fzs
 
 
 

 

Vljudno vabljeni na otvoritev prodajne razstave

MILORAD KRSTIĆ - BUDIMPEŠTA

v četrtek, 9. novembra 2006 ob 19. uri

na Mestnem trgu 8 (atrij) v Ljubljani

v sodelovanju s Strip Core / Forum Ljubljana in Roczkov studio

 

 

 

Fotografije Budimpešte Milorada Krstića niso le vizualni klišeji mesta, ki je mnogokrat označeno kot turistično eno izmed  najbolj obleganih evropskih prestolnic. Čeprav se avtorjevo >oko< ustavlja na turističnih znamenitostih glavnega mesta Madžarske, so njegovi posnetki le-teh s povsem drugega kota, kot smo vajeni videti v raznih turističnih vodičih ali podobnih publikacijah, ki kažejo podobo mesta in tako njegove fotografije učinkujejo povsem novo in sveže. Krstić, ki živi v Budimpešti od leta 1988, je mesto, njegov utrip in arhitekturo,  že od začetka opazoval z različnih in zelo drugačnih kotov kot naj bi ga tujec, navdušen nad lepoto mestnih prizorov. Tako njegove podobe, vzete iz konteksta, delujejo povsem novo in ustvarjajo drugačne asociacije kot smo jih vajeni. Krstičevi posnetki so narejeni iz  nenavadnih kotov, ob neobičajnih urah dneva, skozi barvne filtre.

Njegove fotografije Budimpešte so bile objavljene na jambo plakatih, revijah in knjigah, ki predstavljajo mesto kot kandidata za Kulturno prestolnico Evrope leta 2010. Razstavljene so bile leta 2004 na razstavi >Paris+Klein+Budapest+Vancso+Krstic v MEO (Muzej sodobne umetnosti) Contemporary Art Collection (http://www.meo.org.hu/info/ameorol/).

Njegove fotografije  so postale tako pomemben reprezentativni material mesta, da se je založnik, Magyar Konyvklub (http://www.mkk.hu/cegajandek/ajanlat.html), odločil izdati obsežen katalog/knjigo  na 240 straneh. V njej je objavljenih 206 fotografij, knjiga je izšla decembra 2003.

Razstava v Galeriji Fotografija, ki bo avtorjeva prva samostojna predstavitev v Sloveniji, bo izbor najboljših izmed 20.000 fotografij, ki jih je Krstić posnel v Budimpešti v zadnjih treh letih.

Projekt / razstava bo izvedena  v sodelovanju s Forumom Ljubljana. Tako bomo umetnika predstavili celovito, s fotografsko razstavo v Galeriji Fotografija  in intermedijsko razstavo Das Anatomische Theater v ŠKUCu ter projekcijo filmov - animacije in filma o Budimpešti.

VEČ INFORMACIJ: http://www.galerijafotografija.si/SLOdogodki.php

 Razstava bo odprta do  21. novembra

Odprto od torka do petka od 12h do 19h

v soboto od 10h do 14h

V nedeljo in ponedeljek zaprto

Galerija Fotografija, Mestni trg 8, Ljubljana / Tel./fax.: 00386 1 25 11 529

 



 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija