fzs
 
 
 

 

V mesecu decembru bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani za javnost odprli razstavo svetovnih fotografij iz sveta medijev 2006.

World Press Photo (www.worldpressphoto.nl) je nizozemska organizacija, ki v sodelovanju z lokalnimi  organizatorji  to leto v Cankarjevem domu v mesecu decembru pripravlja otvoritev in razstavo zmagovalnih svetovnih fotografskih del iz medijev v 2006.

World Press Photo je neodvisna neprofitna organizacija, ustanovljena na Nizozemskem leta 1955.
Njen poglavitni namen je globalna podpora in promoviranje del profesionalnih medijskih fotografov. Organizacija razstave v CD v Ljubljani je neprofitni projekt, ki se izvaja s strani slovenskih in nizozemskih privržencev fotografije in medijev.

Za uresničevanje zastavljenih ciljev World Press Photo vsako leto organizira svetovno  prestižno tekmovanje fotografij iz medijev. Zmagovalne fotografije sestavljajo vsakoletno potujočo razstavo, ki obišče preko 80 držav po celem svetu. Letošnje leto imamo prvič tudi mi to izjemno priložnost, da svetovno fotografsko razstavo gostimo v Ljubljani.

Zmagovalne fotografije predstavljajo vzorec ali prerez stanja, aktualne in odmevne dogodke ter tudi tiste skrite in medijsko neprivlačne. Naravne in človeške katastrofe. Vojne. Terorizem. So prikaz trenja različnih kultur, politik, ideologij, skritih in prikritih interesov. Prikaz notranjih demonov, strahu, obupa, krvi in žarkov upanja.  So fotografije, ki skozi objektiv prikazujejo ujete motive iz narave, živalskega sveta, športnih dogodkov, trenutkov veselja in radosti.

Izbrane fotografije predstavljajo praznovanje raznolikosti: glasovi iz celega sveta; dogodki ki ponazarjajo zatrtost, izkoriščanost, revščino, slavja, občutke groze in neizmerne sreče. Vse to z upanjem večjega razumevanja, tolerance in povezovanja. Za prizorišče smo izbrali Cankrarjev Dom kot kutlurno središče v samem centru Ljubljane, vstop pa bo brezplačen, da se doseže kar se da visok obisk. Namenoma smo izbrali mesec december, saj je takrat koledar prireditev v CD najbogatejši in glede na statistične podatke december predstavlja najbolj obiskani termin.



 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija