fzs
 
 
 

 

Fotografi se tako in drugace srečujemo z avtorskimi pravicami, v zadnjem času pa sedaj večkrat zasledimo t.i. Creative Commons (CC). Zdi se mi primerno, da s tem seznanimo tudi obiskovalce naše spletne srtani, zato objavljam tekst, ki ga je napisala ga. Klara Miletič.


Približno leto dni je minilo, odkar so bile v Sloveniji lansirane licence Creative Commons (CC), zato sem se odločila, da vam jih na kratko predstavim. O tem nikoli ni bilo govora (vsaj zdi se mi :), mogoče pa bo tema za koga vseeno zanimiva.  

Praviloma pri objavljenjem delu zasledimo navedbo avtorja in napis >vse pravice pridržane<. Te >pravice<, kot zagotovo veste, so številna upravičenja, iz katerih je sestavljena avtorska pravica in ki omogočajo avtorju popoln nadzor nad svojim delom (priznanje avtorstva, dovoljenje za reprodukcijo, distribucijo, predelavo, ipd).

Kaj pa, če avtor ne želi pridržati vseh pravic, temveč le nekatere?

To vprašanje si je v času, ko je vedno več vsebin in za vedno daljše obdobje avtorskopravno zavarovanih, zastavil Lawrence Lessig, utemeljitelj gibanja Creative Commons, in ponudil alternativo s pasico CC, s katero avtor sporoča >nekatere pravice pridržane<.

Za kaj gre?

Z objavo svojega dela pod eno od licenc CC lahko avtor na enostaven način sporoči ostalim, da želi določena avtorskopravna upravičenja zadržati, ostala pa prepusti v uporabo drugim. Na primer: fotografijo objavim na svoji spletni strani in dodam licenco CC "priznanje avtorstva" + "nekomercialno" + "deljenje pod istimi pogoji". S tem dovolim uporabnikom fotografijo in njene predelave reproducirati, distribuirati, priobčiti javnosti in predelovati pod pogojem, da me navedejo kot avtorja oz. soavtorja (pri predelavi), da je ne uporabljajo v komercialne namene in da tudi oni naprej širijo izvirno delo in predelave pod istimi pogoji. To je le ena izmed 6 licenc CC, ki so trenutno na voljo in omogočajo različne oblike uporabe posameznega dela. Objavljene so na spletni strani http://creativecommons.si/?q=licence. Vse licence so prevedene v slovenščino in usklajene s  slovensko avtorskopravno zakonodajo!

Toliko na kratko, več o tem pa si lahko preberete na spletni strani Creative Commons Slovenija http://creativecommons.si/, kjer je celotna zadeva obširno predstavljena v pisani in avdiovizualni obliki, lahko pa si preberete tudi besedila posameznih licenc in kako jih lahko uporabljate. Tam boste našli tudi linke na strani, kjer so že objavljena dela pod licencami CC




 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija