaliticne interpretacije zgodbe so v meni vzpodbudile domišljijo in cutil sem neizmerno potrebo po tem, da rezultat spravim v vizualni medij", dodaja Lombergar, študent ljubljanske Visoke šole za Design, ki skozi razlicne medije že vec let raziskuje povezavo med nezavednim ter umetnostjo.

Njegova umetniška dela, skozi katera prikazuje devet izsekov iz zgodbe, si lahko od 7. decembra naprej ogledate v galeriji Kljub Vsemu na Trubarjevi 72, V sklopu zacasne avtonomne skupine v ljubljanski zapušceni tovarni Rog.


Saj ste vedeli, da se je Rdeca Kapica samo želela znebiti svoje matere, da bi lahko spala z velikim zlobnim volkom, mar ne?

Ste vedeli tudi, da je Kapicin instinktiven nagon to, da se jo volk polasti, saj bo le tako lahko postala prava ženska - in da zato, ker je bila še otrok, je bil ta nagon interpretiran v potrebo, da jo volk poje?

Mogoce ste vedeli tudi to, da je Rdeca Kapica bila ustvarjena v Franciji kot svarilo pred spolno agresivnimi moškimi? In da se ta interpretacija še vedno zapleta skozi Evropsko mišljenje v dvajsetem stoletju...

Rdeca Kapica se vspenja iz knjižnih platnic, se kot cvetlica razvija, neprepricana v to, kaj jo caka. Na sebi ima težko, v kožuh ovito pokrivalo, ki ji prekriva njene oci, tako da ne opazi tega, kar se skriva v njeni usodi. Prebuja se v deželi sanj, poskušajoc postati prava ženska.

Pripada volku s cloveškimi udi...

Gleda ga, a med gledanjem ni opažena, osramocena je svoje lastne cloveškosti.

Je samica in je nedolžnost, je milina, a njena rdeca kapica jo povezuje s peklom, kjer vražji volk prebiva v ozracju. Usojena ji je polastitev.

Grešila je. Cvetlice, ki jih je vcasih predstavljala, skozi njih živela ter dihala, sedaj odtujeno potujejo proc. Njeni prsti se ne morejo vec stegniti za njimi, da bi jih ulovili. Je ozemljena, obticala je na Zemlji, v ocišcevališcu, a obkrožena s sanjsko pokrajino. Rdeca slutnja v oblakih ji je vedno govorila, kaj se je skrivalo v njej.

Potrebna je bila le strmeca cloveška pošast, da je to prebudila..

 

 

 

 

 



 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija